SJMC Membawa Sentuhan X'mas Dengan Lawatan Klinik Bergerak Ke Sekolah Fugee | Dunia Penuh Gosip

SJMC Membawa Sentuhan X'mas Dengan Lawatan Klinik Bergerak Ke Sekolah Fugee

Menyasarkan untuk mengakhiri tahun ini dengan semangat altruistik dan sihat, Pusat Perubatan Subang Jaya (SJMC) membawa Klinik Bergerak 'Tis the Season to Be Healthy' ke 18 lokasi sekitar Lembah Klang dalam roadshow selama sebulan untuk menyediakan pemeriksaan kesihatan percuma dan menyebarkan kesedaran tentang kepentingan menjaga kesejahteraan diri. Lebih 780 orang dewasa dan kanak-kanak menerima pemeriksaan kesihatan percuma termasuk ujian glukosa, kolesterol dan penglihatan serta ukuran tumbesaran kanak-kanak dan ujian fleksibiliti bahagian bawah belakang.Dalam semangat musim perayaan dan sebagai sebahagian daripada usaha khidmat masyarakatnya, hospital itu juga mengadakan lawatan ke Sekolah Fugee, di mana klinik bergerak menyediakan lebih banyak pemeriksaan kesihatan untuk hampir 200 kanak-kanak, manakala kakitangan SJMC mengedarkan goodie bag dengan bantuan daripada maskot SJMC, "Teddy Paws".

SJMC melayan kanak-kanak Sekolah Fugee dengan hadiah yang menyeronokkan selaras dengan Program Pemberian Hadiah Kanak-kanak dan jamuan makan tengah hari dari Hotel Ancasa.

Dengan pemeriksaan kesihatan biasa yang tidak mudah diakses oleh komuniti yang lebih terdedah semasa wabak, SJMC berusaha keras untuk memastikan penglihatan dan pertumbuhan fizikal kanak-kanak dinilai.

Trish Hogan, Ketua Pegawai Eksekutif SJMC, berkata, “Tiada kegembiraan yang lebih besar daripada menyebarkan kegembiraan perayaan kepada kanak-kanak ini dan memastikan mereka mempunyai sambutan akhir tahun yang tidak dapat dilupakan, sementara kami menjaga keperluan penjagaan kesihatan mereka. Inisiatif klinik mudah alih kami adalah sebahagian daripada tanggungjawab kami sebagai profesional perubatan untuk membantu mengurangkan kebimbangan kesihatan, termasuk dalam kalangan masyarakat berpendapatan rendah dan kurang bernasib baik. Kami juga berterima kasih kepada rakan kongsi sokongan kami yang menjadikan lawatan ke Sekolah Fugee lebih istimewa.”Fugee School ialah cabang pendidikan di bawah Fugee, sebuah organisasi bukan untung yang menyediakan pendidikan kepada kanak-kanak pelarian di Malaysia.

Pengasasnya Deborah Henry berkata, “Kami amat berterima kasih kepada seluruh pasukan dari SJMC kerana menyertakan kami dalam roadshow penjagaan kesihatan mereka tahun ini dan kerana berusaha meluangkan masa berkualiti bersama anak-anak. Suasana meriah adalah perubahan yang sangat diperlukan daripada aktiviti biasa mereka dan cara yang indah untuk mengakhiri tahun ini.”

Sebelum lawatan itu, hospital itu, di bawah Program Pemberian Hadiah Kanak-kanak, telah menjemput 10 kanak-kanak dari Sekolah Fugee ke majlis makan tengah hari di premisnya di mana kanak-kanak dihiburkan oleh maskot SJMC, Teddy Paws dan Santarina. Teddy Paws dan Santarina kemudian melawat wad kanak-kanak untuk memberikan hadiah Krismas kepada pesakit.

Klinik bergerak SJMC dan Teddy Paws turut membawa lebih banyak keceriaan perayaan kepada tiga rumah anak yatim di Lembah Klang iaitu, Pusat Kanak-Kanak Trinity, Rumah Hope dan Rumah Kids dengan kerjasama Jaya Grocer di mana barangan keperluan termasuk makanan kering, peralatan mandian dan sanitizer tangan telah diserahkan kepada sebuah seramai 105 orang kanak-kanak.

Inisiatif akhir tahun itu dilaksanakan dengan sokongan Etika Sdn Bhd yang menaja Goodday Milk dan Anlene yang menyumbang pengukuran indeks jisim badan dan ujian fleksibiliti bahagian bawah belakang serta sampel produk untuk klinik bergerak.Roadshow dari 18 November hingga 15 Disember 2021 menyaksikan trak klinik bergerak SJMC membuat hentian pit di Damansara Uptown, Sri Hartamas, Taipan USJ, Puchong Uncle Don, Kota Kemuning, Elmina Central Park, Taman Bukit Kiara, Taman Botani Negara Shah Alam dan Taman Jaya antara tempat lain.

SJMC memastikan bahawa keselamatan awam adalah keutamaan semasa roadshow, dengan etika pernafasan yang ketat dikekalkan dan pematuhan penuh kepada prosedur operasi standard semasa termasuk penjarakan fizikal, penggunaan topeng muka dan sanitasi.

Hospital itu juga telah memperkenalkan beberapa pakej pemeriksaan kesihatan sebagai sebahagian daripada kempen akhir tahunnya untuk mempromosikan kesejahteraan dan kesihatan yang lebih baik. Untuk maklumat lanjut, orang ramai boleh melayari www.subangjayamedicalcentre.com.

0 comments: