Memaparkan catatan dengan label Muzik. Papar semua catatan
Penyanyi kegilaan ramai Anuar Zain telah melancarkan album solo terbarunya selepas lima tahun tidak muncul. Dalam disidang majlis pelancaran album solo terbaru beliau baru2 ini di Le Meridien, Kuala Lumpur.


Lagu yang dijangka bakal hitz dalam album ini adalah "Andianya Takdir" dan video muzik offical lagu ini juga telah dapat ditonton di Youtube. Setakat ia telah dimuat turun dalam tempoh 5 hari telah mendapat tontonan sebanyak 300ribu.



Terdapat tujuh lagu lain yang dimuatkan dalam album terbaru ini iaitu Kembali, Cinta Takkan Berakhir, Kerana Aku Cinta, Hujan (nyanyian asal Allahyarham Datuk Sudirman Arshad), Belahan Hati, Kembali Padamu Ilahi dan Selamat Malam.

Jangan lupa dapatkan album yang mampu buat anda menangis di semua cawangan Mydin. Buat mereka yang berada di luar negara, janganlah bersedih, anda juga boleh dapatkan secara online menerusi Lazada.






Kalau sebut tajuk lagu "Sudah Ku Tahu" pasti ramai orang dapat meneka sapa penyanyi lagu ini. Kumpulan Projektor Band mula mencipta populariti selepas lagu ini mendapat perhatian peminat muzik tempatan. Lagu ini mula didendangkan di semua corong radio dan juga telah menjadi rebut anramai orang untuk dinyanyikan secara karaoke dalam applikasi SMULE.


Sebelum ini artis seperti Khai Bahar, Siti Nordiana juga turut menyanyikan lagu ini yang boleh ditonton di Youtube. Juga official lirik video untuk lagu ini telah mendapat tontonan lebih dari 9 juta views sejak ia mula dimuat naik di laman tersebut. Namun kini kumpulan ini dan pihak syarikat rakaman mereka telah mula mengeluarkan official video muzik untuk lagu "berhantu" ini.


Sejak di muat naik di laman Youtube kemarin official video muzik ini telah di tonton lebih dari 200ribu views sehingga hari ini. Dalam video muzik ini juga kelihatan penampilan sulung Eka Sharif sebagai pelakon wanita. Sapa tak kenal Eka Sharif yang juga mula mencipta nama melalui applikasi SMULE yang turut berduet bersama Khai Bahar



Video muzik yang berkonsepkan kisah percintaan mat motor yang di tinggalkan kekasih di rakamkan sekitar Banting Selangor. Bagi korang yang nak tonton video penuh boleh tonton di sini memang menyantuh hati. Tapi ada yang boleh di perbaiki untuk video muzik ini agar ia bertaraf antarabangsa sepertimana hebatnya lagu ini. Kalau di tonton secara keseluruhan video muzik ini kelihata seperti hasil kerja palajar praktikal (#jangansentap). Good luck.









Rangkaian Radio Media Prima (RRMP) telah melancarkan stesen radio keempat mereka yang diberi nama, Kool FM. Dilancarkan oleh Ketua Pegawai Eksekutif RRMP Seelan Paul, saluran yang akan mensasarkan mereka yang berusia antara 25 hingga 44-tahun. 


Menurut beliau radio ini akan memainkan lagu-lagu dari tahun 80-an, 90-an dan juga hits popular dalam dan luar negara dengan genre tambahan dangdut untuk ditambah ke senarai lagu pilihan. Ia adalah sangat menarik dengan pelancaran Kool FM sebagai saluran orang dewasa. Sebelum ni radio sedia ada seperti Hot FM, Fly FM dan One FM memberi tumpuan kepada Gen-Y.

Kool FM dilancarkan di Pusat Konvensyen Sime Darby di sini, dengan penampilan dari juruhebah radio yang termasuk artis tempatan AG, Haiza, Liza, Ikhwan, Farid dan Ezaq. Para pendengar boleh mula mendengar radio ini bermula pada 3 Mac di frekuensi 101.3 FM di Lembah Klang dan 90.2 FM di Pulau Pinang sahaja buat masa ini.

Adakah ini menunjukan bahawa HotFM tidak lagi menyengat seperti dulu. Apa strategi RRMP untuk mengembalikan semua takhta sebagai radio No 1 di Malaysia. Mereka kena ikut perkembangan mana lagu2 baru yang ada kat youtube dengan tontonan lebih 1 juta tu patut dan boleh masuk radio. Kerana mesti ramai peminat lagu2 tersebut.







Yuna yang kini telah beberapa tahun berada di Amerika berusaha untuk mengembangkan career nyanyian beliau. Selepas beberapa album dan kini Yuna kembali lagi dengan satu single baru berjudul "Crush". Apa yang lebih menarik tentang single ini adalah kolaborasi antara Yuna dan juga penyanyi Pop popular di Amerika sapa lagi kalau bukan Usher


Lagu ini tidak mencabar vokal kedua2 penyanyi ini, namun mempunyai kelembutan dalam melodi dan rentak yang dihasilkan. Seperti semua tahu Usher adalah penyanyi pop yang suka lagu rancak dan yang membuat semua orang menari. Namun lagu ini lebih santai dan relax tapi jelas vokal Usher bersama Yuna serasi. Lagu ini boleh di dengarkan di audiomack tapi masih belum berada di Youtube.


Menurut Yuna lagu ini dicipta untuk album baru beliau pada masa itu namun masih tiada siapa lagi artis yang difikirkan sesuai untuk berduet bersamanya. Tapi setelah berjumpa dengan Usher beliau mencuba dengan menghantar lagu ini kepadanya. Berita baik apabila Usher membalas email dengan rakaman lagu ini yang telah siap dirakamkan Usher. 

Sebelum ini Yuna yang popular dengan lagu 'Rescue' telah keluar dengan beberapa lagu juga kolaborasi dengan barisan artis popular seperti G-Eazy feat Yuna utk lagu Lights & CameraOwl City duet Yuna melalui lagu OST filem animasi The Croods lagu bertajuk Shine Your Way. Diharapkan dengan perkembangan baik ini akan mengukuhkan lagi nama dan career penyanyi kelahiran Kedah ini di negara Uncle Sam itu.









Lama sebelum ini kita tidak mendengar cerita dan kisah tentang artis yang dulu popular dengan lagu Bunga-bunga Cinta. Misha Omar yang dulu juga pernah popular dengan lagu Pulangkan dan juga Angin Syurga pada tahun 2012. Agak lama menyepi setelah berumah tangga pada tahun 2014 bersama pasangan pilihan Firos.


Kali ini Misha Omar telah kembali dengan lagu baru tapi lagu kali ini duet bersama Hafiz Suip. Lagu Terimaku Seadanya ciptaan sepenuhnya oleh komposer popular iaitu Ajai. Official video muzik lagu ini juga telah berada di youtube sejak 22 Jan 2016 lagi dan telah di tonton 6 ribu orang. 


Misha juga tahun ini lebih banyak menonjol di kaca tv melalui beberapa program seperti Juara Parodi dan Seiras Seirama di Astro. Adakah tahun 2016 ini akan melonjak semula nama Misha Omar seperti mana pada tahun 2002 dahulu. Mampukan Misha Omar mengembalikan sengatnya kepada kerinduan peminat2nya. Terus menyokong artis tempatan.







Bila sebut nama Ernie Zakri pasti ramai yang kurang pasti sapakah penyanyi ini. Apakah lagu yang pernah d nyanyikan oleh beliau. Tapi kalau sapa yang peminat Bintang RTM beliau merupakn juara program tersebut pada tahun 2009. Masa itu Ernie masih lagi menuntut di UiTM dalam bidang Muzik dan Persembahan. 


Sebenarnya Ernie juga pernah ada sebuah album bertajuk Sinaran yang dikatakan kurang mendapat sambutan. Malah kemunculan beliau dalam dunia seni juga tidak begitu indah seperti mana artis lain dan kurang mendapat perhatian media. Namun artis muda ini tidak pernah putus asa dan juga telah menghasilkan single terbaru beliau yang bertajuk "Ini Yang Ku Mahu". Lagu ciptaan DJ Fuzz dan lirik oleh Amzar Viral ini telah lama berada dalam youtube sejak 2015 lagi tapi tidak dicorong radio.


Namun kini beliau lebih kecewa apabila lagu yang di hasilkan itu dikatakan telah meniru sebuah lagu luar negara yang juga popular. Bila didengar sekali lalu memang agak ada persama dengan lagu nyanyian Meghan Trainor iaitu "Like I'm Gonna Lose You" featuring John Legend. Bila betul2 di dengar dalam bahagian korus lagu ini memang tak jauh beza dengan nyanyi artis antarabangsa itu.

Kalau korang nak dengar kesamaan itu boleh dengar di youtube dua2 lagu ini dan cari dimana yang dikatakan sama. Namun Ernie tidak pernah kenal erti kecewa dalam dunia seni dan terus berusaha untuk menaikan nama beliau setanding dengan artis yang sama dengannya mencipta nama. Moga usaha anak muda ini terus dipandang dan lagunya dimainkan di corong2 radio tempatan. Sedap juga bila didengar banyak kali lagu ini apa salahnya.






Sapa tak kenal artis no 1 negara yang masih memegang status itu sehingga ke hari ini. Masih tiada yang mempu menyaingi beliau dalam dunia seni suara. Pernah tersenarai dalam Malaysia Book Of Records sebagai Penyanyi Wanita Paling Banyak Memenangi Anugerah. Antara anugerah yang dimenanginya termasuklah 37 Anugerah Industri Muzik, 23 Anugerah Bintang Popular, 26 Anugerah Planet Muzik, 18 Anugerah Juara Lagu, 4 MTV Asia Awards, 3 World Music Awards, 2 Anugerah Musik Indonesia, 2 Singapore Music Awards dan banyak lagi (sumber wikipedia).


Tu lah dia Dato Siti Nurhaliza yang tidak asing lagi dan kini muncul dengan single terbaru beliau 'Mikraj Cinta' ciptaan oleh Hafiz Hamidun dan lirik oleh Fedtri Yahya. Lagu berdurasi 4 mini lebih ini sungguh memukau bukan sahaja daripada susun atur musik malah juga lirik yang mendalam. Sesuai dengan konsep lagu ini menggabungkan muzik arab dan juga mainan violin yang jelas menjadi penyeri lagu ini.


Di tambah lagi dengan suara merdu Dato Siti Nurhaliza ini pasti ia adalah satu karya paling agung yang dicipta abad ini untuk penyanyi bertaraf international ini. Music Video lagu ini juga telah siap sepenuhnya pada bulan Jun tahun ini. Ia adalah satu lagi bukti kehebatan lagu ini setaraf dengan kedudukannya MV ini di hasilkan pada lokasi yang tertinggi di KL. Berlatar belakangkan Menara Kuala Lumpur dan juga Menara KLCC menjadikan MV ini sangat begitu berjaya.


Diarahkan oleh Zuli dan Aloi, MV ini menggunakan teknologi Dron untuk mendapatkan view keseluruhan pemandangan dari puncak Menara KL dan juga keseluruhan pemandangan KL. MV ini berjaya membawa satu lagi revolisi muzik tempatan ke arah kemajuan dan berteknologi tinggi. Suka tengok MV ini banyak kali pun best tambah2 kalau tengok dalam resolusi HD memang memukau dan juga lagu yang merdu dan suara Dato yang merdu.


Moga lepas ini MV sehebat dan lebih hebat daripada ini dapat di hasilkan di masa akan datang. Tahniah buat Dato Siti Nurhaliza dan crew serta pencipta lagu ini memang semuanya cukup sempurna. Saya peminat Dato Siti Nurhaliza no 1 tau setiap lagu saya minat dan saya hafal. Moga lagu ini boleh menang banyak anugerah nanti tahniah.





Kalau sebelum ini sebut sahaja nama Humood Alkhudher ramai tertanya2 siapakah beliau. Tapi sapa sangka dunia serba canggih dan kehebatan social media menjadikan nama tersebut begitu popular di Malaysia sejak dua menjak ini. Kini menjadi siulan lagu Kun Anta yang telah menjadi viral di laman Dubsmash dan juga Youtube. Tambah2 lagi wanita yang tidak dapat menahan melihat wajah berseri pemilik lagu ini.


Tidak pernah terfikir di minda penyanyi Humood Alkhudher untuk datang mempromosikan album beliau di Malaysia. Tapi akibat penangan social media melonjak nama beliau sehingga begitu ramai yang meniru video lagu beliau membawa penyanyi yang berasal dari Kuwait ini untuk mempromosikan album baru beliau di sini. Album yang memuatkan 10 buah lagu ini kini dalam rangka promosi di Malaysia dan beliau telah berada di sini sejak dari 6 Jun lagi.

Penyanyi yang berusia 26 tahun ini begitu tekejut kerana tidak menyangka sambutan hebat peminat muzik arab di Malaysia. "Mungkin saya akan merakamkan lagu Kun Anta dalam versi Bahasa Melayu atau lagu lain yang sesuai dengan cita rasa peminat di sini,” katanya. Kun Anta bermaksud Be Yourself sudah mencatat 13,065,717 tontonan di Youtube.


Bagi peminat wanita di Malaysia mesti ramai yang kecewa kerana rupanya penyanyi ini sudah pun berumah tangga. Menyentuh sisi peribadinya, Humood yang mendirikan rumah tangga empat tahun lalu mengakui berulang alik dari Kuwait ke Boston, Amerika Syarikat kerana isterinya menyambung pengajian dalam bidang Penulisan Kreatif. Beliau akan datang ke Malaysia lagi untuk menjayakan konsert Ku Mohon anjuran Islamic Relief Malaysia (IRM) di Stadium Malawati, Shah Alam pada pada 31 Oktober nanti.








Mungkin saya akan merakamkan lagu Kun Anta dalam versi Bahasa Melayu atau lagu lain yang sesuai dengan cita rasa peminat di sini,” katanya - See more at: http://www.hmetro.com.my/node/57927#sthash.buEQh8Ez.dpuf
Humood Alkhudher
Humood Alkhudher
Memperkenalkan R2Rick adalah Penyanyi / Komposer Baru Malaysia yang baru saja melancarkan jenama single terbarunya - "Stay Tonight" dari "Right Time EP" di bawah label EDM antarabangsa - Semitrance Records. Sebelum ini, R2Rick mengeluarkan 1 single lain iaitu "Pow Pow" yang sudah dimuatnaik di iTunes dan dalam talian yang paling utama kedai-kedai rekod. 


Saat ini sedang dalam proses menyelesaikan lagi 3 buah lagu sebelum akhir tahun ini. Semua lagu-lagu yang asalnya dinyanyikan dan dihasilkan oleh R2Rick dan sebagian besar rakaman studio dilakukan di Ark Studio, Taman Tun, Kuala Lumpur dan Pulse Soundworks di Subang Jaya


Jenis muzik ditampilkan di EP adalah pop dance dan E dengan sentuhan pengaruh kontemporer dan barat. Setakat ini, R2Rick telah melakukan beberapa persembahan dan wawancara dan telah bermain radio lagu-lagunya pada Traxxfm (RTM). Selain itu, beliau telah mengeluarkan 2 Muzik Video ini bertajuk 'Pow Pow & The Right Time' yang boleh didapati di YouTube.


Maklumat lanjut boleh berhubung dengan beliau melalui laman social seperti tertera.





Egoismu - Liza Hanim

Apakah nilainya cinta di hatimu
Kau guris, kau luka, kau racuni
Katakan, jelaskan, putuskan
Masihkah cintai aku
Lunturkan egoismu itu
Sekian lama penantian
Hanyalah sesalan yang ku terima
Ku relakan kau pergi
Ku pendamkan rasa
Walau pedih lara

Ku tinggalkan
Serpihan asmaramu
Tak akan ku kenal derita sengsara
Sekian lama penantian
Hanyalah sesalan yang ku terima
Ku relakan kau pergi
Ku pendamkan rasa
Walau pedih lara



OST drama popular TV3
"Maaf Jika Aku Tak Sempurna"
Lakonan Fahrin Ahmad & Sara Ali





Sebelum ini kita selalu dgr tonton.com.my dan kini tonton telah mempunyai cabang barunya tersendiri iaitu Tonton Music. Ini adalah satu lagi portal persediaan Media Prima untuk mempelbagaikan cabang hiburan tanah air bukan sahaja tv dan radio malah melalui media internet paling besar dan meluas. Portal Tonton Music mula di perkenalkan selepas sahaja majlis Anugerah Juara Lagu ke 28 kepada umum.


Menyediakan music penghibur halwa telinga Tonton Music bakan menyediakan platform baru kepada industri untuk memperkenalkan music mereka kepada pendengar. Tonton Music buat permulaan menyediakan lagu2 yg di persembahkan di Anugerah Juara Lagu yg lepas untuk mereka dengari sekali lagi kehebatan persembahan artis2 tanah air. Portal ini akan di perkembangkan lagi dari hari ke hari untuk lebih byk music yg boleh di jadikan sebuah library kepada pendengar di Malaysia.

Ia adalah portal percuma kepada semua peringkat usia untuk mendengar dan juga mencari lagu2 pilihan mereka. Tonton Music boleh di dengar secara online dengan melayari www.tontonmusic.com.my dimana- mana sahaja peranti selagi ia mempunyai internet access. Perkembangan bagu ini menjadikan lagi industri music tempatan lebih selamat dan di lindungi daripada pencetak rompak di luar sana. Tahniah untuk Media Prima sekali lagi atas usaha ini.