Memaparkan catatan dengan label ASTRO. Papar semua catatan
Setelah beberapa kali ditangguhkan akibat pandemik bermula daripada tahun lepas lagi hingga ke tahun ini majlis Anugerah MeleTOP ERA 2021 telah berlangsung dengan jayanya di PICC Putrajaya dan secara langsung di Astro. Penyanyi, Shiha Zikir mencipta sejarah tersendiri apabila mendominasi Anugerah Meletop Era 2021 (AME 2021) dengan membawa pulang lima anugerah termasuk anugerah Top Top MeleTOP Wanita.



Bagi kategori tersebut Shiha membawa pulang RM10,000 dan sebuah trofi. Shiha pada malam berprestij itu turut membawa pulang empat anugerah lain termasuk Artis Versatil MeleTOP, Bintang Filem MeleTOP serta dua anugerah yang dimenangi bersama penyanyi rap, Noki iaitu Duo MeleTOP dan Lagu MeleTOP. Pencapaian Shiha itu meleburkan rekod dipegang penyanyi Siti Nordiana yang memenangi tiga anugerah pada AME 2020.

Sementara itu, penyanyi berbakat besar, Khai Bahar tidak pulang dengan tangan kosong apabila merangkul anugerah Top Top MeleTOP Lelaki sekaligus membawa pulang RM10,000 dan trofi.



Malam gilang gemilang itu juga diserikan dengan persembahan istimewa antaranya daripada penyanyi nombor satu negara, Dato' Seri Siti Nurhaliza menerusi lagu 'Kuasa Cinta' serta penyanyi berprofil tinggi, Dayang Nurfaizah dan Kumpulan Search. AME 2021 dikendalikan tiga pengacara tersohor, Jihan Muse, Nabil Ahmad dan Sherry Alhadad.

Senarai penuh pemenang AME 2021 :

Lagu MeleTOP: Shiha Zikir & Noki (Aewo)
Filem MeleTOP: Ada Apa Dengan Dosa
Bintang Filem MeleTOP: Shiha Zikir
Personaliti TV MeleTOP: Jihan Muse
Penyanyi MeleTOP: Khai Bahar
Couple MeleTOP: Emma Maembong & Muhammad Shazli
Si Cilik MeleTOP: Arianna Aubrey & Karl Kareef
Pelakon MeleTOP: Fasha Sandha (Sihir Pemisah)
Program MeleTOP: Konsert Minggu Ini (Khai Bahar)
Artis Baharu MeleTOP: Dini Schatzmann
Artis Versatil MeleTOP: Shiha Zikir
Video MeleTOP: Wany Hasrita (Canggung)
Grup/Duo MeleTOP: Shiha Zikir & Noki
Drama MeleTOP: Kampung Pisang Bersiri-Siri
Influencer MeleTOP: Dr. Say
BBNU MeleTOP: Alyssa Dezek
Anugerah Legend MeleTOP: Roslan Aziz
Anugerah Sepanjang Zaman: Hamid Ghurka
Anugerah Khas MeleTOP: Datuk Aznil Hj Nawawi
Top Top Duo MeleTOP: Dolla
Top Top MeleTOP Lelaki: Khai Bahar
Top Top MeleTOP Wanita: Shiha Zikir











Menurut sumber, Disney+ Hotstar akan boleh ditonton di skrin TV besar menerusi Astro Ultra Box sebelum Raya. Gambar dari sumber menunjukkan aplikasi Disney+ Hotstar bersebelahan dengan Netflix! – maknanya memang tak lama lagi lah.

Tahun lepas, Astro mengumumkan kerjasama dengan Walt Disney Co untuk menjadi pengedar rasmi Disney+ Hotstar di Malaysia, di mana orang ramai boleh melanggan platform Disney+ Hotstar melalui Astro.

Buat masa sekarang, Disney+ Hotstar hanya boleh distrim melalui smartphone atau tablet. Saat yang dinanti-nantikan hampir pun tiba untuk strim Disney+ Hotstar melalui Ultra box dan menikmati semua rancangan terbaik termasuk semua dari Marvel, Star Wars dan banyak lagi di skrin TV sendiri!








Walaupun pernah berada di bottom three dan hampir tersingkit kerana persembahan yang kurang memuaskan tidak mematahkan semangat peserta Elica Paujin untuk terus menyerlah di minggu akhir Big Stage 2022 yang berlangsung semalam.



Beliau berjaya menewaskan saingan terdekatnya menerusi dua buah lagu iaitu Cinta nyanyian asal Marsha Milan dan duet bersama Hael Husaini membawakan lagu Believer, berjaya membawa pulang hadiah kemenangan wang tunai berjumlah RM100,000 berserta trofi.

Sementara itu, Danial Chuer yang memenangi tempat kedua menerima hadiah wang tunai berjumlah RM50,00 beserta trofi. Manakala Aisha Retno yang sering dapat pujian dan persembahan memukau sehinggakan mendapat standing ovation dari juri tetap hanya mampu menduduki tempat ketiga sahaja.



Beliau membawa pulang wang tunai berjumlah RM25,000 beserta trofi. Bagi Yazmin Aziz dan Tegar Septian masing-masing di tempat keempat dan kelima tidak pulang dengan tangan kosong kerana turut membawa pulang hadiah wang tunai berjumlah RM10,000 dan RM5,000 beserta trofi.

‘Finale’ Big Stage 2022 telah diadili oleh dua juri tetap terdiri daripada Dato Sri Siti Nurhaliza dan Ajai serta juri juara, Aliff Aziz. Manakala, penyanyi bersuara emas yang turut membuat persembahan bersama Siti, Aina Abdul  dijemput menjadi juri jemputan. Selain itu, Dato Sri Vida yang menggalas tanggungjawab sebagai Presiden Netizen telah ditemani oleh Elly Mazlein sebagai Juri Pedas.

Carta markah penuh peringkat Akhir Big Stage 2022 daripada semua enam juri dan juga 30% daripada undian dari penonton di rumah.

1) Elica Pauji – 78.93%
2) Danial Chuer – 72.62%
3) Aisha Retno – 71.04%
4) Yazmin – 59.35%
5) Tegar Septian – 59.13%







Persembahan mantap pada pentas akhir membuatkan Aliff Aziz memperolehi markah terginggi iaitu 83.06% daripada keempat-empat juri profesional. Ini juga disokong oleh persembahan yang konsisten sepanjang minggu melayakkan penyanyi itu dinobatkan juara Gegar Vaganza musim ke-8 (GV8) di Pusat Persidangan Antarabangsa Putrajaya yang berlangsung malam Ahad lepad.



Aliff mengetepikan saingan hebat lain seperti Nikki Palikat, Adibah Nor, Suki Low, Azan Scan dan Aweera pada malam yang membawa tema Akhirnya Kini Pasti itu. Kemenangan ini membolehkan penyanyi kelahiran Singapura itu membawa pulang wang tunai berjumlah RM100,000 dan trofi sumbangan Astro.

Manakala naib juara pula disandang Nikki, sekali gus melayakkannya menerima hadiah wang tunai RM50,000 dan trofi. Ramai peminat meramalkan bahawa Suki Low boleh juara terpaksa berpuas hati di tempat ketiga dan membawa pulang hadiah wang tunai RM30,000 dan trofi.



Sementara itu, berada di tangga keempat, kelima dan keenam milik Adibah Noor, Azan Scan dan Aweera masing-masing membawa pulang wang tunai berjumlah RM20,000, RM15,000 dan RM10,000 beserta trofi. Namun Aweera tetap pulang bergaya apabila menerima dua lagi anugerah pilihan penonton pada malam akhir iaitu Anugerah Betul-Betul Luar Biasa DiGi dan juga Bintang Cuckoo Paling Gempak.  

Persembahan peserta pada peringkat akhir diadili oleh juri terdiri daripada Ramli MS, Hetty Koes Endang, Syafinaz Selamat dan juri jemputan, Joe Flizzow. Program akhir GV8 dihoskan oleh Nabil Ahmad dan Jihan Muse. Persembahan akhir semua peserta dikehendaki membuat dua persembahan iaitu satu persembahan medley dan juga persembahan battle dengan peserta yang telah digandingkan.

Tahniah kepada semua pemenang anda memang hebat dan layak untuk terus berada di dalam dunia seni tanah air dan menyinar selepas ini menjadi sebutir bintang berharga. Terus usaha dan gilap bakat yang ada dalam diri anda semua anda semua hebat. 








Gabungan tiga orang dalam kumpulan Tiro Syarif, Syaiful dan Daniel menjadikan kumpulan ini berjaya bergelar juara MLM 2021 yang telah berlangsung pada malam Jumaat yang lalu. Ini sekali gus mereka berjaya membawa pulang wang tunai RM500,000.00 dan juga trofi kemenangan pada malam akhir tersebut. Kumpulan ini juga berjaya menewaskan empat lagi kumpulan lain iaitu Puteh yang berjaya ditempat kedua, Boro di tempat ketiga dan juga Bahye dan Tobat berada di tempat keempat dan kelima.



Malah, MLM 2021 musim ini menampilkan sedikit kelainan dengan mewujudkan ‘Sang Bara’ iaitu pelakon Sharnaaz Ahmad yang menjurikan peserta secara misteri sebelum didedahkan identitinya malam akhir tersebut. Juga turut dijurikan oleh juri tetap iaitu Dato Rosyam Noor, Dania Daniel, Noh Hujan dan Uqasha Senrose. 

Kumpulan Tiro berjaya mendapat lima HA untuk persembahan pertama yang bertemakan bebas dan juga lima HA lagi untuk persembahan kedua untuk tema Muzikal. Maharaja Lawak Mega 2021 telah berlangsung selama 10 minggu dengan disertai oleh 11 barisan peserta yang terdiri daripada gabungan pelawak terkenal tanah air.



Setiap minggu peserta ditugaskan untuk menyampaikan sebuah sketsa lawak dan mereka akan diadili oleh orang ramai iaitu melalui undian online sebanyak 30%, manakala 70% lagi adalah daripada markah juri tetap. Tahniah kepada semua pelawak tanahair dan diharap akan ada pelapis pelawak seperti ini selepas ini kerana sekarang tengan berlangsung di Astro program Mencari Sepahtu Yang Hilang iaitu program realiti mencari pelawak pelapis. Boleh ditonton setiap minggu pada hari Khamis di Astro Warna jam 9.00 malam. 









Satu program mencari bakat baru yang telah membuat fenomena di hampir 25 buah negara seluruh dunia iaitu All Together Now Malaysia (ATNM) telah melabuhkan tirainya pada hari munggu lalu. Seramai 18 orang peserta yang dipilih dari setiap minggu bersaing pada malam akhir ini. Hanya seorang sahaja pemenang yang membawa pulang wang tunai RM50,000.



Tahniah diucapkan kepada Idris Brown yang satu-satunya peserta membuat persembahan soprano lain daripada peserta lain pada malam akhir menambat hati 50 orang juri pada malam itu. Mempersembahkan dua buah lagu dan kedua-dua persembahan beliau mendapat markah penuh 100% dan melayakkan beliau untuk begelar juara.

Program ini lain daripada program realiti sebelum ini yang perlu undian dari penonton dan juga juri. ATNM adalah seratus peratus ditentukan oleh lima puluh orang juri yang telah dipilih dan disaring. Mereka terdiri dari pelbagai latar belakang seperti penyanyi, komposer, pelakon, pelawak, influancer, youtuber, penyampai radio dan banyak lagi. Dua peserta dengan markah paling tinggi setiap minggu dari pemilihan juri akan layak untuk ke peringkat akhir. 

Tahniah kepada pemenang dan juga 17 lagi peserta akhir ATNM yang mampu menunjukkan bakat dan terserlah. Ia di tayangkan di Astro Ria setiap minggu dengan hampir daripada 200 orang perserta menunjukkan bakat mereka sepanjang 9 minggu ia berlangsung. Program ini sebelum ini pernah menimbulkan kontroversi hangat apabila ia ditayangkan dalam masa negara tengah menjalani PKP sepenuhnya dan terpaksa ditangguhkan hampir tiga bulan sehingga ia ditayangkan semula selepas negara mencapai tahap vaksinasi penuh yang ditentukan oleh kerajaan.








Bekas peserta Idola Kecil, Azzam Sham telah dinobatkan sebagai juara Big Stage musim ketiga sekali gus menafikan kedudukan pesaing terdekat Qody Rany, Dinnie Rashid dan Usop. Azzam Sham tampil menyampaikan dua lagu tugasan dengan Tema Ultimatum iaitu Aku Bidadari Syurgamu dan Grenade nyanyian Bruno Mars.



Azzam bergelar juara menerusi markah terkumpul daripada juri dan markah undian penonton. Hasil kemenangan itu, Azzam telah berjaya membawa pulang wang tunai RM100,000 beserta trofi.

Naib juara pula dimenangi Usop dan berjaya merangkul hadiah wang tunai RM50,000 berserta trofi. Tempat Ke-3 dimenangi oleh Qody Rany manakala tempat ke-4 Dinnie Rashid dan tempat ke-5 Fadh Majid.

Pada masa sama, Dinie Rashid pula dinobatkan sebagai BBNU Paling Gempak untuk konsert separuh akhir dan Azzam Sham untuk minggu akhir.



Konsert akhir Big Stage 2020 yang dihoskan Alif Satar dan Sherry Al Hadad menampilkan Faizal Tahir, Dayang Nurfaizah, Ajai dan Elly Mazlien selaku Presiden Netizen. Peserta juga diadili oleh penyanyi, Misha Omar selaku juri jemputan.

Big Stage minggu akhir telah berlangsung di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) dan dipancarkan di saluran Astro Ria, Astro Ria HD serta Astro Go.

Personaliti radio ERA, Radin bersama hos Gempak TV, Isha Norsham mengacarakan Big Stage Live Plus yang disiarkan serentak sewaktu berlangsungnya konsert mingguan di platform digital.







Pelajar Ijazah Sarjana Muda Komunikasi Massa (Penyiaran), Qila telah dinobatkan juara Ratu Hijabista musim pertama di pentas akhir berlangsung pada malam 30 September 2020. Qila atau nama sebenarnya, Wan Nur Aqilah Shahirah Wan Lokman, 21, menewaskan 3 lagi peserta di pentas akhir.



Gadis kelahiran Kelantan ini membawa pulang wang tunai RM10,000, tiara, trofi dan selempang. Sementara itu, Tina, 24, pula menyandang gelaran naib juara. Tina membawa pulang wang tunai RM5,000 beserta trofi dan selempang.

Pemenang Ratu Inspirasi Safi Hijabista pula dimenangi oleh Fiffy Afrina. Pelajar jurusan perubatan itu memenangi wang tunai RM3,000 beserta trofi dan selempang. Ratu Favourite pula dimenangi oleh Mellya yang menerima wang tunai RM1,000 beserta trofi dan selempang.



Ratu Hijabista merupakan pencarian personaliti wanita berhijab yang boleh dijadikan inspirasi dan contoh positif kepada wanita-wanita di luar sana. Di pentas akhir ini pengarah Michael Ang tampil sebagai juri jemputan disamping juri tetap Ratu Hijabista terdiri daripada Puan Sri Normala Samsuddin.

Ratu Hijabista menampilkan gandingan Uyaina Arshad dan Fikry Ibrahim pengacara musim pertama. Ratu Hijabista telah bersiaran selama lapan episod di saluran Astro Prima (saluran 105) pada setiap Rabu bermula 12 Ogos ini pada jam 9 malam.








Tiada siapa sangka dan juga menduga nama otai dan juga mereka yang masih gah dalam dunia industri muzik tempatan bakal bersaing dalam program paling popular abad ini Gegar Vaganza 7. Program ini bakal beraksi bermula 11 Oktober ini dengan menampilkan 14 lagi bintang lagend tanah air. Antaranya nama yang membuat ramai orang terkejut adalah penyanyi tradisional tanah air Noraniza Idris dan juga penyanyi rock Malaysia Mus May.



Selain itu juga ada nama-nama lain yang telah lama sepi dari dunia muzik tanah air seperti Rozita Izlyn, Ayu Damit, bintang AF Linda Nanuwil, Haslinda dan Ashira. Manakala peserta lelaki pula Clif Umar vokalis daripada kumpulan Projek Pistol, Yantzen, Nomad, Aju dan Oja vokalis Tunable Band. Juga ada peserta berkumpulan juga tahun ini iaitu EVA dan Indigo. 


Senarai itu diumumkan oleh pihak Astro menerusi sidang media pada Selasa lepas. Tahun ini tiada lagi peserta dari luar negara kerana mengikut SOP dan juga halangan makan hanya peserta tempatan sahaja. Apa pun persaingan ini dilihat bakal memberi saingan hebat dan juga mantap serta menjadi fenomena semula kepada program ini.   


Program ini bakal berlangsung di Astro RIA dan juga RIA HD setiap Ahad jam 9 Malam. GV6 ini juga masih mengekalkan pengacara yang sama iaitu Nabil Ahmad dan juga Jihan Muse serta masih mengekalkan juri tetap Dato Ramli M.S dan jua Dato Khadijah Ibrahim. Apa pula drama dalam program kali ini dan apa pula kejutan kepada penonton dengan norma baharu ini. Sama-sama kita nantikan Gegar Vaganza 7. 






Walaupun masih dalam PKPP dan juga SOP yang dikenakan untuk sebarang persembahan dan juga program melibatkan ramai orang pihak Astro tetap meneruskan program yang menjadi tular dari musim pertama hingga kedua iaitu Big Stage. Persembahan kali ini juga tetap akan dibuat secara langsung tapi mematuhi peraturan yang ketat dengan hanya limit 200 orang penonton sahaja dibenarkan.


Tahun ini juga menyaksikan tiada lagi perserta dari luar negara kerana larang untuk orang luar masuk ke negara ini yang masih diperketatkan oleh pihak kerajaan. Maka 12 orang peserta Big Stage musim kali ini adalah peserta tempatan sahaja dan mereka terdiri daripada artis yang telah mempunyai single dan juga muncul dalam beberapa program realiti lain sebelum ini. Jom kita kenali senarai peserta Big Stage musim ketiga. 

Usop (Mentor Milenia)

Peserta Naib Juara daripada program realiti Mentor Milenia 2017 ini memberanikan diri juga untuk sertai semula program realiti seperti ini. Sebelum ini Usop telah muncul dengan beberapa single sendiri seperti 'Aku Yang Bersalah' dan 'Selamanya'. Mampukah Usop memberi saingan kepada peserta lain dalam program ini dengan pengalaman yang ada sama kita nantikan.

Qody Rany (Mentor Milenia)

Ini juga adalah salah seorang peserta daripada program realiti Mentor Milenia 2016 dan juga merupakan naib juara pada musim tersebut. Qody adalah anak kelahiran Langkawi telah mempunyai juga beberapa single yang meletop seperti Dia, Biar Aku dan Hanya Kata. Adakah Qody persaing hebat dalam program ini. Jangan pula nanti dua perserta yang berpengalaman ini tersingkir awal sudah lah.

Azzam Sham (Idola Kecil)

Beliau juga lahir daripada program realiti tapi pada usia beliau 12 tahun melalui program Idola Kecil musim kedua. Kini beliau telah berusia 23 tahun dan juga telah mempunyai beberapa single popular seperti Kekasihku, Cinta Sejatiku, Biar Saja dan Cinta Gila. Mampukan Azzam memberi saingan hebat kepada abang-abang dan kakak yang ada dalam program ini nanti kita tunggu.

Yamani Abdillah

Siapa tak kenal peserta seterusnya ini merupakan anak kepada penyanyi lelaki paling lagend dan popular tanah air iaitu Dato Jamal Abdillah. Masih muda berusia 19 Tahun dan juga telah ada satu single sendiri iaitu Bunga Seroja. Kini beliau masih menuntut di ASWARA. Adakah beliau mampu mewarisi bakat yang datang dari bapanya kita saksikan nanti.

Amir Hasan

Ini adalah seorang pengacara program Gempak TV di Astro. Berusia 24 tahun dan memang meminati muzik sejak dari kecil dan pandai bermain alat muzik. Adakah bakat beliau dalam bidang nyanyian akan membawanya jauh atau terus menjadi pengacara yang popular nanti. 

Fadh Majid

Anak kelahiran Melaka dan berusia 27 tahun ini juga mempunyai bakat mencipta lagu dan turut mencipta lagu beliau sendiri bertajuk Bukan Takdirku. Rupanya beliau adalah adik kepada bekas peserta AF9 iaitu Raqib Majid. Mampu beliau menyerlah seperti mana abangnya dalam program ini nanti kita sama saksikan ok.

Hafiz Zainal

Perserta ini merupakan seorang Dokto Gigi yang pernah viral satu masa dulu dan berusia 28 tahun. Berminat menyanyi dan telah menyertai banyak pertandingan nyanyian dalam dan luar negara. Mampu doktor ni menyerlah dalam program Big Stage atau terus kan usaha untuk membuka kilinik giginya sendiri nanti kita bagi sokong ok. 

Dinie Rashid

Beliau merupakan peserta orang kelainan upaya penglihatan. Namun juga aktif dalam bidang nyanyian dan ada beberapa buah lagu sendiri dan juga telah menjadi runut bunyi untuk beberapa buah drama di Malaysia. Beliau ada rakan duo yang turut sama menyanyi iaitu Khai. Menjadikan Caliph Busker sebagai idola. Kita saksikan kehebatan perserta ini di program secara langsung nanti ok.

Sandra Dianne

Sandra merupakan seorang penyanyi yang popular dengan lagunya Hey Kau. Mesti ramai tahu dan juga suka dengan lagu inikan. Anak kelahiran Sabah ini berusia 26 tahun dan juga minat menyanyi dari sejak kecil lagi. Adakah mereka yang berpengalaman sebagai artis ini bakal memberi saingan hebat kita tunggu lagi.

Nana Sheme

Siapa tak kenal Nana Sheme penyanyi lagu Hantu atau Buaya yang menjadi siulan anak muda pada masa itu. Selain itu juga ada lagu lain yang popular seperti Boleh Blah, Jom Coffee Coffee, Cemburu dan banyak lagi. Beliau berasal dari Sarawak dan berusia 25 tahun pernah tercalon untuk beberapa anugerah di Malaysia. 

Farisha Irish (Idola Kecil)

Beliau juga adalah bekas naib juara program realiti Idola Kecil musim keempat. Kini telah merakamkan beberapa buah lagu seperti Bebel dan Alasan Terindah. Beliau juga berbakat dalam pengacaraan dan pernah mengacarakan program tv dan program kanak-kanak. Berawajah manis adakah satu peluang untuk beliau memikat hati penonton dan juri kita saksikan nanti.

Hanie Soraya

Bakat dalam mencipta lagu membuatkan beliau terlibat dalam industri nyanyian sejak dari usia 19 tahun lagi. Antara lagu yang pernah beliau rakam adalah seperti Hujung Dunia dan Pantas. Beliau adalah graduasi dari Mesir dan juga bercita-cita menjadi seorang doktor. Adakah bakat yang ada dalam diri beliau mampu diserlahkan di dalam Big Stage kita saksikan. 

Program realiti ini masih mengekalkan gandingan pengacara yang sama iaitu Alif Satar dan juga Sherry Alhadad. Manakala juri tetap pula tahun ini menyaksikan Dayang Nurfaizah, komposer Ajai dan juga Faizal Tahir menggalas tugas berat kali ini. Juga kelainan tahun ini adalah munculnya ‘Presiden Netizen’ yang bakal membawa suara Netizen yang terdiri daripada mereka yang popular dalam dunia sosial media iaitu Neelofa, Caprice dan Michael Ang. Apalah akan jadi Big Stage kali ini sama-sama kita saksikan bermula 16 Ogos 2020 di Astro Ria dan juga Ria HD jam 9.00 malam. 







Setelah 8 minggu belangsungnya program realiti Suaral Viral di Astro Prima akhirnya pada malam ini telah mengumumkan Farah sebagai juara Suara Viral musim pertama. Farah Noorasikin Abdul Rahim adalah merupakan seorang yang berkerja sebagai Angkatan Tentera Malaysia menewaskan 5 lagi perserta lain dalam program tersebut.


Pada malam akhir Farah membawakan dua buah lagu pilihan sendiri iaitu 'I Surrender' dan 'Paku' dari Ara Johari . Selaku juara Farah membawa pulang hadiah RM10,000 dan juga trofi daripada Astro. Empat peserta lagi yang berentap di pentas akhir adalah Boy, Ameem, Bella dan Soffwany.

Semestinya satu cabaran buat semua peserta apabila konsert akhir diadakan satu lagi proses penyingkiran  dimana paserta Soffwany terpaksa keluar selepas persembahan pusingan pertama.

Naib juara pula dimenangi oleh Ameen, tempat ketiga adalah milik Boy dan tempat kempat milik Bella. Kesemua persembahan para peserta malam akhir diadili oleh dua orang juri tetap iaitu Misha Omar dan Akim Ahmad dan seorang juri jemputan iaitu penyanyi rock terkenal, Datuk Awie. Bahkan, persembahan akhir juga akan dinilai oleh lapan juri duduk rumah dengan mewakili markah sebanyak 30%.

Apa pun tahniah kepada Farah berjaya merubah suara paling viral. Juga tahniah kepada semua peserta daripada minggu pertama yang turut berentap dalam situasi pendamik covid-19 ni tanpa penonton. Lepas ni kita akan saksikan pula persembahan untuk program realiti Big Stage yang akan bermula 16 August 2020 nanti. 








Penantian lima perserta akhir Hero Remaja 2020 akibat pendamik Covid-19 sangat berbaloi apabila peserta Nadhir Nasar dari Selangor dinobatkan sebagai juara Hero Remaja 2020.


Menerusi kemenangan itu, dia berjaya membawa pulang hadiah wang tunai sebanyak RM10,000 beserta selempang dan trofi.

Tempat kedua jatuh kepada Umar Hisham manakala Meerqeen hanya berpuas hati dengan menduduki tempat ketiga.

Malam kemuncak Hero Remaja 2020, para peserta akhir ditugaskan untuk melakukan sebuah video pesanan khidmat masyarakat (PSA) dan juga menjawab soalan yang diberikan oleh juri.


Kesemua finalis telah diadili barisan juri yang terdiri daripada Datuk Hans Issac dan Scha Alyahya selaku juri tetap serta Yusry Abdul Halim selaku juri jemputan.

Pentas akhir Hero Remaja telah dihoskan oleh Ain Edruce dan Awal Ashaari di pancarkan secara langsung di Astro Ria. 






ASTRO sekali lagi berani membawakan sebuah program baru secara langsung iaitu Dansa Dan Sing. Program yang mengutamakan konsep tarian secara berkumpulan bersama bersembahan nyanyian ini adalah yang pertama di Malaysia. Menampilkan 10 penyanyi dan juga kumpulan tarian pilihan mereka telah berlansung hari minggu yang lalu untuk pertama kalinya.


Sepuluh orang barisan artis yang terlibat iaitu Arja Lee, Atilia Haron & Yasmin Hani, Chubb-E, Nik Qistina, Raja Syahiran, Shiha Zikir, Sophia Liana, Wani Kayrie, WARIS dan Harris Baba. Turut menampil pengacara yang tak asing lagi dengan program di Astro iaitu Sherry Al Hadad bergandingan dengan juara program realiti Gegar Vaganza musim ke 6 iaitu Hady Mirza. Namun program ini dilihat serba tidak kena daripada pelbagai aspek yang masih boleh diperbaiki.

1) Gadingan pengacara antara Sherry Al Hadad dan juga Hady Mirza memang tidak serasi langsung dan kelihatan begitu ganjin sangat. Tambahan pula meletakkan Hady yang baru sahaja juara program realiti melihat kelematan utama dalam program ini.


2) Barisan peserta juga kelihatan begitu tidak bersedia untuk membuat persembahan terutamanya Harris Baba dan Atilia Haron & Yasmin Hani yang sangat lemah. Hanya sekadar nak naik semula nama mereka yang telah lenyap dalam industri.

3) Konsep pemarkahan yang mengutamakan tarian mengakibatkan kebanyakan penyanyi langsung tidak menyerlahkan dan menghiraukan persembahan nyanyian yang adakala langsung tidak menyanyi disesetengah bahagian.

4) Stage dan juga cara permakahan tidak ubah seperti program realiti Big Stage yang hanya ditukar sedikit sahaja untuk tidak kelihatan sama.

5) Pengambilan juri tetap juga adalah langsung tidak kerana mengambil seorang yang hanya pandai dalam bidang fesyen untuk menjuri pertandingan tarian. Kalau tidak sebelum ini semua juri tetap dalam program realiti lain adalah mereka yang memang profesional dalam bidang yang dipertandingkan.

Banyak lagi yang boleh diperbaiki dalam program ini dan jangan ia bagaikan menjadi sebuah program yang hanya ada pada musim pertama sahaja dan selepas itu terus senyap tanpa ada penaja dan penonton. Jangan kerana mahu mengejar ranking pihak Astro abaikan aspek kecil ini sehingga membuat program ini hambar dan tiada makna. Apa nasib pemenang program ini nanti adakah sama seperti nasib program seperti Rockanova, Projek Komedi Lawak, Gegar Lawak dan banyak lagi.









MENEPATI ramalan, pelakon Zul Huzaimy dinobatkan sebagai juara musim pertama All Stars Buka Panggung (ASBP) sekali gus membawa pulang hadiah paling lumayan berupa wang tunai sebanyak RM50,000 berserta trofi.


Naib juara pula milik Noorkhiriah dengan hadiah bernilai RM25,000 berserta trofi. Tempat ketiga dan keempat pula milik Datuk Aaron Aziz dan Rita Rudaini masing-masing membawa RM 10,000 dan RM 5,000 berserta trofi.

Hadiah diserahkan oleh Naib Presiden dan Ketua Bahagian Melayu dan Nusantara Kumpulan Kandungan Astro, Datuk Khairul Anwar Salleh. Sementara itu, penerima sumbangan minggu ini adalah pelakon dan pelawak lagenda Abdul Hamid atau lebih dikenali sebagai Hamid Gurkha. Hamid menerima sebanyak RM4,000 yang disalurkan menerusi juara mingguan.

Pusingan final yang berlangsung di Royal Theatre Shah Alam itu turut diserikan dengan artis jemputan Ropie, Ebby Yus, Ali Puteh dan Nabila Razali. Malah, final ASBP turut dimeriahkan dengan persembahan pembukaan dari ratu dangdut, Mas Idayu, Juzzthin serta Nabila Razali.

ASBP merupakan rancangan yang menguji dan mencabar pelakon untuk beraksi dalam babak komedi pentas secara spontan tanpa bantuan skrip. Program ini menampilkan pelawak daripada kumpulan Shiro iaitu Ajak dan Shahrol sebagai pengacara. Primadona filem Melayu alaf baru, Erra Fazira pula menggalas tugas sebagai Seri Dewi Panggung.

Penjurian pula 100 peratus dari penonton yang boleh mengundi secara atas talian.ASBP disiarkan secara eksklusif di Astro Warna (saluran 132) dan Warna HD (saluran 124) serta boleh ditonton menerusi aplikasi Astro GO dan secara strim di On Demand. Program ini bersiaran selama 7 minggu pada setiap Jumaat, jam 9 malam.

*Sumber Astro Gempak







Gegar Vaganza musim keenam bakal menjadi penghibur hujung minggu anda lepas tamat sahaja Big Stage. Baru-baru ini juga pihak Astro telah mengumumkan barisan perserta untuk GV6.


Antara barisan artis yang terlibat iaitu penyanyi popular era 80-an Wann, Sham Visa dan Noorshila Amin akhirnya muncul di pentas menjawab tanda tanya peminat setia program berkenaan.

Turut bersaing dengan mereka ialah Naqiu Boboy, Ameer Sofazr, Hady Mirza, Mazleela, Feeza dan penyanyi yang kini menetap di Australia, Nurfatima. Tidak ketinggalan dua kumpulan duo iaitu Kool dan One Nation Emcees serta penyanyi yang popular dengan lagu Ratnaku, Roy dan Jatt Ali daripada kumpulan Black Dog Bone.

GV6 akan bersiaran selama lapan minggu bermula 13 Oktober ini dan disiarkan secara langsung dari Auditorium Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA). Program realiti popular itu juga akan disiarkan secara langsung di saluran Astro Ria (104), Ria HD (123) dan Astro GO setiap Ahad jam 9 malam.

Masih mengekalkan pengacara yang sama iaitu Jihan Muse dan Nabil Ahmad, juri tetap musim kali ini juga turut mengekalkan Datuk Ramli MS bersama juri tetap baru iaitu penyanyi popular dari Indonesia, Hetty Koes Endang.

Juara GV6 akan membawa pulang wang tunai RM100,000 dan trofi sumbangan Astro. Manakala tempat kedua dan ketiga masing-masing akan membawa pulang RM50,000 dan RM30,000 berserta trofi. Sementara itu, tempat keempat, kelima dan keenam tidak pulang dengan tangan kosong, sebaliknya membawa pulang RM20,000, RM15,000 dan RM10,000 berserta trofi.






Memang mereka layak dan rezeki berpihak kepada JBORN apabila kumpulan itu dinobatkan sebagai juara Muzikal Lawak Superstar. Kumpulan JBORN terdiri daripada 3 orang iaitu Joey, Vicha dan Khir Rahman. Gelaran tersebut sekaligus melayakkan JBORN membawa pulang wang tunai berjumlah RM150,000 beserta trofi sumbangan Astro.


Turut bermakna dalam kemenangan ini adalah buat Joey apabila menerima trofi Superstar musim ini. Pemilihan berdasarkan persembahan dari minggu pertama hingga akhir.

Tempat kedua pula menjadi milik kumpulan UNI yang memenangi wang tunai RM75,000 dan trofi. NEWBOH pula diumumkan sebagai pemenang tempat ketiga dan menerima wang tunai berjumlah RM50,000 dan trofi. Manakala tempat keempat menjadi milik BOTAK yang masing-masing membawa pulang RM25,000 dan beserta trofi.

Kesemua bintang diadili 50% daripada juri tetap iaitu Altimet, Nora Danish dan Datuk Awie manakala 50% lagi adalah undian. Hadiah disampaikan oleh Ketua Saluran Melayu Astro, Azlin Reza Azmi. MLS bersiaran selama 10 minggu, setiap Jumaat, jam 9 malam secara langsung dari Dewan Sri Putra, Bukit Jalil. Program dihoskan olah Nabil Ahmad dan Nabila Huda.







Program realiti hiburan Big Stage sebelum ini telah melahirkan penyanyi Sarah Suhairi, kini kembali untuk musim kedua.

Kali ini, ia tampil berbeza kerana pihak produksi membawakan peserta-peserta berbakat bukan sahaja dari Malaysia, malah dari Indonesia, Brunei, Thailand dan juga Korea Selatan. Gabungan ini bakal membuatkan peserta Big Stage lebih dikenali ke peringkat Asia. 


Peserta lelaki terdiri daripada Aziz Harun (Brunei), Han Byul (Korea Selatan), Irfan Haris (Malaysia), Kucaimars (Malaysia), Santesh (Malaysia) dan Adzrin (Malaysia). Manakala peserta perempuan pula adalah Chaleeda (Thailand), Dinda Permata (Indonesia), Fieya Julia (Malaysia), Neeta (Malaysia), Sheryl Shazwanie (Malaysia) dan Syada Amzah (Malaysia).

Pengurus saluran Astro Ria, Emarina Mohd Kamal berkata, fenomena yang berlaku pada musim pertama membuatkan pihak pengurusan Astro bersedia mengembangkan jenama Malaysia ke peringkat antarabangsa.


Penyanyi tersohor negara Dato' Sri Siti Nurhaliza juga kembali menjadi juri tetap di samping dua penyanyi dari Indonesia iaitu Judika dan Cakra Khan yang akan menjuri secara begilir. Turut sama akan ada juri jemputan setiap minggu. Pengacara Big Stage masih kekalkan yang sesi lalu iaitu Sherry Al Hadad dan juga Alif Satar.

Big Stage akan mula siaran secara langsung pada 18 Ogos 2019 setiap hari Ahad jam 9.00 malam di Astro RIA dan RIA HD. Anda juga boleh menyaksikannya aksi serta aktiviti semua peserta di laman web rasmi www.bigsatge.gempak.com.








Siapa sangka siapa menduga rezeki telah tertulis bukan milik kita terima dengan redha dan pasrah. Itu yang mampu diumpamakan pada pemenang paling banyak dalam Anugerah MeleTOP ERA 2019. Majlis anugerah itu telah berlangsung dengan meriah malam tadi di Arena Axiata Bukit Jalil dan dipancarkan secara langsung di Astro Ria dan Ria HD. 


Semua orang tahu bahawa Syafiq Kyle paling banyak menang anugerah pada malam itu namun itu bukan jaminan untuk beliau memenangi anugerah utama Top Top MeleTOP Lelaki. Kyle berjaya memenangi 3 anugerah utama iaitu Fesyen MeleTOP, Pelakon MeleTOP dan juga Bintang Filem MeleTOP. 


Namun kemenangan untuk kategori utama itu masih diungguli oleh juara tahun lepas iaitu Khai Bahar. Beliau berjaya memenangi satu ketegori sahaja iaitu Penyanyi MeleTOP tapi cukup kuat untuk menobatkan beliau sebagai juara utama Top Top MeleTOP pada malam tersebut.


Begitu juga dengan Siti Nurdiana yang berjaya memenangi kategori Hos MeleTOP sahaja tapi juga berjaya membawa pulang anugerah utama untuk Top Top MeleTOP Wanita. Bagi kategori lain kita dapat teka siapa bakal menang kerana masih banyak pemenang adalah daripada pemenang tahun-tahun lepas. 


Host pada malam tersebut adalah Nabil Ahmad, Neelofa dan juga Jihan Muse. 

Senarai pemenang Anugerah MeleTOP ERA 2019:-

Top Top MeleTOP Lelaki: Khai Bahar
Top Top MeleTOP Wanita: Siti Nordiana
Penyampai Radio MeleTOP: Johan
Filem MeleTOP: Munafik 2
Drama MeleTOP: Lelaki Kiriman Tuhan
Bintang Filem MeleTOP: Syafiq Kyle
Pelakon MeleTOP: Syafiq Kyle
Artis Lawak MeleTOP: Jep Sepahtu
Hos MeleTOP: Siti Nordiana
Program MeleTOP: Sepahtu Reunion Live 2018
Lagu MeleTOP: Jatuh Bangun (Haqiem Rusli)
Penyanyi MeleTOP: Khai Bahar
Grup/Duo MeleTOP: Hael Husaini & Dayang Nurfaizah
Program Radio MeleTOP: Johara Pagi Era
Si Cilik MeleTOP: Yusoff Al Qardawi
Couple MeleTOP: Nur Fazura & Fattah Amin
Artis Baharu MeleTOP: Eyra Hazali
Fesyen MeleTOP : Syafiq Kyle
Anugerah Khas MeleTOP: Datuk M. Daud Kilau









Sebelum ini nama penyanyi Haqiem Rusli dipalit dengan pelbagai isu dan masalah. Sehingga beliau mendapatkan rawatan untuk mild depression yang dialaminya. Namun kini penyanyi ini bangkit semula dan terus berusaha untuk berubah seterusnya  mendominasi kemenangan dalam anugerah ERA Digital Muzik Awards (EDMA 2018) yang berlangsung 25 Jan.  


Haqiem berjaya menggondol trofi tiga anugerah yang dipertandingkan iaitu Lagu Paling Viral (Selamat Tinggal Sayang), Penyanyi Kolaborasi Terbaik (Jatuh Bangun) dan Temubual Terbaik Carta ERA. Selain itu, Zizan Razak, Ariff Bahran, Khai Bahar dan Alif Satar memenangi beberapa kategori lain berasingan.


EDMA berlangsung di Galaxy Banquet Sentul Kuala Lumpur merupakan anugerah tahunan anjuran radio ERA dan ditaja oleh Deeja Cosmetic.


Pentas EDMA 2018 dihangatkan oleh persembahan artis popular tanah air seperti Datuk Seri Siti Nurhaliza, Akim & The Majistret, Ara Johari, Ismail Izzani, one Avenue Band dan Ben Laden. EDMA 2018 telah disiarkan secara langsung di laman Facebook ERA dan Deeja Cosmetic.

Senarai penuh pemenang EDMA 2018


  1. Lagu Paling Viral: Selamat Tinggal Sayang (Haqiem Rusli)
  2. Muzik Video Paling Lit: Kau Takkan Tahu (Zizan Razak)
  3. Penyanyi Kolaborasi Terbaik: Haqiem Rusli dan Aman Ra (Jatuh Bangun)
  4. Penyanyi Paling Lit di Media Sosial: Khai Bahar
  5. Temubual Terbaik Carta ERA: Haqiem Rusli
  6. Penyanyi Pilihan Deeja: Ariff Bahran
  7. Lagu Paling Lama dalam Carta ERA 40: Sesungguhnya Aku (Alif Satar)
  8. Anugerah Khas EDMA 2018 Datuk Seri Siti Nurhaliza







Setalah bertahun menyertai program realiti ini akhirnya kumpulan Shiro semalam berjaya menjadi juara Maharaja Lawak Mega (MLM 2018) dengan membawa pulang hadiah wang tunai RM500,000 beserta trofi. Ini kali pertama kumpulan ini melakar kemenangan dalam program terbitan Astro ini.


Duo gandingan Ajak dan Sharol ini mempamerkan persembahan mencuit hati dengan diselitkan pengajaran. Pada malam akhir semua lima peserta MLM membuatkan dua persembahan iaitu bertema bebas dan muzikal.

Shiro menumpaskan juara dua kali berturut-turut Bocey yang akur ditempat kedua dengan hadiah wang tunai RM250,000 dan trofi. Manakala di tempat ketiga milik Zero yang membawa pulang hadiah wang tunai RM150,000 dan trofi.


Dua lagi finalis Puteh dan Taman di tempat keempat dan kelima dengan masing-masing menerima wang tunai RM50,000 dan RM15,000. MLM 2018 berlangsung selama 13 minggu di Dewan Auditorium MBSA, Shah Alam dengan Datuk AC Mizal selaku pengacara. Juga empat juri tetap iaitu Douglas Lim, Tya Arifin, Remy Ishak dan juga Scha Alyahya.