Memaparkan catatan dengan label ASTRO. Papar semua catatan
Akhirnya berakhir sudah program realiti untuk Budak-budak Baru Nak Up atau #BBNU yang menjadi fenomena selama lapan minggu. Lima peserta akhir yang bersaing pada minggu final adalah Sarah Suhairi, Syafiq Farhain, Afiq Shazwan, Wani Kayre dan Baby Shima. Kesemua lima peserta pada malam akhir membuat dua persembahan iaitu lagu pilihan dan juga lagu baru ciptaan untuk mereka


Mempunyai sifat yang rendah diri serta seorang yang selalu ceria memberi tuah kepada anak kelahiran Rawang Selangor iaitu Sarah Suhairi apabila beliau akhirnya dinobatkan sebagai juara bagi program ini. Sarah mengumpul markah tertinggi daripada keempat-empat juri dan undian TikTok sebanyak 66.05% dan membawa pulang wang tunai RM100,000 sserta trofi dari Astro.

Manakala tempat kedua pula dengan perbezaan markah hanya 1.68% sahaja dari juara milik Syafiq Farhain. Beliau berjaya membawa pulang wang tunai RM50,000 dan juga trofi. Manakala tempat ketiga dengan markah keseluruhan 62.17% adalah milik Afiq Shazwan membawa pulang wang tunai RM25,000 dan trofi. 


Tempat keempat pula adalah milik Wani Kayre dengan perbezaan markah hanya 0.02% dari pemenang ketiga. Sangat sikit perbezaan markah dan beliau berjaya membawa pulang wang tunai RM10,000 dan juga trofi. Manakala tempat kelima adalah milik Baby Shima dengan markah keseluruhan 58.56%. Beliau berjaya membawa pulang wang tunai RM5,000 dan trofi. 

Pada malam akhir ini terdapat dua juri jemputan selain daripada dua juri tetap. Juri jemputan adalah Mark Adam dan juga Mas Idayu yang pernah menjadi juri jemputan pada konsert mingguan sebelum ini. Selain itu juga penonton dihiburkan dengan persembahan dari pada juri tetap iaitu Faizal Tahir dengan lagu terbaru berliau Ragaman dan Datuk Seri Siti Nurhaliza berduet bersama Alif Satar melalui lagu Kisah Ku Inginkan.


Apa pun keputusan telah dibuat dan tahniah kepada juara serta pada semua peserta akhir mahupun yang tersingkir. Anda telah berjaya merubah dunia seni hiburan tanah air dengan kehadiran orang-orang baru lebih berkualiti.  Selamat maju jaya diluar sana. Lepas ni kita dihiburkan pula dengan peserta program yang dinanti ramai Gegar Vaganza Lima.





Setelah empat tahun pelawak Fad dari kumpulan Bocey menyertai program Super Spontan dan akhirnya tahun ini beliau berjaya menjulang gelaran juara. Tahun lepas Fad hanya berada di kedudukan kedua apabila ditewaskan oleh Kamal Adli. Fad berjaya memenangi wang tunai RM100,000 dan trofi. Pada program akhir Super Spontan Xtravaganza yang berlangsung semalam setelah beraksi dengan lima lagi peserta akhir lain iaitu Izzue Islam, Joey, Achey, Artu dan Shahrol


Seperti biasa program super spontan akhir penilaian adalah berdasarkan prestasi persendirian tidak seperti minggu sebelum ini dimana semua peserta dibahagikan kepada dua kumpulan iaitu Sotong Kangkung dan Lobster Leleh. Pada minggu akhir ini menyaksikan permarkahan 50% daripada juri profesional dan 50% dari undian penonton.

Dalam rancangan akhir kali ini juga menyaksikan penyertaan pertama kali daripada seorang yang bukan background pelawak iaitu Izzue Islam. Tapi tidak mengecewakan dimana beliau dinobatkan tempat kedua yang membawa pulang wang tunai RM50,000 dan trofi. Manakala tempat ketiga pula adalah milik pelawak Achey yang membawa pulang RM25,000 dan trofi.

Pada program akhir ini juri tetap adalah Datuk Afdlin Shauki dan juga Adibah Noor. Tapi yang peliknya adalah juri jemputan iaitu Ayda Jebat yang langsung tidak layak menjadi juri untuk program ini. Kenapa beliau dijemput pun tak tahu dah tak ada pelawak lain kot. Apa pun tahniah kepada semua peserta akhir dan pemenang.







Setelah akan tamat program realiti Big Stage yang akan berakhir minggu seluruh rakyat Malaysia terus dihiburkan lagi dengan program yang viral sejak beberapa musim yang lalu. Kini kembali lagi Gegar Vaganza musim ke lima. Bakal mula beraksi pada 30 September di Astro Ria dan Ria HD. 


GV kali ini tampil dominasi oleh peserta perempuan tapi bukan sahaja peserta solo malah ada juga buat pertama kali peserta bekumpulan tahun ini. Kumpulan yang begitu popular era tahun 90an iaitu Elite dan Billy Zulkarnain. Juga ada kumpulan yang baru dan masih hangat juga turut serta untuk GV kali ini iaitu kumpulan Forteen. Sudah kenapa nak masuk program ni korang tak cukup laku ker hehehe atau nak kembalikan semula peminat korang.

Selain itu juga perserta solo lain yang telah lama tidak beraksi dipentas besar seperti ini kembali lagi dan lebih hebat seperti penyanyi dandut Amelina, Safura Yaakob, Noryn Aziz, Farawahida, Hetty Sarlene dan Dia Fadilla. Manakala peserta lelaki pula pastinya memberi saingan hebat seperti Zamani dan Shafie dari kumpulan Rio. 

Juga akhirnya tahun ini setelah bertahun-tahun nama beliau selalu sebut bakal beraksi dalam GV kini telah masuk sapa lagi kalau bukan Maya Matahari. GV5 akan bersiaran selama lapan minggu dan seperti biasa diacarakan oleh Nabil Ahmad dan gandingan kelakarnya Jihan Muse. Manakala juri profesional masih tetap lagi iaitu Dato Ramli M.S dan juga Khadijah Ibrahim.

Dengar citer tahun ini penaja baru untuk program ini dan tidak lagi penaja seperti mana tahun-tahun sebelum ini. Mungkin tempias kerana kontroversi yang diterimanya dengan hadiah palsu itu biar mereka satelkan sendiri. Tahun ini abang telajak laris pula ambil alih adakah akan sama macam penaja dulu suka nak overshadow pengacara dan suka buat-buat riuh kat pentas. Sama-sama kita saksikan drama kat GV biasalah Astro kalau tak ada drama tak sah kat program mereka.









Tahniah kepada lima peserta yang telah diumumkan tadi layak untuk ke peringkat akhir program Big Stage. Syafiq Farhain, Wani Kayrie, Afieq Syazwan, Sarah Suhairi dan Baby Shima berjaya melangkah ke pentas akhir minggu depan. Menyaksikan akhirnya Ariff Bahran terpaksa melupakan hasrat untuk bersaing di peringkat akhir setelah diumumkan tersingkir minggu separuh akhir ini.


Pada minggu depan semua peserta akan menyampaikan 2 buah lagu dimana pertama adalah lagu pilihan dan kedua adalah lagu baharu yang dicipta khas untuk mereka. Diantara lagu baharu yang akan disampaikan adalah bertajuk Nyawa & Raga nyanyian Sarah Suhairi, lagu Darjat nyanyian Afieq Syazwan, lagu Aku Jatuh Cinta nyanyian Syafiq Farhain, Saat Terindah nyanyian Wani Kayrie dan lagu tajuk Sirna nyanyian Baby Shima.

Pada minggu keenam ini juga terdapat anugerah khas iaitu pilihan Gempak BBNU of the week yang telah dirangkul oleh Syafiq Farhain untuk kali yang kedua. Manakala Baby Shima pula memenangi Vivo Nex Superstar pada minggu ini dengan mambawa pulang sebuah handphone Vivo terbaru. 

Apa pun good luck untuk semua lima peserta akhir yang bakal berentap dan salah seorang bakal menjadi juara pertama Big Stage yang membawa pulang wang tunai RM100,000. Diminggu itu juga menyaksikan sistem pemarkahan berubah dimana 70% datang dari juri profesional manakala 30% adalah dari undian dalam aplikasi TikTok penonton. Jadi nak artis kesayangan anda menang cepat undi sekarang.






Nampaknya makin hangat pentas Big Stage apabila masuk minggu suku akhir minggu lepas menyaksikan tiada peserta yang disingkirkan. Ini kerana peserta yang sepatutnya tersingkir diselamat oleh kuasa imuniti daripada juri tetap Dato Seri Siti Nurhaliza. Sebelum ini kita lihat Faizal Tahir telah menggunakan imunitinya kepada peserta Ariff kali ini giliran Wani pula.


Walaupun banyak sangat kekurangan pada persembahan Wani pada malam itu seperti yang dikomen oleh Tok Ti namun peluang selalu datang pada saat akhir. Setelah tiga nama diumumkan berada pada kedudukan bottom tree ternyata nama Wani Kayrie paling mendapat markah yang sangat rendah daripada juri termasuk peserta Baby Shima dan Ariff Bahran. Ini diterukan lagi dengan undian rendah dalam aplikasi Tik Tok. 

Penggunaan imuniti itu menyaksikan enam peserta lagi meneruskan pertandingan diperingkat separuh akhir minggu depan dengan menyampaikan lagu-lagu bertemakan 'Road To Final'. Adakah pada minggu depan akan ada dua penyingkiran tapi tidak mungkin. Nampak pihak produksi akan meneruskan dengan lima sahaja peserta yang akan ke final dan seorang bakal tersingkir minggu depan.

Tugasan minggu depan semua peserta perlu membuat dua persembahan iaitu solo dan duet bersama artis jemputan sekali lagi. Siapakah bakal menyerlah untuk ke peringkat akhir dan siapa yang menjadi mangsa terakhir penyingkiran sebelum kita menyaksikan juara bakal dinobatkan 2 minggu lagi. Sama-sama kita saksikan program Big Stage di Astro Ria dan Ria HD. 







Tajul yang selalu mendapat markah rendah hampir setiap minggu akhirnya tersingkir pada minggu kelima ini. Tajul menyampaikan lagu Sulit dengan gaya bersahaja. Namun rezeki dalam program ini bukan miliknya terpaksa tersingkir setelah menjadi bottom tiga bersama dengan Ariff Bahran dan juga Afieq Shazwan


Pada malam itu juga menyaksikan Dato Sri Siti Nurhaliza membuat kejutan pertama apabila membuat pengumuman pada akhir konsert bahawa semua lagu yang akan dinyanyikan peserta yang layak ke minggu keenam adalah lagu pilihan beliau. Semua lagu itu dipilih sendiri oleh Dato Siti berdasarkan kesesuaian penyanyi tersebut.

Diantara lagu yang tersenarai pilihan Dato Siti adalah Semakin dari Sarah Raisuddin, Getaran Cinta Dijiwa dari Liza Hanim, Harus Terpisah dari Chakra Khan, Jadi Aku Sebentar Saja dari Judika dan ada lagi beberapa buah lagu. Semua peserta mesti menyampaikan lagu ini mengikut cara mereka tersendiri agar jauh daripada penyanyi asal.

Juga membuat kejutan pada malam minggu kelima ini adalah Faizal Tahir yang membuat keputusan untuk mengadakan tugasan battle antara peserta. Setelah berbincang dengan juri lain dan juga pihak produksi keputusan itu diambil bagi memberi peluang kepada peserta untuk membantu rakan mereka yang dibattlekan pada minggu hadapan.

Dimana kita akan melihat Ariff Bahran akan battle bersama Sarah Surhairi manakala Syafiq Farhain akan battle bersama Baby Shima dan Afiq Shazwan akan battle bersama dengan Wanie Kayrie. Namun lagu apa masih tidak diberitahu adakah mereka diberi peluang untuk memilih lagu sendiri. Kita tunggu persembahan mereka minggu depan secara langsung di Astro Ria dan RIA HD.







Minggu ke 3 program realiti Big Stage telah menyingkirkan peserta dari Sabah Andi Bernadee. Walaupun ia satu keputusan yang sangat mengejutkan kerana persembahan Andi agak baik dan mendapat pujian daripada juri tetap. Namun undian daripada peminat di laman Tik Tok tidak menyebelahi Andi dan menjadi perserta seterusnya tersingkir.


Andi pada minggu ini menyampiakan lagu duet bersama dengan Indah Ruhaila melalui lagu Tak Pernah Hilang. Ada beberapa peserta yang lagi lemah nak bandingkan dengan Andi tetapi terselamat kerana undian mereka yang tinggi. Persembahan paling bergaya pada malam ini adalah milik Syafiq Farhain melalui lagu Laksamana Raja Di Laut duet bersama Shiha Zikir. Mendapat pujian daripada Datuk Seri Siti Nurhaliza lagi untuk persembahan tersebut.

Apa pun keputusan telah dibuat oleh ketiga-tiga juri termasuk juri jemputan iaitu Mark Adam. Juri ada hak untuk menggunakan imuniti bagi peserta yang mendapat bottom tiga agar tidak tersingkir. Pada malam itu nampak seperti Datuk Siti nak menggunakan imuniti kepada seorang peserta tetapi setelah perbincangan dilakukan dengan Faizal Tahir ia tidak digunakan kerana terlalu awal. 

Minggu depan menyaksikan lapan peserta akan meneruskan perjuangan di Big Stage menyampaikan lagu lain daripada genre mereka sendiri dan adakah mampu untuk menyahut cabaran tersebut. Ada peserta menyampaikan lagu dangdut, lagu tradisional dan macam-macam lagi. Apa pun terus undian anda dan menyaksikan persembahan secara langsung mereka minggu depan setiap Ahad jam 9.00 malam di Astro RIA dan RIA HD. 






Malam tadi menyaksikan 10 bintang Budak-budak Baru Nak Up atau dikenali BBNU beraksi atas pentas besar Big Stage yang dibawakan secara langsung. Kebanyakan peserta menyatakan bahawa ini adalah pengalaman pertama mereka beraksi atas pentas yang penuh dengan drama dan juga pelbagai kemungkinan yang akan berlaku. 

Dalam minggu pertama ini semua peserta membawakan lagu Viral yang pernah menaikan nama mereka dalam dunia sosial media. Ada sesetengah peserta mendapat jutaan ribu viewers di Youtube dan ada pula yang ratusan ribu sahaja. Namun beraksi dipentas ini menyaksikan kebanyakan mereka gugup dan gementar.

Pada malam itu juga menyaksikan sistem permarkahan yang diberikan oleh juri ditayang kepada semua dengan jelas. Ia lebih telus daripada program realiti sebelum ini. Daripada semua markah tersebut ternyata tuah tidak menyebelahi 3 peserta mendapat markah paling rendah iaitu Tajul, Ariff Bahran dan Baby Shima


Juga sistem pengumpulan markah daripada undian secara dalam talian yang dilakukan oleh peminat telah menyelamatkan 2 peserta dari tersingkir iaitu Tajul dan Baby Shima. Ariff adalah mangsa pertama menyaksikan bagaimana proses penyingkiran yang sebenar akan belaku pada minggu kedua. Pengacara Aliff Satar mengumumkan bahawa pada malam minggu konsert pertama ini tiada penyingkiran menampakan kelegaan diwajah Ariff.

Apa pun semua peserta telah diberikan tugas dengan menyampaikan lagu pada minggu kedua dengan tema Lit Throwback. Nantikan siapa yang akan menjadi mangsa kepada penyingkiran untuk minggu kedua melalui markah yang diberikan oleh juri tetap Datuk Seri Siti Nurhaliza dan juga Faizal Tahir bersama seorang juri jemputan setiap minggu.

Saksikan Big Stage setiap hari Ahad jam 9.00 malam di Astro Ria dan Ria HD yang dibawakan oleh VIVO Nex dan juga ditrendkan oleh apps TikTok. Undian penonton hanya dibuka pada waktu siaran langsung sahaja dan boleh undi dengan 1 undi untuk satu peserta sahaja. 







Satu lagi program realiti bakal bertemu peminat industri muzik tempatan melalui program Big Stage. Bakal bermula pada 5 Ogos 2018 hari Ahad jam 9.00 malam di Astro Ria dan Ria HD.  Sebelum ini kita telah tengok Gegar Vaganza yang membawa artis-artis lama kembali semula keatas pentas yang berprestij untuk diterima peminta.


Bagi Big Stage pula ia Vic Versa dimana dalam program ini mengumpulkan artis-artis baru nak up dan juga yang popular melalui sosial media atau youtube naik stage yang mencabar. Program ini menampilkan 2 orang juri tetap yang juga otai dalam dunia muzik di Malaysia siapa lagi kalau bukan Faizal Tahir dan juga Datuk Seri Siti Nurhaliza. Juga 2 orang pengacara yang kelakar habis sebelum ini mucul dalam AJL 32 dan disatukan pula atas pentas Big Stage iaitu Alif Satar dan juga Sherry Alhadad.

10 orang peserta program ini adalah terdiri daripada 5 orang peserta lelaki dah 5 orang peserta perempuan yang akan bersaing setiap minggu dalam konsert Big Stage selama 8 minggu. Pada konsert akhir nanti hanya seorang sahaja akan dinobatkan sebagai juara Big Stage musim pertama. Pastinya program macam ini memerlukan undian penonton kerana kebanyakan BBNU ini mempunyai follow berjuta dilaman sosial dan itu satu kelebihan kepada artis ini.

Jom kita kenali 10 orang peserta musim pertama Big Stage:-


1) Tajul
2) Afiq Shazwan
3) Andi Bernadee
4) Ariff Bahran 
5) Syafiq Farhain 


1) Sissy Iman
2) Wany Kayrie
3) Fara Hazel
4) Sarah Suhairi
5) Baby Shima 

Patutnya rasa yang kena masuk program ni Haqiem Rusli sebab ramai orang pertikaikan beliau menyanyi lagu orang putih tak sedap. Tapi mungkin beliau tengah menjalani rawatan Mild Stress yang dihadapinya. Ok lah apa pun harap program ni membuktikan BBNU ni memang boleh bernyanyi live bukan sekadar dalam sosial media sahaja. Kalau korang tengok program ini ditaja oleh #TikTok mungkin ramai lagi lepas ni budak yang lahir dari apps macam ni kot lepas ini. Good Luck lah semua.









Pereka duo yang menggunakan label Wan & Mary dinobatkan sebagai juara program pencarian pereka fesyen tempatan Gen F musim pertama. Wan & Mary milik Hazzerwan Lee, 28, dan Mariam Musa, 28, berjaya menewaskan 9 jenama fesyen lain untuk merebut hadiah wang tunai RM100,000.


"Alhamdullilah syukur, di bulan yang mulia ini, Wan & Mary dinobatkan sebagai juara GenF musim pertama," ucap pereka duo Wan & Mary. Serentak dengan kemenangan itu, Wan & Mary berpeluang untuk menghasilkan koleksi kapsul tajaan FashionValet.

Pusingan akhir menyaksikan Wan & Mary berentap dengan jenama fesyen popular Seth & Luna sebelum diumumkan sebagai juara pada Rabu lalu. Selain itu, lapan jenama fesyen lain yang turut berentap dalam Gen F 2018 ialah Kahou, Jubahsouq, Lolo, Ridzuan Alias, HN, Larf, Calaqisha dan Clothesology.


Gen F dihoskan oleh Hisham Hamid dan melantik pengarah urusan FashionValet, Vivy Yusof serta pereka fesyen ternama Datuk Rizalman Ibrahim sebagai juri tetap setiap minggu. Gen F telah bersiaran setiap hari Rabu pukul 11 malam menerusi Astro Ria (104) dan Astro Ria HD (123).






Berakhirlah sudah program realiti Gema Gegar Vaganza akhir tadi yang berlansung di Astro Ria HD dan Astro Oasis. Juara telah dinobatkan kepada peserta solo Fitri Haris membawa pulang wang tunai RM100,000 dan juga trofi. Fitri yang tekejut dan bersujud setelah diumumkan juara telah dipapah oleh pengacara untuk menerima anugerah pada malam akhir tersebut.


Tempat kedua dan ketiga juga milik peserta solo iaitu Adeep Nahar serta Awi Rafael. Masing-masing membawa pulang wang tunai RM30,000 dan RM20,000 beserta trofi dari Astro. Tempat keempat pula milik kumpulan InTeam, tempat kelima milik Heliza & Hazwani dan tempat keenam milik kumpulan Brothers.

Malam akhir GGV telah diadili oleh juri profesional 100% iaitu Farihin Abdul Fattah, Oki Setiana Dewi dan juri jemputan Datuk M.Nasir. Majlis telah diacarakan juga oleh pengacara setiap minggu Siti Nordiana, Fikry Ibrahim dan juga Fakhrul daripada kumpulan UNIC.


Semua enam peserta akhir dikehendaki membawa dua persembahan dimana persembahan pertama secara individu dan juga persembahan kedua adalah better. Dimana Fitri Haris better bersama dengan Adeep Nahar manakala Heliza & Hazwani bertarung bersama Awi Rafael. Dua lagi kumpulan Inteam dan kumpulan Brothers better bersama.

Manakala Adeep Nahar dipilih sebagai pemenang Anugerah Gema Kasih kategori pentas paling bergema atas persembahan yang memukau. Pemenang menerima wang tunai bernilai RM5,000 sumbangan Beauty Kaseh dan hadiah akan disalurkan kepada badan amal atau individu yang memerlukan.






Setelah lapan minggu peserta bagi rancangan realiti ‘Manhajj Mutawwif’ iaitu Wan Mohd. Taufik Wan Marzuki, Zeinal Abidin Abdul Hakam, Ahmad Syafik Samat, Muhammad Mustakim Abd. Rahim, Muhammad Syafiq Abdul Rashid, Muhammad Hazim Radzi, Faris Aiman Suliman, dan Raja Muhammad Hafiz Raja Mohd. Saleh bersaing untuk begelar juara. 


Jumaat lepas telah sampai minggu akhir menampilkan Shuib Sepahtu dan Amin Idris sebagai pengacara dan juga hanya 4 peserta sahaja yang layak ke peringkat akhir. Malam Akhir telah berlangsung di Astro Oasis dan Maya HD.

Akhirnya tuah milik peserta Mutawwif Ahmad dinobatkan sebagai juara yang berjaya membawa pulang wang tunai RM100,000 dan juga trifo. Manakala tempat kedua milik Mutawwif Shafiq, tempat ketiga milik Mutawwif Taufik dan tempat keempat jatuh kepada Mutawwif Akim.


Program ini memartabatkan Mutawwif seabgai atu pekerjaan yang mulia di sisi Islam di mana mereka bertindak sebagai pemimpin umat Islam ketika mengerjakan ibadah haji dan umrah. Moga ia dapat melahirkan lebih ramai lagi Mutawwif yang berwibawa dan penuh pengalaman untuk membantu orang ramai mengerjakan ibadah mulia ini.






Chubb-E berjaya merangkul gelaran juara program realiti Ceria Megastar yang berlangsung malam semalam. Membawakan lagu Khazanah Dari Malaya di konsert akhir Ceria Megastar, Chubb-E atau nama sebenarnya, Muhammad Shahrul Ashlyn Ag Ashrul Affandy yang berusia 19 tahun berjaya membawa pulang hadiah RM20,000 beserta trofi.


Peserta cilik, Hazury berjaya menyandang gelaran naib johan dan membawa pulang hadiah RM12,000 beserta trofi. Hazury menyampaikan lagu Fantasia Bulan Madu. Kumpulan duo Warissa yang dianggotai oleh Erissa dan Wafiy berjaya menduduki tempat ketiga. Membawakan lagu nyanyian asal Meet Uncle Hussein, Laguku Untukmu, Warissa membawa pulang hadiah bernilai RM10,000 beserta trofi. 


Vanessa berpuas hati di tempat keempat dan membawa pulang hadiah RM8,000 dan trofi. Di konsert akhir, Vanessa membawakan lagu Bunga nyanyian asal Ara Johari. Iqbal yang kurang sihat berjaya merangkul tempat kelima dan membawa pulang hadiah RM5,000 dan trofi. Iqbal membawakan lagu yang pernah dipopularkan oleh Haqiem Rusli, Segalanya.


Penjurian dibuat melalui sistem pengiraan markah sebanyak 50 peratus dari juri profesional, 30 peratus lagi datangnya daripada undian online manakala 20 peratus markah ditentukan menerusi undian sistem pesanan ringkas (SMS). Datuk Aznil Nawawi dan Johan bertindak selaku juri tetap manakala Ratu Dangdut Malaysia, Mas Idayu dijemput sebagai juri undangan. Dihoskan oleh Nabil Ahmad, konsert Ceria Megastar yang bersiaran setiap Jumaat bermula 2 Mac lalu disiarkan di Astro Ceria, Astro Prima, Astro Maya HD dan Astro GO.





Program realiti lawak yang telah belangsung selama 7 minggu sebelum ini telah sampai kekemuncak malam tadi. Gegar Lawak Akhir membariskan 5 peserta yang bersaing iaitu Padil, Eyya, Abata, Kiut dan 2B. Dengan 2 tema pada malam akhir iaitu muzikal dan bebas memberikan saingan hebat.


Rezeki nyata menyebelahi kumpulan Kiut yang membariskan 3 orang jejaka dari Kedah apabila mereka dinobatkan juara Gegar Lawak musim pertama ini. Melalui kemenangan ini mereka membawa pulang torfi dan juga wang tunai RM50,000. Mereka juga menerima anugerah Man Of The Match pada minggu akhir.

Juga membuat kejutan pada malam akhir ini adalah Eyya satu-satunya peserta solo wanita dari Sabah apabila dijulang naib juara. Membawa pulang wang tunai RM25,000 dan trofi. Siapa sangka bakat gadis muda ini dari mula dilihat begitu tidak menyerlah mampu merangkul gelaran tempat kedua.

Manakala tempat ketiga adalah milik kumpulan Abata yang membawa pulang wang tunai RM15,000 dan trofi. Tempat keempat pula milik Padil peserta dari Terengganu membawa pulang trofi dan wang tunai RM10,000 juga tempat kelima milik kumpulan 2B.

Pada malam akhir peserta diadili oleh dua juri tetap iaitu Dato AC Mizal dan Douglas Lim serta juri jemputan iaitu Nabil Ahmad. Tahniah kepada semua peserta dan anda adalah bakal pewaris generasi lawak tanah air negara. 





Telah temat semalam petandingan akhir Gegar Vaganza 4 yang telah di adakan secara langsung di Johor. Menyaksikan 6 peserta iaitu Aishah, Liza Hanim, Lan Solo, Hazami, Firman dan Tia Jinbara bersaing dengan membuar dua persembahan. Persembahan pertama adalah lagu solo manakala persembahan kedua adalah lagu battle yang luar daripada forte mereka.  


Pada malam itu Aishah mendapat lagu All By Myself lagu yang menjadi makanan beliau dan mampu diberikan satu persembahan bernada tinggi. Manakala Liza Hanim pula mendapat lagu Meniti Titian Usang yang tidak sesuai dinyanyikan dalam pertandingan hebat seperti ini kerana ia tidak mnguji vokal beliau sebenar. Sepatutnya cuba bagi dua artis ini lagu yang sama hebat dengan vokal mereka baru nampak seimbang dan puas hati siapa juara.

Namun apa pun keputusan telah dibuat oleh juri dan berpihak kepada Aishah dan memang nak menaikkan beliau yang lebih otai dalam industri ini. Aishah berjaya membawa pulang wang tunai RM100,000, trofi, barang kemas, baucer GoShop, percutian dan juga tanah lot banglo. 

Manakala Liza Hanim membawa pulang wang tunai RM50,000, trofi, barang kemas, baucer GoShop, percutian dan juga tanah lot banglo. Manakala tempat ketiga Lan Solo pula berjaya membawa pulang wang tunai RM30,000, trofi, barang kemas, baucer GoShop dan percutian. 

Tempat ke 4 adalah milik Hazami, ke 5 adalah milik Firman dan tempat ke 6 adalah Tia Jinbara. Malam itu juga turut diadili oleh 2 lagi juri jemputan iaitu Datuk Rosyam Nor dan Datuk Khadijah Ibrahim. Tahniah kepad semua peserta anda tetap terhebat dihati peminat moga bakat anda terus kembang besaing dengan lagu zaman sekarang. 








Minggu separuh akhir pada malam tadi menyaksikan bahawa hanya 6 orang finalist yang akan ke peringkat akhir Gegar Vaganza. Peserta yang berjaya ke peringkat akhir adalah Aishah sudah pasti, Hazami, Firman, Tia, Liza Hanim dan Lan Solo. Semua keputusan adalah di tangan 4 orang juri untuk peringkat separuh akhir ini.


Dua juri jemputan pada malam itu adalah Datuk Ahmad Tamimi Siregar dan Dato Wah Idris. Pada malam itu persembahan Syura bagi Tok Ram sangat teruk dan banyak masalah teknikal. Juga ditambah komen oleh Hetty Koes Endang apabila Syura bertukar kepada rentak dangdut bagaikan tembak tidak mengenai sasaran. Ini menyebabkan juara program Masterchef Celebriti Malaysia Musim ke 2 ini tersingkir.

Pada malam separuh akhir ini semua peserta menyampaikan dua buah lagu iaitu satu lagi solo dan satu lagi lagu OST filem. Aishah terus menyerlah dan mendapat pujian melambung daripada Dato Ramli serta dato memberikan terus tiket ke final buat Aishah selepas habis persembahan pertama beliau pada malam itu.


Minggu depan adalah minggu final yang akan di adakan di Studio Iskandar Johor Bahru secara langsung dari sana dan di Astro Ria serta Ria HD. Tiket juga telah habis dijual kepada semua yang mahu menyaksikan secara langsung di sana. Tema minggu akhir adalah battle dan lagu solo. Siapa kali ini bakal dinobatkan juara Gegar Vaganza musim ke 4.





Minggu ini adalah minggu ke 6 dan merupakan minggu suka akhir untuk program yang paling ramai peminat di Malaysia iaitu Gegar Vaganza. Minggu ini menyaksikan 8 peserta yang tinggal menyanyikan lagu dengan teman "Jangan Kata Tak Tahu" iaitu lagu-lagu popular zaman sekarang dan 90an. 


Aqasha adalah satu-satunya peserta yang menyampaikan lagu bahasa Inggeris pada minggu ini dan menjadi mangsa penyingkiran. Menurut kata juri yang memberi komen Dato Ramli. M.S. persembahan Aqasha tiada apa yang boleh dikomen kerana terlalu teruk. 

Juri pada minggu ini menampilkan 4 orang juri termasuk 2 juri jemputan iaitu Dato AC Mizal dan Datuk Mokhzani. Manakala persembahan terbaik pada minggu ini adalah milik Aishah yang menyampaikan lagu popular sekarang iaitu Tergangtung Sepi nyanyian Haqiem Rusli. Persembahan bersahaja dan bertenaga mendapat sorakan dan jeritan penonton pada malam tersebut.


Malam itu juga menyaksikan Lan Solo berada dua terbawah juga kerana masalah kesihatan yang beliau alami. Lan kelihatan lemah dan bertongkat ketika menaiki pentas dan turun pentas akibat sakit buasir yang beliau alami minggu lepas.

Apa pun minggu depan adalah minggu separuh akhir dan menyaksikan semua peserta akan menyampaikan 2 buah lagu daripada tema OST. Siapa pula bakal tersingkir dan siapa bakal menyerlah. Nantikan secara langsung di ASTRO Ria dan RIA HD.







Semalam dalam program paling ramai peminat dan penyokong Gegar Vaganza 4 digemparkan dengan dua berita sedih sekaligus. Semua orang tak sangka dan ini bukan drama tapi realiti kerana program ini memang real dan nyata ok bukan sebab nak naik ranking.


Berita sedih pertama adalah minggu terakhir buat Elyana yang tersingkir pada malam minggu ke 5. Elyana yang membuat persembahan penuh semangat dan bersunguh-sungguh akhirnya terpaksa akur dengan keputusan juri yang tidak menyebelahi beliau. El menyampaikan lagu Sepi dengan konsep baju tidurnya.

Berita sedih kedua pula adalah pada masa sama penyingkiran Elyana itu beliau juga turu membuat pengumuman bahawa beliau adalah seorang pesakit kanser tahap 4 yang sedang yang telah bertarung selama 7 tahun penyakit ini. Juga memohon kepada semua mereka diluar sana yang mengidap sakit agar terus bersemangat untuk berjuang demi kelangsungan hidup jangan mengalah.


Setalah pengumuman itu dibuat ramai peminat dan penonton di dewan mahupun di rumah bagaikan terkejut dan tak kurang yang juga turut bersimpati dengan nasib menimpa Elyana ini. Menurut sumber bahawa Elyana sekarang serang melawan sakit kanser Limfoma yang serius. Tapi El nampak bergitu ceria sihat bila buat persembahan di atas pentang memang hebat.

Respek pada beliau kerana ia membuktikan bahawa orang sakit jangan hanya menunggu dah terbaring jer kat rumah tapi kena berusaha untuk melawannya dengan cara masing-masing. Sama-sama kita dioakan kepada kesihatan kepada Elyana melawan penyakit yang dihadapi sekarang. 

Malam minggu ke 5 ini juga persembahan hebat kelihatan pada persembahan Aishah, Hazami, Lan Solo dan juga Liza Hanim. Minggu depan semua 7 peserta yang tinggal akan mebawa teman "Jangan Kata Tak Tahu' iaitu tema lagu popular budak-budak baru nak up serta yang popular tahun 90an. Selamat maju jaya semua.





Tema duet dengan menyampaikan lagu Memori Daun Pisang bersama dengan Ezad menyebabkan Haida tersingkir pada minggu ini. Haida nampak kurang selesa dengan lagu dangdut seperti mana kata juri Haida kurang menghayati lagu dangdut tersebut. Sebelum ini persembahan Haida begitu meningkat dan lain dariapada lain setiap minggu.


Mungkin juga bukan dah rezeki Haida tak apa masih ada peluang untuk terus berjaya dalam industri diluar sana. Juga persembahan yang kurang menyengat adalah Tia Jinbara. Aqasha juga hampir tersingkir dengang persembahan yang banyak kekurangan tapi masih terus terselamat pada minggu ini.

Manakala persembahan paling menyerlah adalah nyanyian Aishah yang memang memukau dapat menarik lagu Ceritera Cinta nyanyian Jac dengan cara sendiri sehebatnya. Juga persembahan memukau dari peserta yang biasa dapat pujian iaitu Liza Hanim, Lan Kristal dan Syura

Minggu ke 5 pula tema Kaun Kerabat menyaksikan lagu yang disampaikan adalah lagu artis yang ada adik-beradik serta sedara mara dalam industri yang sama menyanyi. Sapa pula bakal menyerlah minggu depan dan siapa bakal tersingkir. Juga menarik minggu depan akan ada penampilan istimewa Upiak Isil yang viral dengan lagu Tak Tuntuang nantikan macam mana persembahan beliau bersama pengacara Jihan dan Nabil tu.





Rancangan yang dinantikan peminat dan selalu menjadi trending di sosial media Gegar Vaganza sekali lagi beraksi minggu ke 3. Kali ini menyaksikan semua 11 peserta menyanyikan lagu bukan forte mereka dengan tema 360.


Menyaksikan minggu ini akhirnya Raja Azura tersingkir jua setelah bekerja keras untuk terus berada dalam persaingan yang hebat ini. Menyampaikan lagu Perhaps Perhaps Perhaps dengan  persembahan menarik namun masih tidak mampu memukau juri. 

Juga mendapat markah terendah adalah Elyana juga Aqasha namun masih terselamat. Liza Hanim terus mengekalkan kehebatan minggu ini apabila mendapat markah tertinggi dari juri dan juga menerima Anugerah Vida Vaganza pilihan penonton. Liza menyanyikan Lagu Untukmu yang dipopularkan oleh Meet Uncle Hussain.


Juga tidak kurang hebatnya adalah nyanyi Syura, Haida dan Hazami. Yang sentiasa mengagumkan juri setiap minggu dan memberi persembahan hebat. Minggu depan pula bertemakan duet bersama artis jemputan dan siapa pula bakal tersingkir dan siapa bakal menyerlah. Sama-sama kita saksikan.