Memaparkan catatan dengan label Malaysia. Papar semua catatan
Walaupun industri muzik serantau ini penuh dengan cabaran daripada muzik luar namun masih mampu menghasilkan karya yang terbaik dan berkualiti. Tapi kelihatannya Anugerah Planet Muzik tahun ini agar begitu suram dan tidak segah seperti mana penganjuran tahun sebelum ini. Dari segi pencalonan dan juga penganjuran yang seperti 'Melepas Batuk Di Tangga'.



Apa pun keputusan telah dibuat dan kemenang telah dirangkul oleh semua. Tahniah kepad Judika apabila paling banyak membawa pulang anugerah pada malam tersebut. Tidak kurang juga kepada Ayda Jebat yang pertama kali menang Lagu Terbaik Malaysia walaupun ia adalah keputusan yang sengaja dibuat. Tak perlu nak bangga sangat lah sehingga nak perli orang lain kau menang sebab semua yang calon tak sedap dalam kategori tu. 


Senarai penuh pemenang APM 2018


Artis Baru Terbaik (Lelaki) : ADRIAN KHALIF - FLAWLESS / MERONA

Artis Baru Terbaik (Wanita) : SARA FAJIRA - YOU KNOW

Kolaborasi Terbaik (Artis) : DATO’ SRI SITI NURHALIZA & JUDIKA - KISAH KU INGINKAN

Duo/Kumpulan Terbaik : GAMALIEL AUDREY CANTIKA (GAC) - SUARA

Band Terbaik : SHEILA ON 7 - FILM FAVORIT

Lagu Paling Popular (Singapura) : AKU SENDIRI - SUFI RASHID

Lagu Paling Popular APM : TERGANTUNG SEPI - HAQIEM RUSLI

Ikon Media Sosial : KHAI BAHAR

Artis Paling Popular (Singapura) : SUFI RASHID

Artis Paling Popular APM : KHAI BAHAR 

Lagu Terbaik (Singapura) : RACUN - FARHAN SHAH

Lagu Terbaik (Indonesia) : JIKALAU KAU CINTA - JUDIKA 

Lagu Terbaik (Malaysia) : MATA - AYDA JEBAT

Lagu Terbaik APM : JIKALAU KAU CINTA - JUDIKA 

Artis Terbaik (Lelaki) : JUDIKA - JIKALAU KAU CINTA

Artis Terbaik (Wanita) : ISYANA SARASVATI - LEMBARAN BUKU

Anugerah Khas Planet Muzik : ROSSA


Apa pun pada malam tersebut yang paling dinantikan adalah persembahan daripada Datuk Seri Siti Nurhaliza dengan lagu baru Anta Permana dan juga Judika yang berjaya memukau semua penonton dengan persembahan hebat. Tahniah kepada semua pemenang kita tengok kat anugerah yang akan datang dia yang bangga tu boleh menang lagi ker.






Alhamdulillah tahniah kepada kedua-dua peserta Qari dan Qariah dari Malaysia setelah dinobatkan sebagai juara Majlis Tilawah Dan Menghafaz Al-Quran Peringkat Antarabangsa 2018 kali ke 60. Majlis penyampaian hadiah telah belangsung sebentar tadi di Dewan Merdeka Pusat Dagangan Dunia Putra Kuala Lumpur.


Qari Malaysia Abdullah Fahmi Che Nor memperolehi 92.09% markah menewaskan semua peserta lain. Manakala wakil Qariah Malaysia Suhailah Zulkifly memperolehi markah 92.05% diangkat sebagai juara. 

Tempat kedua kategori Qari pula dimenangi peserta dari Iran iaitu Mokhtar Dehghan Estajroudi dan perserta dari Algeria iaitu Salah Eddine Haissam menduduki tempat ketiga. Bagi kategori Qariah pula tempat kedua dimenangi oleh peserta dari Indonesia iaitu Khamisatuddhuha dan tempat ketiga pula dimenangi oleh peserta dari Singapura iaitu Widad.


Bagi kategori Hafazan pula Hafiz dari Bangladesh iaitu Kolim Siddique berjaya menewaskan peserta lain untuk begelar juara manakala tempat kedua milik Walid dari UAE dan tempat ketiga Muzammil dari Sudan. Hafizah pula milik Bilghuss Dar dari Mauritania, tempat kedua Siti Nadhirah wakil negara dan tempat ketiga milik Asyura dari Tanzania.

Majlis ini telah berlangsung dari 7 Mei hingga 12 Mei 2018 dan telah disertai oleh 87 buah negara termasuk Malaysia dengan penyertaan tiga negara baharu iaitu Benin, Niger dan Mecedonia.






Pencarian World Miss University Malaysia kini menerima permohonan penyertaan dari seluruh negara. Semua pelajar universiti wanita yang layak boleh mendaftar hari ini menerusi borang pendaftaran dalam talian di www.wmumalaysia.com.


Tahun ini buat julung kalinya World Miss University melakukan pencarian untuk mencari wakil Malaysia, dan pendaftaran untuk semua pelajar universiti wanita bermula 2 Mei secara dalam talian. Pencarian akhir dijadualkan pada 26 Julai 2018.

Kriteria penyertaan bagi para peserta yang berminat:
1)    Pelajar perempuan mana-mana universiti yang masih belajar dia IPTA mahupun IPTS di Malaysia atau luar negara.
2)    Warganegara Malaysia yang berusia 26 tahun ke bawah.
3)    Gred akademik yang cemerlang.
4)    Berminat dalam program kesukarelawan dan kemanusian.
5)    Mempunyai kualiti dan sifat kepimpinan.
6)    Mempunyai ketrampilan yang baik dan keperibadian mesra.

Pemarkahan adalah berdasarkan kriteria di atas. Pemenang akan mewakili Malaysia di WMU 2018 Grand Finals dimana anda akan bertanding bersama pelajar-pelajar wanita dari seluruh dunia. Pemenang peringkat Malaysia juga akan membawa pulang hadiah dan wang tunai bernilai lebih RM10,000 dan biasiswa untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat lebih tinggi.


Pencarian Miss University Malaysia & World adalah program global yang diadakan dengan harapan untuk mempromosikan keamanan dunia. Ia diadakan setiap tahun oleh pelajar universiti wanita dari universiti terkenal di dunia. Pencarian ratu cantik ini bukan hanya berdasarkan rupa, tetapi juga gabungan kecerdasan, kebajikan dan kecergasan. Matlamat acara ini adalah untuk menyatukan ideologi, agama, bahasa, kaum, budaya dan aspek kepelbagaian dalam kemanusiaan. Ia bertujuan untuk membawa wanita yang berbeza, berkuasa dan berinspirasi bersama  menyertai acara ini.

Malaysia akan menjadi tuan rumah World Miss University International tahun ini, yang merupakan tahun ke-29 pertandingan. Lebih daripada 123 pelajar universiti dari universiti yang berbeza di seluruh dunia akan berkumpul untuk bersaing dari segi kecantikan fizikal, intelek, personaliti yang menarik dan nilai kemanusiaan mereka. Ia adalah platform yang sempurna untuk pelajar universiti Malaysia untuk mempamerkan kesedaran, bakat dan kebolehan mental mereka, dan untuk mendapatkan pengalaman yang tidak ternilai di pentas dunia. Pemenang dari World Miss University International akan menerima pengiktirafan dan menjadi Duta Besar untuk World Peace University Peace Corps, dan akan mewakili organisasi dalam kegiatan yang mewujudkan perpaduan dan persefahaman di kalangan masyarakat global. 

World Miss University Peace Pageant telah dimulakan pada tahun 1986 untuk memperingati "Tahun Keamanan" yang diiktiraf oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan ia berada di bawah naungan Persatuan Antarabangsa Presiden Universiti (IAUP). "Tahun dan Hari Perdamaian Dunia" telah disepakati oleh 157 negara semasa perhimpunan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu pada tahun 1981.

Untuk maklumat lanjut – FB : WMUMalaysia,  IG: wmu_malaysia
World Miss University Malaysia 2018 dianjurkan oleh World Miss University Peace Corporation Foundation, World Miss University Malaysia, Smalltree Sdn Bhd, IAUP, Kementerian Pendidikan, dan disokong oleh Tourism Malaysia & #visitmalaysia2020.

Final ke-29 World Miss University International akan berlangsung di Malaysia pada 28 November 2018 di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya. Untuk maklumat lanjut mengenai World Miss University ke-29 sila lawati www.wmu.malaysia.com.







TV AlHijrah mengambil posisi penting dalam meraikan setiap majlis dan keraian agama Islam. Ini selari dengan misi TV AlHijrah selaku stesen yang memartabatkan kandungan penyiaran Islam untuk mendidik minda dan jiwa penonton setianya, seterusnya memartabatkan Al-Quran dan ruang rasa TV AlHijrah sebagai sebuah stesen TV Islam Terbaik Asia.


Terbaru, buat pertama kalinya TV AlHijrah bakal menyiarkan Majlis Tilawah & Menghafaz Al-Quran Peringkat Kebangsaan Tahun 1439H / 2018 yang akan berlangsung sepanjang 1 hingga 6 April 2018 bersamaan 14 hingga 18 Rejab 1439H bertempat di Auditorium, Kompleks Islam Putrajaya, Putrajaya (KIP) dengan kerjasama RTM.


Tambah menarik, Program Assalamualaikum akan bersiaran secara langsung dari Kompleks Islam Putrajaya memberi liputan sempena Majlis Menghafaz Al-Quran Peringkat Kebangsaan yang akan diadakan pada dua sesi bermula 7.30 pagi hingga 12.30 tengahari dan sesi kedua pada jam 2.30 petang hingga 4.30 petang.


Sepanjang bersiaran secara langsung, penonton akan ditemani oleh pengacara iaitu Ustaz Nabil Ahmad dan Mohamamed Zawazi yusof yang akan mengulas latar belakang peserta yang bertanding serta menemubual barisan juri dalam memberi informasi kepada penonton teknik hafalan yang terbaik serta cara pemarkahan yang dinilai oleh juri.


Disamping itu juga, TV AlHijrah akan berlintas langsung memberi liputan terkini Majlis Tilawah Al-Quran terus menerus dibawakan daripada Auditorium Kompleks Islam Putrajaya dan akan dikemudikan oleh pengacara yang tidak asing lagi di TV AlHijrah iaitu Saudara Syed Amir, Fadzli Aziz dan Hajah Dr Insyirah secara santai dan berinfomasi bermula jam 8.30 malam sehingga 11.00 malam sepanjang berlangsungnya Majlis Tilawah dan Menghafaz Al-Quran Peringkat Kebangsaan.


TV AlHijrah akan memberikan informasi terkini berkaitan pencapaian para Qari dan Qariah dari seluruh Malaysia yang menyertai pertandingan tersebut, serta kupasan berkaitan ayat-ayat Al-Quran yang akan diperdengarkan kepada para hadirin serta mewawancara bersama tokoh agamawan bagi memberi galakan dan dorongan kepada penonton TV AlHijrah untuk mencintai dan istiqamah dalam membaca Al-Quran.


Marilah bersama-sama menjayakan Majlis Tilawah dan Menghafaz Al-Quran Peringkat Kebangsaan secara langsung di TV AlHijrah di saluran 114 dan secara atas talian menerusi platform www.alhijrahmedia.com/  dan Facebook Live yang akan berlangsung pada 1 hingga 6 April 2018, di Auditorium, Kompleks Islam Putrajaya.






 
Anugerah Planet Muzik gabungan 3 buah negara nusantara Malaysia, Indonesia dan Singapura telah berlangsung dengan jayanya di Teater MediaCorp Singapura malam tadi. Menganugerahkan 19 kategori yang terbaik kepada yang paling popular dan juga penghargaan. Ini satu-satunya anugerah memartabatkan muzik nusantara keperingkat antarabangsa.


Namun kehebatan beberapa artis tidak dapat dinafikan apabila merangkul banyak anugerah pada malam tersebut. Caliph Buskers yang berjaya membawa pulang 2 anugerah terbaik melalui kategori Lagu Terbaik (Malaysia) dan Lagu Terbaik APM


Juga turut merangkul banyak anugerah pada malam tersebut adalah artis dari Malaysia Ayda Jebat. Ayda berjaya memenangi kategori popular iaitu Lagu Paling Popular APM, Artis Paling Popular APM dan kategori khas Ikon Media Sosial One Drop Perfume. Tahniah kepada semua pemenang lain yang telah mengharumkan nama negara dan industri musik nusantara.

Disenaraikan pemenang keseluruhan pada malam Anugerah Planet Muzik 2016.

Artis Baru Terbaik (Lelaki) : Rizky Febian (Kesempurnaan Cinta)

Artis Baru Terbaik (Wanita) : Yuka Kharisma (Hati Berbisik)

Duo/Kumpulan Terbaik : Afgan dan Raisa (Percayalah)

Band Terbaik : Musikimia (Dan Bernyanyilah)

Artis Paling Popular (Singapura) : Sufi Rashid

Lagu Paling Popular (Singapura) : Kisah Dua Muka (Sufi Rashid)

Lagu Paling Popular APM : Pencuri Hati (Ayda Jebat) 

Ikon Media Sosial One Drop Perfume : Ayda Jebat  

Artis Paling Popular APM : Ayda Jebat 

Kolaborasi Terbaik (Artis) : Awi Rafael dan Ayai (Manusia Sempurna)

Kolaborasi Terbaik (Lagu) : Beautiful (Aziz Harun & Faizal Tahir)

Lagu Terbaik (Singapura) : Bertemu Kembali (Haikal)

Lagu Terbaik (Malaysia) : Hanya Nama Mu (Caliph Buskers)

Lagu Terbaik (Indonesia) : Dan Bernyanyilah (Musikimia)

Anugerah Rentas Planet : Yuna (International Breakthru Artiste Award)

Anugerah Khas Planet Muzik : S.Atan

Artis Terbaik Lelaki : Glenn Fredly

Artis Terbaik Wanita : Raisa 

Lagu Terbaik APM : Hanya Nama Mu (Caliph Buskers)

*Gambar dari Facebook rasmi APM




Pelari boleh mendapati diri mereka bersama rakyat Malaysia dan peminat berjalan antarabangsa dalam semangat kecergasan dan menyeronokkan pada HSN21KM jangka sulung ditetapkan untuk mengambil tempat pada 8 Oktober 2016. HSN21KM The - acara yang marquee pada sambutan Hari Sukan Negara tahun ini, adalah satu inisiatif oleh penganjur acara terkenal Muse Group Asia, disokong oleh Kementerian Belia dan Sukan Malaysia. Larian itu, sejajar dengan misi Hari Sukan Negara, yang bertujuan untuk terus mencetuskan dan mengukuhkan keinginan untuk menjaga kesihatan dan sihat di kalangan rakyat Malaysia, dan untuk mewujudkan sebuah negara sukan. Ini adalah tahun kedua Hari Sukan Negara sedang diadakan, selepas sambutan yang julung kali diadakan pada tahun 2015.


Diadakan di tengah-tengah Kuala Lumpur, dengan tiga mata flag-off dikenali, HSN21KM bertujuan untuk membawa bersama-sama peserta dari semua lapisan masyarakat - memupuk semangat berjalan dalam orang-orang muda, mencabar elit dan memberi inspirasi kepada orang lain untuk menewaskan bests peribadi mereka atau membuat percubaan pertama mereka pada acara larian. "Ini akan menjadi satu peristiwa untuk sesiapa sahaja dan semua orang. Dari pelari elit untuk kereta bayi kasual dan hampir semua orang di antara, HSN21KM akan menjadi satu cabaran, dan yang lebih penting, juga satu acara yang menyeronokkan yang menyatukan rakyat Malaysia dan penggemar larian antarabangsa. Oleh kerana kita dibuka untuk pendaftaran empat minggu lalu, kita kini mempunyai 1,000 peserta berdaftar untuk HSN21KM, dan kami bersiap sedia untuk pendaftaran untuk datang mengalir masuk selepas ini, "kata Datuk Megat Zulkarnain Omardin, Presiden Muse Group Asia.

HSN21KM akan menampilkan tiga jarak - 21km, 10km dan 5km. 5km jangka menyeronokkan direka sebagai bangsa halangan, dan tidak seperti, pelbagai lumpur slinging yang lebih melelahkan, akan ada halangan yang menyeronokkan untuk seisi keluarga dan bukannya masa ini. Ia juga unik dalam penyertaan yang dibuka kepada orang kurang upaya, berkerusi roda atau sebaliknya. Melepaskan di Padang Merbok yang terkenal, 5km jangka menyeronokkan akan membuat untuk perlumbaan teliti menyeronokkan untuk keluarga dan peserta menyeronokkan penyayang.


Dataran Merdeka akan menjadi titik permulaan acara untuk perlumbaan sejauh 21 kilometer. Bakal menjadi kemuncak HSN21KM disebabkan oleh peluang yang memecahkan rekod, laluan 21km akan melalui beberapa mercu tanda terkenal seperti Bukit Tunku, Menara Berkembar Petronas dan banyak lagi. Perlumbaan 10km, yang dijangka mempunyai penyertaan terbesar, akan flag off di Jalan Raja Laut, juga melalui beberapa mercu tanda dalam laluannya. Ketiga-tiga kaum akan berakhir di Dataran Merdeka.

HSN21KM mempunyai banyak untuk menawarkan peserta. Mula-mula, dompet hadiah yang ditawarkan untuk pelbagai kategori yang besar, dengan sehingga RM36,000 untuk dimenangi. Pemenang kategori 21km Terbuka Lelaki dan Wanita boleh mengharapkan hadiah wang tunai RM7,000 dengan pelbagai dompet ditawarkan sehingga tempat ke-6 di 21km Terbuka dan Veteran kategori untuk kedua-dua lelaki dan wanita. Hadiah wang tunai turut ditawarkan untuk lima finishers dalam perlumbaan 10km - untuk Terbuka dan Veteran, dan Lelaki dan kategori Wanita.


Untuk pelari yang mampu membawa keluarga dan rakan-rakan mereka bersama-sama, mereka dipanggil untuk meningkatkan sebagai Captains Race. Individu yang boleh mendapatkan 10 orang lain untuk mendaftar untuk HSN21KM dalam mana-mana kategori boleh menjalankan secara percuma dan akan disebut Captains Race.

Kereta untuk dimenangi sebagai hadiah cabutan bertuah, yang akan diadakan di Dataran Merdeka sempena perlumbaan dan juga Hari Sukan Negara. Kedua-dua pelari HSN21KM dan pengunjung ke sambutan Hari Sukan Negara di Dataran Merdeka layak untuk cabutan bertuah ini berdasarkan kupon. Dengan Brooks Malaysia mendaftar sebagai Penaja Pakaian Rasmi bagi HSN21KM, semua peserta boleh mengharapkan berjalan kemeja-T ihsan Brooks. Selain itu, yang pertama 2000 pendaftar layak untuk mendapatkan sepasang seluar pendek Brooks berjalan, dan diskaun 40% untuk mana-mana pakaian Brooks atau diskaun 30% untuk kasut Brooks. Seluar pendek boleh ditebus dari mana-mana kedai Brooks dengan menunjukkan e-mel pengesahan burung awal sebagai bukti, manakala baucar diskaun akan diberikan semasa pengumpulan pek kaum. 


Akan ada banyak yang perlu menduduki orang ramai di Dataran Merdeka sempena Hari Sukan Negara. Aktiviti yang diharapkan termasuk sukan popular dan permainan seperti bola jaring, futsal, gusti tangan, tarik tali perang dan pertandingan e-Sports, antara lain. Akan ada persaingan OneSilat Siri Kebangsaan sentuhan sukan perjuangan, sementara pelawat muda dan tua juga boleh sibuk dengan aktiviti kanak-kanak, sebuah bazar sukan dan banyak lagi.

Pendaftaran untuk HSN21KM berakhir pada 15 September 2016. Pendaftaran akan ditutup selepas tarikh ini, atau jika kapasiti maksimum dicapai sebelum tarikh tutup, yang mana terdahulu.

Hubungi untuk maklumat lanjut mengenai HSN21KM
Laman web : www.hsn21km.com 









Formula One peminat boleh mengharapkan yang menarik barisan aktiviti dan pengalaman baru bersama-sama dengan yang akan datang 2016 Formula Satu Petronas Grand Prix Malaysia yang berlangsung dari 30 September - 2 Oktober 2016. Litar Antarabangsa Sepang (SIC) hari ini mengadakan pelancaran rasmi 2016 Formula satu Petronas Grand Prix Malaysia - Pengalaman bertemakan Redef1ned, yang dihadiri oleh Ketua pegawai Eksekutif SIC Datuk Razlan Razali dan PETRONAS Pengurus Besar Kanan Kumpulan Komunikasi Strategik Zahariah Abd Rahman.

Edisi ke-18 premier empat roda kejohanan dunia yang akan diadakan di Malaysia telah dijadualkan semula pada Formula Satu kalendar. Seperti yang diumumkan pada bulan Januari, Grand Prix 2016 Formula One Petronas Malaysia adalah perlumbaan ke-16 dalam kalendar 21 perlumbaan, menolak langsung selepas Formula Satu Singapura Grand Prix.


"Banyak pengalaman pertama dan juga pengalaman yang segar Formula One peminat boleh melihat ke hadapan untuk tahun ini. Selaras dengan tema kami Pengalaman Redef1ned, peminat boleh menikmati semua unsur-unsur yang Formula One begitu menarik dalam cara-cara baru yang segar. Selain tindakan baru di landasan yang betul dengan barisan perlumbaan sokongan yang menarik, orang ramai boleh melihat ke hadapan untuk aktiviti baru untuk seisi keluarga yang mengembang dari konsep Karnival Keluarga tahun lepas. Kami mahu menggalakkan keluarga untuk membuat Formula Satu satu perlumbaan hujung minggu dan juga memupuk lebih ramai peminat Formula muda One. Walau bagaimanapun, tidak kira siapa anda datang dengan atau keutamaan peribadi anda, terdapat banyak jenis tiket menarik dan pakej untuk setiap jenis kipas - sama ada anda mahu untuk mendapatkan lebih dekat dengan pemandu, menikmati lebih keselesaan, dapatkan pemandangan indah Selepas -Race konsert, dan banyak lagi, "kata Dato 'Razlan.

"Marilah pengalaman semua yang kami tawarkan dan yang paling penting, datang menyokong bakat Malaysia kami Nabil Jeffri dalam GP2 dan Akash Neil Nandy dalam GP3 itu. sokongan rumah adalah tidak ternilai untuk mana-mana pesaing, jadi mari kita membuat ini perlumbaan rumah rookie ingat untuk kedua-dua bakat muda kita. Legends seperti Ayrton Senna dan Michael Schumacher bekerja perjalanan dari GP2 dan GP3, jadi pemandu muda kita berada dalam dimuliakan syarikat. Dengan landasan yang timbul semula dan dinaik taraf pada awal tahun ini, juga menawarkan ini semua pemandu pengalaman bangsa yang baru - dan kita boleh mengharapkan beberapa keseronokan tambahan semasa perlumbaan, "katanya.

Bercakap pada pelancaran itu, Zahariah Abdul Rahman berkata: "Untuk bersaing dalam alasan menuntut itu memerlukan kebijaksanaan, ketabahan pernah berlaku sebelum ini dan rakan kongsi yang berkongsi keinginan yang sama untuk menang. Kami gembira untuk menjadi sebahagian daripada PMGP 2016 untuk tahun ke-18 sekarang dan untuk menjadi rakan teknikal MERCEDES AMG PETRONAS Formula One Team untuk tahun yang ke-4. Keputusan strategik kami telah dibuat sejak beberapa tahun akan semakin kuat hari ini untuk menjadi sempurna dalam penjajaran. Walaupun mempunyai lebih 20 tahun pengalaman dalam Formula One, tempoh yang agak singkat berbanding saham wajaran tinggi lain; PETRONAS telah berjaya mencapai kemenangan bersejarah dengan bahan api kejayaan dan pelincir yang juara kuasa dalam acara sukan permotoran yang paling meletihkan. "

"PETRONAS diberkati dan berbesar hati bahawa penglibatan kami dalam Formula Satu Grand Prix PETRONAS Malaysia adalah salah satu sumbangan penting syarikat untuk negara. PETRONAS akan sentiasa dikaitkan dengan jenama yang membawa Formula Satu untuk Malaysia dan rakyatnya. Sebaliknya, usaha yang berjaya kami setakat ini telah membawa Malaysia ke peringkat dunia yang diiktiraf bagi kehebatan kami dengan teknologi terkini dan inovasi, "katanya.

trofi pemenang pada tahun ini juga dipamerkan pada majlis pelancaran itu. Direka oleh Royal Selangor, ia adalah trofi kelapan direka untuk acara tersebut sejak perlumbaan pertama kali dianjurkan pada tahun 1999, dan mengekalkan reka bentuk trofi tahun lalu.

Sepang juga akan menjadi tuan rumah kedua-dua GP2 dan GP3 - siri feeder Formula One, sempena Formula Satu Petronas Grand Prix Malaysia. Walaupun siri Asia GP2 telah diadakan di Sepang pada tahun 2012 dan 2013, ini adalah penonton kali pertama di Sepang akan dapat menangkap GP2 global dan GP3 hidup di landasan yang betul. Ini juga tahun pertama Formula Satu Grand Prix PETRONAS Malaysia dan Grand Prix Motosikal Malaysia Shell diadakan dalam tempoh sebulan - menjadikannya Bulan penuh Motorsports pada bulan Oktober.


GP2 dan keseronokan GP3

Musim ini, Nabil Jeffri, pemandu termuda untuk menguji Formula Satu kereta yang berumur 16 pada tahun 2010, berlumba dengan pasukan British Arden Antarabangsa. Di dalam bukunya rookie GP2 musim, Nabil telah mendapati pengalamannya keluk pembelajaran yang besar dan pertandingan bertaraf dunia beliau telah mencabar untuk pemain berusia 22 tahun itu. Nabil mendapat 2 mata dari tempat penamat ke-7 di Baku, Azerbaijan di Grand Prix Eropah dan kini ke-21 di atas meja mata. Pada hujung minggu yang lalu, di Grand Prix Jerman, Nabil mencapai tempat ke-11 pada Perlumbaan 1 tetapi selepas perlanggaran pada Perlumbaan 2, didapati berada dalam keadaan sesat dan dihukum tiga kedudukan grid untuk yang akan datang Belgium Grand Prix. Beliau juga akan beraksi di Itali sebelum perlumbaan rumahnya di sini di Malaysia pada akhir September.

Sementara itu, Akash Neil Nandy, 19, berlumba dengan pasukan Swiss Jenzer Motorsports di GP3. Seperti rakan senegara yang lebih tua itu, penerima ini daripada McMillan Woods Anugerah 2016 Rising Star dalam Chequered Bendera kategori Tahun, juga dalam musim rookie beliau. Juga seperti Nabil, Akash telah bekerja keras meraih pengalaman dan mendapatkan rasa yang pelbagai litar di seluruh dunia. Walaupun beliau baru-baru ini terhempas dan dibalik keretanya di Grand Prix Hungary, kedua-dua pemandu dan kereta bangkit semula dan masing-masing mencapai tempat ke-13 dan ke-16 pada Perlumbaan 1 dan Perlumbaan 2 di Grand Prix Jerman, hujung minggu lalu. Akash juga akan berlumba dalam Grand Prix Belgium dan Itali sebelum membuat perjalanan ke Malaysia.

Aktiviti dan tarikan computer

Aktiviti line-up untuk Formula Satu Grand Prix PETRONAS Malaysia adalah campuran kegemaran peminat dan pengalaman baru. Sesi Pemandu Autograph, Pit Sekolah Malaysia Lane Walk, Pemandu Fan Forum, XTrack untuk semua peringkat umur mempamerkan keseronokan sukan bermotor bertemakan seperti hanyut, rali, go-kart, menunggang ATV, Piala Strider dan pelbagai aktiviti sukan yang lain untuk kanak-kanak untuk menikmati. The Mall Area akan menampilkan pameran mengagumkan supercars, Formula Satu Gamezone dengan mesin simulator terkini dipertingkatkan, Formula One Village peluang membeli-belah, dan banyak lagi - ia adalah semua yang peminat boleh mahu. hari perlumbaan juga akan menampilkan paparan kereta klasik, kereta super konvoi dan pertunjukan udara.

Yang membawa kepada berlumba minggu, SIC akan menganjurkan aktiviti yang menyeronokkan termasuk sesi tontonan langsung Formula Satu kaum lengkap dengan pertandingan dan diskaun 50% untuk tiket. Baru tahun ini adalah khas Formula One Tour yang membolehkan peminat untuk mendekati kepada Formula Satu kereta. Ia bergerak dari Singapura selepas Formula Satu Singapura Grand Prix dengan pit berhenti di Johor, Melaka, Seremban dan Kuala Lumpur, memberi orang ramai peluang untuk belajar dan pengalaman keajaiban di sebalik perlumbaan Formula Satu. aktiviti perlumbaan minggu lain tidak-untuk-boleh dilepaskan adalah City Berjumpa dan Formula Satu Pihak City, dan pratonton Selepas perlumbaan Konsert yang menarik bertajuk oleh Usher.

Peminat di Facebook

Tahun ini, SIC akan menganjurkan satu siri peraduan khas di Facebook dan Instagram yang menawarkan peminat peluang eksklusif untuk melibatkan diri dengan bintang Formula kegemaran One mereka. Hadiah-hadiah termasuk pelancongan pit peribadi yang eksklusif untuk di belakang tabir melihat garaj pasukan, Meet swasta dan sesi Salam dengan pemandu dan barangan eksklusif. Pastikan anda mengikuti SIC di Facebook dan Instagram untuk mengesan pelbagai pertandingan.

Pakej tiket untuk semua

Nikmati VIP pasukan Tribune tahun ini - dengan pilihan menyokong Formula Satu pasukan MERCEDES AMG PETRONAS, Scuderia Ferrari atau Red Bull Racing Formula One pasukan. Anda akan mendapat perjalanan balik pada jurulatih eksekutif dari Nu Sentral ke Sepang, serta juadah dihidangkan oleh pramugari dan barangan pasukan pilihan anda. Di litar itu, duduk di zon mimbar khas dengan peminat-ahli pasukan yang sama. Perhatikan untuk pemandu kegemaran anda - mereka mungkin singgah untuk bertanya khabar kepada mereka nombor satu peminat di mimbar, dari trek. Bersorak mereka daripada pandangan yang terbaik di hadapan lubang pasukan.

Jika anda seorang peminat Usher, mendapat tempat duduk di Star berdiri untuk tontonan keutamaan konsert dan pemandangan indah litar semasa perlumbaan. Anda juga akan mempunyai kemudahan trak makanan ditubuhkan di kawasan Bintang Stand, di samping kemudahan lain.

2016 Formula Satu Grand Prix PETRONAS Malaysia harga tiket bermula dari serendah RM169.60 - dengan tiket antara RM360.40 ke RM1,876.20 untuk tempat duduk di Grandstand Utama, RM466.40 bagi Tower, RM296.80 dan RM699.60 masing-masing bagi Grandstands F dan K1, dan RM169.60 bagi C2 Hillstand. tiket Stand bintang boleh didapati di RM183.38. Terdapat pelbagai pakej tiket dengan barangan eksklusif yang tersedia untuk pembelian. pilihan yang lebih mewah yang ada, termasuk Formula Satu Paddock Club, pelbagai Corporate Suites dan lounge hospitaliti. The VIP pasukan Tribune pas boleh didapati dengan RM2,459.20.

tiket kanak-kanak untuk kanak-kanak berumur 7 hingga 12 boleh didapati dengan sehingga 50% penurunan harga, manakala orang kurang upaya * Penonton juga boleh membeli tiket di 50% off untuk zon tempat duduk boleh akses. Orang ramai juga boleh pra-pembelian pilihan pakej F & B untuk RM26.50 untuk kemudahan tambahan pada hujung minggu perlumbaan.







DiverseCity atau Pesta Seni Antarabangsa Kuala Lumpur kini kembali dengan DiverseCity 2016, edisi kedua berprestasi dan seni visual festival tahunan yang pertama kali dilancarkan pada 2015 - mempamerkan kepelbagaian yang karya dan nuanced Malaysia dan hubungan rapatnya dengan komuniti ASEAN. Tahun ini, perayaan ini diadakan selama lima minggu - dari pelancaran rasminya pada 31 Ogos 2016 sehingga 2 Oktober 2016.


Ia akan dilancarkan secara rasmi oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak di Berjaya Times Square pada Hari Kebangsaan, dengan persembahan khas ditugaskan menari jalan, bacaan orkestra telefon mudah alih dan syair (puisi), di tengah-tengah pameran fotografi yang memaparkan kerja-kerja oleh tiga terkemuka Malaysia bakat.

Barisan persembahan, pertunjukan, pameran dan bengkel akan diadakan di pelbagai tempat di seluruh bandar Kuala Lumpur dan Greater KL, dan meliputi skop seni - dari seni persembahan seni visual kepada seni sastera. Menampilkan peserta terkenal dari seluruh dunia, festival tahun ini dibina di atas kejayaan acara yang julung kali diadakan pada tahun 2015 - yang melibatkan 1,300 peserta dari 24 buah negara dan menarik 60,000 pengunjung, hampir satu perempat daripada mereka adalah dari luar negara.

"Malaysia mempunyai warisan kesenian dan kebudayaan yang kaya dan pelbagai dan sifat berbilang-budaya masyarakat kita menawarkan wadah semula jadi untuk ungkapan seni. Oleh itu, rakyat Malaysia, sangat terbuka untuk mengalami perkara-perkara baru bahawa dunia seni boleh menawarkan dan kami gembira untuk menjadi saluran bagi memperluaskan ufuk penduduk dan pelawat Malaysia ke Malaysia melalui festival DiverseCity itu. Bagi 2016, kami telah meletakkan bersama-sama barisan terkenal persembahan tandatangan menampilkan bintang antarabangsa terkenal dan bakat terkemuka Malaysia yang bukan sahaja akan memperkayakan suasana seni di Malaysia tetapi juga meningkatkan reputasi Malaysia sebagai hab seni, "kata DiverseCity 2016 Festival Pengarah Datin Sunita Rajakumar. 


"Kami mempunyai program perayaan yang menawarkan sesuatu untuk hanya kira-kira mana-mana rasa, menunjukkan rakyat Malaysia perkara-perkara baru untuk membangunkan pengalaman seni mereka, dan pada masa yang sama cukup unik untuk menawarkan sesuatu yang segar walaupun kendaraan yang paling berpengalaman dalam seni," katanya.

Persembahan Signature at DiverseCity 2016, yang mempunyai penghibur antarabangsa, termasuk:
  1. The kritikal yang diiktiraf Raja Hantu oleh komposer India British dan pemain alat musik daripada Sarod Soumik Datta, dibawa ke Kuala Lumpur untuk tayangan perdana Asia, disokong oleh British Council dan pemuzik orkestra simfoni dari Malaysia.
  2. The Kaki khas ditugaskan on Fire, kerjasama kali pertama antara terkenal di peringkat antarabangsa Flamenco maestro Antonio Vargas dan atlet Malaysia yang membawa tarian India Kathak dan muzik.
  3. Nari: Projek Keluarga Shankar oleh Gingger Shankar, satu penghormatan berpindah ke Lakshmi Shankar dan anak perempuannya Viji, yang membantu membawa muzik India ke Barat pada tahun 1970 melalui kerjasama rapat mereka dengan Ravi Shankar dan George Harrison.
  4. yang memenangi anugerah dan kritikal yang diiktiraf La La Luna, persembahan mime mesra kanak-kanak oleh pelaku dan pengarang drama Wolfe Bowart, yang akan mempunyai anda kagum dan kagum.

Pesta ini juga menampilkan sumbangan tempatan yang kukuh, termasuk:
  1. The Kaleidoscope antarabangsa Drumming Festival, festival tahunan yang dianjurkan oleh Hands Percussion, ensemble perkusi terkenal Malaysia. Kumpulan yang berkuasa barisan untuk Kaleidoscope tahun ini termasuk Olivier Tarpaga & Dafra Drum dari Burkina Faso, Gamelan Jinggong Navadaza dari Indonesia dan Malaysia Kamrul Hussin & Brothers.
  2. Sumbangan mercu tanda dari bercita-cita tinggi projek 5 tahun 2020 oleh Toccata Studio, yang melaksanakan kolektif pengeluaran seni khusus untuk mencipta dan menghasilkan seni kontemporari yang berkualiti. Projek ini adalah prestasi pelbagai disiplin oleh artis-artis Ng Chor Guan dan Steve Goh yang bertujuan untuk menggambarkan jiwa kebudayaan kebangsaan seperti yang kita menuju ke arah status negara maju.
  3. Pensyair Alam Nusantara, tahun ke-2 Penyair Forum ASEAN dan penerokaan sehari panjang puisi dan tulisan-tulisan di taman.
  4. Perhimpunan pertama Syair Alam Melayu Nusantara - menampilkan bakat puisi dari Malaysia, Indonesia, Brunei, Singapura dan Thailand, juga berlaku pada tahun ini.
  5. Seni, Budaya dan Warisan Kebangsaan (ASWARA) 's Main Zapin yang popular, dengan perwakilan dari pelbagai negeri-negeri di Malaysia, termasuk Zapin Putar Alam, Pekajang, Sebat, Terengganu, Salor dan banyak lagi, ditarikan oleh pelakon yang 12 penari yang terlatih dan profesional.
  6. Persembahan Bangsawan tradisional Pelayaran Panglima Awang, kira-kira pahlawan Melayu Panglima Awang semasa zaman Portugis explorer Kapten Ferdinand Magellan. Ia adalah pengeluaran bersama oleh Jabatan Negara Kebudayaan dan Kesenian Negara (JKKN) dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL).
  7. Muzik dan tarian dari Sarawak serta menampilkan budaya dari masyarakat seperti Kenyah, Iban, Bidayuh, Orang Ulu, Melanau dan Melayu Sarawak, dan juga muzik moden dan dunia bermain dengan alat-alat muzik Sarawak tradisional.

Tahun ini, terdapat persembahan yang kuat dalam seni visual:
  1. Lawati pameran Enchanted Forest oleh Sandra Lee - sebuah suruhanjaya baru. Pelawat melangkah ke set yang berwarna-warni yang besar digambarkan oleh Lee, dan masuk ke dunia cerita dongeng kegemaran dan sajak diberikan sentuhan Asia - dengan pakaian Asia, makanan dan seni bina.
  2. Lihat Meraki Ami Jesal ini (Moghul Miniatures) - koleksi unik lukisan miniatur di atas kertas dan gading palsu meneroka tema cinta. Lukisan kecil cuba untuk menangkap semangat cinta, rindu dan kerinduan, membawa bersama-sama kemanusiaan dan ketuhanan.
  3. Jangan terlepas Andy Warhol interaktif: Pameran Social Circus, curated oleh Ryan Su Yayasan Ryan. Koleksi terbesar Andy Warhol Polaroids untuk ditunjukkan di Malaysia dan Asia setakat ini, koleksi yang jarang menunjukkan pelakon yang terbesar di dunia, artis dan pereka fesyen dari tahun 70-an dan 80-an yang dipamerkan. The Polaroids bukan sahaja menunjukkan pengaruh Warhol sebagai seorang tokoh artis dan masyarakat, tetapi juga memberi inspirasi potret besar-besaran, beliau terkenal dengan.
  4. Untuk kali pertama, Seni Fine Galeri Shalini Ganendra akan menjadi hab perayaan - akan menampilkan hasil kerja campuran artis sederhana Zac Lee, pemahat Anniketyni Madian dan PavillionNOW 2016 - pemasangan Shadow Garden by Ar. Eleena Jamil bersama bengkel, persembahan capella dan ceramah. Projek PavilionNOW meraikan seni bina dan reka bentuk bakat tempatan, dan mencabar bakat tempatan untuk mewujudkan di luar definisi konvensional dan perspektif, serta menyediakan satu set pentas untuk persembahan di seluruh DiverseCity 2016.
  5. Tangkap Dirgahayu Cadangan pameran fotografi oleh jurugambar terkemuka Malaysia Rahman Roslan, Ahmad Yusni dan Zulfadhli Zaki.

Kemasukan ke banyak persembahan dan pertunjukan akan bebas. Tiket harga standard terdiri daripada RM10 kepada RM200. Dari sekarang hingga 15 Ogos 2016, tiket dengan sehingga 33% diskaun bagi setiap seorang boleh didapati untuk pembelian kumpulan sekurang-kurangnya empat tiket untuk pertunjukan dipilih.

Beberapa terhad tiket mendalam diskaun telah disediakan untuk persembahan tertentu untuk kategori berikut - secara dahulu layan dahulu: warga emas, pelajar sepenuh masa, kumpulan pelarian, keperluan golongan tertentu dan badan kebajikan yang berdaftar. Untuk melihat barisan program penuh dan untuk maklumat lanjut, sila layari https://diversecity.my/.








Yuna dulu hanyalah insan biasa yang pergi ujibakat tetapi bukan rezeki beliau di dalam satu program realiti. Tapi kini nama Yuna bukan sahaja di sebut di Malaysia malah peringkat atarabangsa. Telah bertapak di USA dalam usaha mengembangkan bakat seni nyanyiannya. Telah menghasilkan 3 buah album di sana dan juga tidak kurang lagu2 tempatan. Kehebatan beliau tidak boleh di nafikan lagi.

Kini Yuna kembali ke negara asal dengan konsert pertamanya di Kuala Lumpur Convention Center pada 16 Okt 2015. Yuna Live In Malaysia menjadi meda beliau menyerlahkan lagi kehebatan nyanyi dan juga muzik ciptaannya sendiri di hadapan ribuan peminat yang fanatik. Pembukaan persembahan penonton dihiburkan oleh Noh dari kumpulan Hujan. Bersahaja dan penuh lawak jenaka noh menyampaikan 3 buah lagu belia sebagai pembuka konsert pada malam tersebut.


Penampilan Yuna pada malam konsert yang cukup penuh berkeyakinan juga baju yang di reka khas olah Hatta Dolmat menampilkan Yuna pada gaya yang cukup lain. Pada malam tersebutr juga Yuna menyampaikan lebih dari 20 buah lagu popular beliau dari bahasa Melayu kepada bahasa Inggeris. Tidak boleh di nafikan langsung suara Yuna yang memang ternyata tiada tolok banding bersama persembahan band pada malam tersebut.



Antara lagu yang di sampaikan oleh beliau adalah Mountains, Broke Her, Rescue, Falling, Live Your Life, Come As Your Are, Sparkle, Lullabies, Mermaid, Remember My Name dan banyak lagi. Manakala lagu Melayu yang di sampaikan pada konsert malam tersebut adalah seperti Dan Sebenarnya, Lelaki, Terukir Di Bintang, Lautan, Material, Penakut dan banyak lagi. Penonton juga tidak kurang hebat memberi respond secara bersungguh di mana menyalakan handphone pabila lagu Lautan di sampaikan. 



Juga penonton semua berdiri menari bersama Yuna pada lagu Rescue. Memang memukau persembahan Yuna selama sejam setengah itu tanpa henti hanya rest Yuna minum air sahaja. Tanpa di iringi oleh persembahan penari atau apa2 sahaja prop yang unik Yuna hanya berdiri dan dengan gaya persembahan mampu membuat semua penonton bersorak riuh rendah dewan Plenary Hall KLCC pada malam tersebut.



Akhir persembahan setelah Yuna menamatkan lagunya penonton bersorak nama Yuna beramai-ramai dan inginkan lagi persembahan. Mungkin kerana sambutan yang luar biasa penonton membuatkan Yuna keluar semula ke pentas untuk menyampaikan lagu istimewa buat semua peminatnya iaitu I Wanna Go. Peminat terus bersorak dengan riuhnya dan juga terus ke depan pentas untuk sama2 menyanyi dengan Yuna memang meriah sangat persembahan pada malam tu.



Good luck buat Yuna dan moga terus berjaya dengan bidang muzik yang di ceburi dan mengharumkan nama negara di luar sana. Agar Yuna tidak lupa asal usulnya dan jangan toleh ke belakang untuk berjaya. Peminat di Malaysia sentiasa mendoakan kejayaan beliau dan akan ada lagi konsert akan datang dari Yuna. Terima kasih kepada Tune Protect atas tiket percuma membawa kami kepada Yuna.















Masih hangat lagi isu tentang kekecohan yang berlaku di Plaza Low Yat yang terletak di Bukit Bintang. Lokasi yang sebelum ini menjadi tumpuan semua rakyat Malaysia apabila bercadang untuk membeli gadget seperti telefon atau pun komputer. Kat sini memang semua pekara itu ada di jual dan teknologi terkini. Malah boleh dapat harga yang murah dan juga tawaran menarik.


Tapi setelah keluar isu baru-baru ini tentang kes pergaduhan yang berlaku akibat daripada peniaga yang menipu dengan menjual peralatan tidak original kepada pengguna. Ia telah menimbul kemarahan kepada pengguna dan berlaku sedikit pergaduhan di situ. Tapi ia tidak di nafikan oleh ramai pengguna yang selalu di tipu di situ. Jadi daripada kes ini ia menjadi lokasi panas dan tidak di galakan untuk di kunjungi oleh semua orang tak kira bangsa atau pelancong asing sekiranya anda mahu membeli gadget baru. Banyak lagi lokasi yang ada di sekitar KL.

Lokasi-lokasi lain yang tidak di galakkan untuk di kunjungi di Kuala Lumpur

Petaling Street

Di sini juga adalah lokasi panas yang juga di katakan bahawa peniaga agak agresif dan bersikap ganas kepada pengguna. Ada pengalaman pengguna bukan sahaja di tipu tapi di marahi oleh peniaga sekiranya telah menawar harga tapi tidak jadi membeli. Jadi berhati-hati kalau rasa nak beli barang banyak lagi kawasan yang lebih murah dan sama sahaja kualiti sebab kat situ pun dapat banyak barang tiruan juga. Tidak di galakan pada semua orang tak kira bangsa mahupun pelancong luar untuk keselamatan.

Pudu Sentral

Kawasan yang memang selalu jadi tumpuan orang ramai untuk menaiki bas bagi ke lokasi luar Kuala Lumpur. Tapi bagi yang datang sahaja2 untuk jalan2 di sana adalah tidak di galakan kerana kat sana bukan sahaja banyak ulat tiket tapi banyak juga penjenayah. Paling baru gempar tentang seorang kanak-kanak yang di culik di sana dan di bawa lari kemudian di bunuh di tepi sungai Klang. Apa pun pada yang datang nak beli tiket nak balik kampung perlu berhati-hati ok. Tidak di galakan pada semua orang tak kira bangsa mahupun pelancong luar untuk keselamatan. 

Kampung Baru

Kawasan yang memang cukup popular sekarang bukan sahaja orang Malaysia malah juga pelancong luar negara. Kalau datang Malaysia mesti nak singgah kat Kampung Baru yang berada di tengah2 kota metropolitan ini. Kawasan ini menjadi rebutan bukan sahaja kepada pengusaha untuk mendapatkan tanah ini tapi juga kawasan panas dengan kumpulan gengster. Apa pun datang boleh tapi kena hati2 lah jangan pergi sebarangan lorong di sana sendirian ok. Tidak di galakan pada semua orang tak kira bangsa mahupun pelancong luar untuk keselamatan.







Teater bangsawan Malaysia terus maju dan berkembang dengan jaya dan mendapat perhatian di hati peminat teater di Malaysia. JKKN terus membawa teater ke peringkat seterusnya melalui program Siri Semarak Bangsawan 2014. Baru2 ini persembahan teater bangsawan Sinbad telah di tayangkan di Auditorium DBKL Jalan Raja Laut. Mendapat sambutan yg luar biasa dan tepukan gemuruh daripada penonton.


Sebelum ini JKKN bersama DBKL telah menganjurkan teater bangsawan Merong Mahawangsa. Kalau na ketahui lanjut tentang teater tersebut boleh baca di sini. Ia merupakan rentetan dalam program menyemarakkan teater kepada rakyat bagi tahun 2014. Sinbad adalah teater arahan Rosnan Nordin dan di barisi artis2 dari Grand Opera JKKN.


Di sini sedikit sinopsis tentang jalan cerita teater Sinbad : Dendam Ratu Kala. Kalau baca sinopsis ini anda sendiri dapat bayang tentang babak yg di lakonkan.

"Setelah kematian Ratu Sheeba, Ratu Kala ingin membalas dendam di atas kematian anaknya. Dia menculik Puteri Jasmin sebagai terbusan. Sinbad hilang punca arah di mana kedudukan Kerajaan Ratu Kala di Alam Hitam, dia memulakan pelayaran dan berjanji jika tidak kembali dalam sepurnama, ayahanda saudara Jasmin iaitu Jaafar akan menjadi Sultan.


Sinbad meminta pertolongan tiga setan Ratu Sheeba yg mengetahui kedudukan Kerajaan Ratu Kala. Bagi memujuk setan bertiga itu, dayang-dayang digunakan sebagai pengatara. Sementara itu Puteri Jasmin telah di tukar sifatnya menjadi Sheeba oleh Ratu Kala dan pelayaran Sinbad terhalang dengan kuasa sihir.


Setelah selamat mendarat di Alam Sihir, Puteri Jasmin yang menjadi Sheeba diarah membunuh Sinbad. Dengan menggunakan batu permata dewa, Puteri Jasmin dipulihkan dan dengan bantuan setan-setan bertiga, Sinbad dapat membunuh Ratu Kala denga tongkat sihir kala. 

 


Sementara itu Jaafar berangan-angan ingin memerintah Kerajaan Sinbad tetapi malangnya Sinbad sampai tepat pada waktunya dan terbocor rahsia Jaafar bersengkokol dengan Ratu Kala."

 


Teater ini sungguh menarik kerana bukan sahaja barisan pelakon dan cara lakonan yang berkesan tetapi juga penggunaan teknologi tinggi serta pentas yg di realisasikan dengan sekaran real. Ia sungguh memberangsangkan dan memberi kekuatan kepad satu-satu pementasan teater. 


Kepada anda yg berminat untuk menonton teater ini boleh layari laman sesawang www.jkkn.gov.my dan laman facebook JKKN. Masih ada lagi persembahan teater untuk masa akan datang yg lagi menarik dan seronok. Jutaan terima kasih di ucapkan kepada Destination Malaysia kerana menjemput Mahagosip untuk menonton teater ini.











Anugerah Planet Muzik 2014 (APM 2014)  yang memberi pengkitirafan kepada bakat-bakat dalam industri muzik Melayu serantau (Malaysia, Singapura, Indonesia) bakal diadakan di Suntec Singapura pada 17 Oktober depan. Pada edisi ke-13 kali ini sebanyak 19 anugerah akan dipersembahkan yang mana telah bertambah satu kategori daripada tahun lalu. Kategori tersebut adalah Kategori Kolaborasi Terbaik.

 

Senarai akhir Anugerah Planet Muzik 2014 ada kategori yg terbaik dan untuk ketegori popular and boleh mengundi artis kesayangan anda. Berikut merupakan senarai pencalonan akhir Anugerah Planet Muzik 2014:

1. Artis Baru Terbaik (Lelaki)
  • Faizul Sany
  • Reyza Hamizan
  • Ryan Sufiyan
  • Sufie Rashid
  • Tulus

2. Artis Baru Terbaik (Wanita)
  • Aisyah Aziz
  • Fatin Shidqia Lubis
  • Fynn Jamal
  • Hanie Soraya
  • Maria Calista

3. Kolaborasi Terbaik (Artis)
  • Altimet  & Awierafael – Kalau Aku Kaya
  • Altimet feat Trisno Trio – Hello
  • Hafiz & Rossa – Salahkah
  • Siti Nordiana & Aliff Aziz – Tak Ada Cinta Sepertimu
  • Stacy & Smash – Hello

4.Kolaborasi Terbaik (Lagu)
  • Cinta Sesungguhnya – Sabhi Saddi/ Bemby Noor
  • Mimpi – Aisyah Aziz / Faizal Tahir/ Omar K
  • Tanpamu – Aryan Band / M. Nasir / Farid Yusof
  • Takdir Cinta- Awi Rafael/ Adi Priyo Sambodo
  • Terbaik Bagimu – Siti Nurhaliza / Ade Govinda

5.Artis Terbaik (Lelaki)
  • Afgan – Katakan Tidak
  • Cakra Khan – Setelah Kau Tiada
  • Hafiz – Matahari
  • Judika – Mama Papa Larang
  • Sabhi Saddi- Cinta Sesungguhnya

6.Artis Terbaik (Wanita)
  • Dayang Nurfaizah – Di Pintu Syurga
  • Raisa – Mantan Terindah
  • Rossa – Hijrah Cinta
  • Shila Amzah – Cinta Hati
  • Siti Nurhaliza – Lebih Indah

7.Duo/ Kumpulan Terbaik
  • Aizat & Yuna- Dwihati
  • Altimet & Awi Rafael – Kalau Aku Kaya
  • Bebi Romeo feat Tata Janeeta – Bawalah Cintaku
  • Hafiz & Rossa – Salahkah
  • Trio Lestari – Gelora Cintaku

8. Band Terbaik
  • Aryan Band
  • Bunkface feat Amy Search
  • Hyper Act
  • Noah
  • Tujuhband

9.Lagu Terbaik (Singapura)
  • Kesempurnaan Cinta – Auraz Band / Awi Rafael & Nanaz/ Awi Rafael & Wawan
  • Sayang – Sezairi
  • Setia Cinta- Idi Hakim & Erma / Yazri Malik/ Idi Hakim
  • Suara Kita – Tujuhband/ Shamil Haniff / Irwan Azly
  • Tiada Pengganti – Sufie Rashid/ Izwan Khuzir & Rusdi Badri/ Shafiq Iskandar & Sufie Rashid

10.Lagu Terbaik (Malaysia)
  • Aku Juga Manusia – Amir Jahari
  • Hanya Aku – Hyper Act/ Frozen
  • Lebih Indah – Siti Nurhaliza / Aubrey Suwito/ Ad Samad
  • Relakan Jiwa – Hazama/ Manusia Putih
  • Sepasang Sayap – Faizul Sany / Amir Jahari & AG Coco/ Amir Jahari

11.Lagu Terbaik (Indonesia)
  • Ini Cinta – Noah / Ariel
  • Jangan Cintai Aku Apa Adanya – Tulus/ Ari Aru Renaldi / Tulus
  • Jangan Gila – Bunga Citra Lestari/ Pay & Dewiq
  • Pameran Utama – Raisa / Mohammed Kamga
  • Setelah Kau Tiada – Cakra Khan/ Aldi Nada Permana

12.Artis Paling Popular (Singapura)
  • Aisyah Aziz
  • Aliff Aziz
  • Art Fazil
  • Audionauts
  • Awi Rafael
  • Diorama
  • Ryan Sufian
  • Sezairi
  • Sleeq
  • Sufie Rashid
  • Taufiq Batisah
  • The Sallys

13.  Lagu Paling Popular ( Singapura)
  • Aku Berlalu – Ryan Sufiyan
  • Gelek Sampai Roboh – Comic Strip & The lion Story
  • Ikrar Kasih – Taufiq Batisah
  • Jauh – The Sallys
  • Kau Milik Ku – Klutz & Man Toyak
  • Kesempurnaan Cinta – Aurazband
  • Sebenarnya- Fathin Amira Zubir
  • Setia Cinta- Didi Hakim & Erma
  • Sketsa Segitiga – Diorama feat Zaibaktian
  • Suara Kita – Tujuhband
  • Tanpamu- Aryanband
  • Tiada Pengganti – Sufie Rashid

14. Artis Paling Popular APM
  • Afgan
  • Aliff Aziz
  • Awi Rafael
  • Hazama
  • Hafiz
  • Noah
  • Raisa
  • Rossa
  • Shila Amzah
  • Sleeq
  • Taufiq Batisah
  • Yuna

15. Lagu Paling Popular APM
  • Aku Yang Tersakiti- Judika & Kotak
  • Dia Dia Dia – Fatin Shidqia Lubis
  • Hanya Aku – Hyper Act
  • Havoc – Joe Flizzow feat Altimet & SonaOne
  • Hidup Untukmu Mati Tanpamu – Noah
  • Kalau Aku Kaya – Altimet & Awi Rafael
  • Katakan Tidak – Afgan
  • Mantan Terindah – Raisa
  • Relakan Jiwa – Hazama
  • Rentak Laguku – Bunkface feat Amy Search
  • Tepi Sikit – Sleeq & Joe Flizzow

16. Nova Media Sosial
  • Abdul Thaqif
  • Arians feat Irvan Camily
  • Astika Candra
  • Fadhlan Razali
  • Fatin Majidi
  • Khareez Kasbulah
  • Miiko feat Joenickev
  • Shelma & Keshia
  • Syazni

17. Ikon Media Sosial
  • Afgan
  • Aliff Aziz
  • Hafiz
  • Nidji
  • Noah
  • Sherina Munaf
  • Shila Amzah
  • Sleeq
  • Taufiq Batisah
  • Vidi Aldiano

18.Anugerah Khas Planet Muzik

19.Lagu Terbaik APM