Lagu Cindai Tercalon Dalam Indonesia Box Office Movie Awards 2017 | Dunia Penuh Gosip

Lagu Cindai Tercalon Dalam Indonesia Box Office Movie Awards 2017

Lagu 'Cindai' yang dinyanyikan oleh penyanyi No 1 Malaysia Dato 'Siti Nurhaliza dicalonkan untuk kategori Lagu Original Soundtrack Filem Terbaik di Box Office Movie Awards Indonesia 2017.

Dipilih sebagai soundtrack asal untuk filem 2016 kategori filem komedi Indonesia-Malaysia bertajuk My Stupid Boss yang diarahkan oleh Upi Avianto dan lakon layar Farid Kamil. Ia menjadikan satu-satunya lagu Malaysia yang dicalonkan di dalam anugerah tersebut.


Dianjurkan oleh Surya Citra Televisi (SCTV), anugerah industri filem tahunan ini bertujuan untuk menghargai usaha para pembikin filem dan pengeluar Indonesia. Tambahan pula, anugerah itu bertujuan untuk memupuk pertumbuhan industri supaya mengekalkan menggalakkan keluaran filem tempatan yang box office.

Edwin Tan, Ketua Pegawai Eksekutif Suria Records melahirkan rasa terkejut bahawa lagu lama 20 tahun telah dicalonkan dan sangat bangga untuk mewakili Malaysia pada anugerah itu. Lagu ini telah dikeluarkan pada tahun 1997 oleh Suria Records, dari album yang ketiga daripada Dato 'Siti Nurhaliza sebagai sebahagian daripada usaha beliau pada genre etnik pop.


'Cindai' adalah sebuah lagu tradisional melayu yang dihasilkan oleh komposer terkenal dan penulis lirik, Datuk Suhaimi Mohd Zain atau Pak Ngah dan lirik ditulis oleh Hairul Anuar Harun. Lagu ini menceritakan kehidupan hidup kekecewaan seseorang walaupun banyak halangan.

Bagi 20 tahun yang lalu, 'Cindai' telah menerima pelbagai anugerah - Best Irama Malaysia & Etnik Kreatif Song (1998), Anugerah Juara Lagu (1998), AJL Best Penonton Song (2005), dan Anugerah Perlindungan Hak Cipta (MACP) Music Authors ' Favourite top 90-an (2007). Indonesia Box Office Movie Awards akan diadakan pada 29 Mac 2017. Good luck buat lagu Cindai.


0 comments: