Food Banks oleh Manipal Hospitals Klang Dan Pusat Perubatan Ara Damansara | Dunia Penuh Gosip

Food Banks oleh Manipal Hospitals Klang Dan Pusat Perubatan Ara Damansara

Ketika rakyat Malaysia terus menghadapi kesan wabak Covid-19, Manipal Hospitals Klang (MHK) dan Pusat Perubatan Ara Damansara (ADMC), menyokong komuniti yang memerlukan dengan melancarkan Food Bank di premis mereka sebagai sebahagian daripada tanggungjawab sosial korporat Kumpulan program.MHK's Care 4 Klang Food Bank ditubuhkan untuk membantu golongan berpendapatan rendah dan sederhana yang tinggal di komuniti sekitarnya di kawasan Klang sementara ADMC menyediakan peruntukan kering kepada keluarga dan individu yang tinggal di Ara Damansara, Subang, Subang Bestari dan Sungai Buloh dan kawasan lain di sekitar hospital.

Dibiayai secara kolektif oleh pengurusan kanan hospital, doktor, kakitangan, rakan korporat serta sumbangan dari orang ramai, Bank Makanan bertujuan untuk memberikan bantuan untuk menurunkan pendapatan, golongan kurang mampu yang penghidupannya terjejas oleh fasa sekatan pergerakan semasa kerana bilangan kes Covid-19 yang tinggi. Bank Makanan akan dipenuhi dengan keperluan termasuk beras, tepung, minyak masak, mi segera, garam, gula, teh, susu, dan makanan dalam tin.

Yap Sim Bee, Ketua Pegawai Eksekutif Sementara MHK, berkata, “Menyaksikan kesan wabak itu kepada sesama rakyat Malaysia telah mendorong kita untuk menubuhkan Care 4 Klang Food Bank untuk mengurangkan beberapa kesukaran yang dihadapi oleh individu dan keluarga ketika ini. Hospital telah menunjukkan rahmat di bawah tekanan. Melalui Bank Makanan kami, kami telah membantu keluarga-keluarga yang harus menghadapi cabaran pandemik di Klang yang lebih serius."Care 4 Klang dimulakan oleh Dr Kenneth Lai, seorang perunding nefrologi dan doktor di MHK yang merasa terpaksa membantu mereka yang berjuang semasa MCO. Dengan sokongan penuh dari pihak pengurusan dan kakitangan hospital, MHK telah mengedarkan makanan bernilai RM10,000 kepada lebih daripada 2,000 keluarga sejak Food Bank ditubuhkan.

"Saya menangis kerana memikirkan anak-anak miskin kelaparan dan saya tahu bahawa kita perlu melakukan sesuatu untuk masyarakat Klang. Kita perlu menolong komuniti kita melalui masa-masa sukar ini bersama-sama! #kitajagakita” kata Dr Kenneth.

Salah seorang penerima bantuan dari Bank Makanan Care 4 Klang, seorang ibu kepada tiga orang anak, berkata, “Saya sangat berterima kasih atas bantuan yang diberikan kepada keluarga dan saya. Sejak suami saya kehilangan pekerjaan, kami kehilangan banyak pendapatan dan bank makanan telah banyak membantu kami.""Menyedari sesama rakyat Malaysia melalui masa-masa yang mencabar dan keletihan pandemi, kami ingin memberikan bantuan makanan untuk membuat perbezaan yang nyata kerana banyak yang berjuang kerana kekurangan keperluan asas. Melalui inisiatif "ADMC Bersamamu" kami, yang juga sejajar dengan #KitaJagaKita di negara ini, kami mahu rakyat Malaysia yang terlibat mengetahui bahawa kami bersama-sama dalam hal ini," kata Miranda Harumal, Ketua Pegawai Eksekutif ADMC.

Selain itu, ADMC baru-baru ini menyumbangkan 150 bakul makanan kepada penduduk Program Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) di Lembah Subang sebagai sebahagian daripada program bantuan makanannya.

MHK juga memberikan inisiatif kepada masyarakat Klang yang lebih besar dengan mengambil bahagian dalam gerakan bendera putih di mana keluarga dan individu yang sangat memerlukan dapat menghubungi hospital untuk mendapatkan bekalan kering yang kemudian akan dihantar terus ke rumah mereka oleh kakitangan hospital.Terletak di pintu masuk utama hospital, Bank Makanan di kedua-dua hospital ini dibuka antara jam 9.00 pagi hingga 5.00 petang setiap hari berdasarkan urutan kedatangan.

ADMC juga mengalu-alukan sumbangan barangan makanan yang tidak mudah rosak dari orang ramai. Sumbangan boleh dikeluarkan di penjaga rumah sakit di tingkat bawah antara jam 9.00 pagi hingga 5.00 petang setiap hari.

Manipal Hospitals Klang baru-baru ini diambil alih oleh Ramsay Sime Darby Health Care Group. Dengan pemerolehan ini, RSDH memiliki empat hospital di Malaysia. RSDH juga mempunyai tiga hospital yang mendapat pengiktirafan JCI di Indonesia dan Pusat Pembedahan Day di Hong Kong. Untuk maklumat lebih lanjut mengenai inisiatif bank makanan, hubungi ADMC di 019 388 4870 dan MHK di 03-3884 38840 comments: