Go The Extra Mile Inisiatif Klinik Bergerak Untuk Merawat Kanak-kanak Yang Kurang Bernasib Baik | Dunia Penuh Gosip

Go The Extra Mile Inisiatif Klinik Bergerak Untuk Merawat Kanak-kanak Yang Kurang Bernasib Baik

Anak-anak dari keluarga berpendapatan rendah yang tidak menjalani pemeriksaan kesihatan secara berkala kerana cabaran wabak koronavirus diberikan pemeriksaan kesihatan percuma oleh ParkCity Medical Center (PMC). Di mana baru-baru ini diperkenalkan 'Go the Extra Mile' i-Kiddo Kids Mobile Clinic sebagai inisiatif tanggungjawab sosial korporat. Inisiatif ini dilakukan dengan kerjasama Village Grocer, yang dikendalikan oleh The Food Purveyor dan Masjid Al-Iman Al Ghazali di Bandar Manjalara.Menjangkau komuniti yang rentan di daerah Kepong, klinik bergerak PMC bersama pasukan pediatriknya, pakar oftalmologi pediatrik, jururawat, dan sukarelawan kakitangan dari PMC dan Masjid Al-Imam Al Ghazali merawat anak-anak berusia antara 4 hingga 12 tahun pada 26 September dan 3 Oktober 2021, dari jam 8.30 pagi - 12.00 tengah hari di masjid.

Antara perkhidmatan kesihatan percuma yang disediakan adalah ujian penglihatan untuk kanak-kanak dan pemeriksaan kesihatan. Keluarga juga menerima barang-barang yang mengandungi produk tenusu dan barang keperluan lain berkat sumbangan besar dari The Food Purveyor di bawah inisiatif CSRnya yang disebut Program Senyum yang bertujuan untuk menyokong komuniti yang kurang terlindungi dan rentan di Malaysia.

Ketua Pegawai Eksekutif PMC, Ch'ng Lin Ling, mengatakan, "Pandemik ini telah meningkatkan kepentingan untuk saling membantu, dan terutama masyarakat yang dilanda kesulitan, melalui masa-masa yang mencabar ini. Dengan sokongan rakan CSR kami dan pasukan profesional penjagaan kesihatan yang altruistik, kami dapat melakukan peranan kami untuk kesejahteraan kanak-kanak yang memerlukan, sambil menyumbang ke arah membangun negara yang lebih sihat."Pengerusi Masjid Al Imam Al Ghazali, Encik Rumaizi Sanusi, berkata “Sebagai sebuah institusi, penting bagi Masjid Al-Imam Al-Ghazali untuk menggerakkan inisiatif yang dapat meringankan dan mengurangkan beban mereka yang terkena wabak tersebut. Kami berharap bahawa ini akan menjadi langkah pertama menuju lebih banyak kolaborasi di masa depan, dalam menyokong komuniti di sekitar kita."

"Sangat penting bagi kita untuk bersikap responsif terhadap mereka yang memerlukan, terutama anak-anak dari masyarakat yang rentan. Oleh itu, kami bangga menyokong PMC dalam menaja 200 beg berisi makanan segar dan sihat seperti pisang, susu, dan keropok gandum. Kami percaya kolaborasi memberi bantuan dan memberi senyuman kepada anak-anak dan keluarga mereka, "kata Geoff King, Ketua Pegawai Eksekutif, The Food Purveyor.

Pediatrik Dr Salehuddin Samsudin dan Dr Michelle Ling bersama dengan pakar oftalmologi pediatrik Dr Norazah Abdul Rahman mengetuai pasukan PMC. Hospital memastikan keselamatan awam menjadi keutamaan semasa inisiatif, dengan etika pernafasan yang ketat dan pematuhan sepenuhnya terhadap prosedur operasi standard semasa termasuk jarak fizikal, penggunaan topeng muka dan pembersihan.Sebagai tambahan, dan sebagai sebahagian daripada usaha keseluruhan PMC untuk membangun negara yang lebih sihat, rumah sakit ini telah melancarkan inisiatif Say No to Plastics selaras dengan program keberlanjutan Ramsay Sime Darby Health Care, RSD Cares. Inisiatifnya adalah dengan melihat hospital mengganti beg plastik yang kini digunakan di kaunter farmasi dan khidmat pelanggan dengan beg tenunan percuma. Untuk mendorong lebih banyak orang melindungi alam sekitar, pengunjung juga dapat menyumbang RM1 untuk satu beg anyaman, dengan semua hasil menuju program Reduce, Reuse and Recycle (3R).

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai aktiviti CSR PMC, orang ramai boleh melayari laman webnya di www.parkcitymedicalcentre.com.
0 comments: