Memaparkan catatan dengan label ABPBH. Papar semua catatan
Malam tadi berakhirnya satu anugerah yang sudah cecah usia 30 tahun penganjurannya dan telah menobatkan bintang paling popular setiap tahun. Anugerah yang memberi peluang kepada pemenangnya untuk start demand dan letak harga mahal lepas itu. Inilah dia Anugerah Bintang Popular Berita Harian 30 yang berlangsung di PICC semalam.


Tahniah buat Bintang Paling Popular 2017 iaitu Fattah Amin setelah diumumkan oleh pengacara paling kelam kabut di dunia Kak Ogy dan juga pengacara pasrah Zulin Aziz dan Faizal Ismail. Nampak sangat stage dikuasai oleh Kak Ogy dan membuatkan pengacara dua orang lagi seperti tempelan sahaja.

Lepas anugerah ini membuktikan populariti tidak dinilai daripada bakat cukup sekadar buat perkara yang viral kemudian terus ada peminat dan akhirnya jadi paling popular. So sebab itu industri kita dilabel sebagai tiada kualiti lebih banyak populariti sahaja. Tapi nak buat macam mana anugerah dah dinobatkan pemenang dan naik pentas.

Jom kita lihat senarai penuh pemenang #ABPBH30

Anugerah Bintang Paling Popular : Fattah Amin
Anugerah Pencapaian Sepanjang Hayat : Ella

Kategori Utama
Artis Baharu Lelaki Popular : Khai Bahar
Artis Baharu Wanita Popular : Sweet Qismina
Pelakon Filem Lelaki Popular : Zul Arifin
Pelakon Filem Wanita Popular : Fazura
Pelakon TV Lelaki Popular : Fattah Amin
Pelakon TV Wanita Popular : Janna Nick
Penyanyi Lelaki Popular : Khai Bahar
Penyanyi Wanita Popular : Siti Nordiana
Artis Kolaborasi / Duo / Berkumpulan Popular : Akim & The Majistret
Artis Komedi Popular : Zizan Razak
Artis Versatil Popular : Ifa Raziah
Pengacara TV Popular : Neelofa
Penyampai Radio Popular : Radin (ERA)

Kategori Online
Gandingan Serasi Drama : Fattah Amin + Neelofa (Suri Hati Mr Pilot)
Personaliti Media Sosial : Makhlokmacho
Artis Sensasi : Fattah Amin
Artis Berpengaruh di Laman Sosial : Neelofa








Anugerah setiap tahun tidak pernah miss dan tahu ni telah ceccah usia 30 tahun penganjurannya. Telah banyak menobatkan bintang popular di Malaysia dan telah menaikan banyak nama. Tahun ini giliran siapa pula untuk menang lagi dalam ABPBH3.0. Bakal diadakan secara langsung di TV3 dan di PICC Putrajaya pada 14 Mei 2017.


Tapi tahun ini macam telalu cepat pencalonan untuk pemilihan top 5 mereka. Tak sempat orang ramai nak mengundi sebab tahun ini ia lebih kepada pengundian melalui online tidak seperti tahun-tahun sebelum ini. Adakah kerana masalah ekonomi perjalanan tahun ini juga seperti tidak sempurna kerana tahun ni tak ada sesi jelajah anugerah seperti mana yang dilakukan tahun-tahun lepas.

Apa pun jom kita tengok senarai penuh top 5 yang akan bersaing pada malam anugerah nanti mengikut kategori.


Kategori Utama ABPBH 3.0

Artis Baharu Lelaki Popular
AIMAN TINO
ALVIN CHONG
HAQIEM RUSLI
KHAI BAHAR
TAJUL ARIF
Artis Baharu Wanita Popular
AZIRA SHAFINAZ
ELVINA MOHAMAD
MAWAR RASHID
SWEET QISMINA
WANY HASRITA
Pelakon Filem Lelaki Popular
ALIF SATAR
IZZUE ISLAM
REMY ISHAK
SYAMSUL YUSOF
ZUL ARIFFIN

Pelakon Filem Wanita Popular
ERRA FAZIRA
FAZURA
NELYDIA SENROSE
REEN RAHIM
SITI SALEHA

Pelakon TV Lelaki Popular
AIMAN HAKIM RIDZA
ASHRAF MUSLIM
FATTAH AMIN
SHUKRI YAHAYA
SYAFIQ KYLE

Pelakon TV Wanita Popular
AYDA JEBAT
JANNA NICK
MIA AHMAD
MIRA FILZAH
NEELOFA

Penyanyi Lelaki Popular
AIMAN TINO
ALIF SATAR
FAIZAL TAHIR
KHAI BAHAR
TOMOK

Penyanyi Wanita Popular
AMIRA OTHMAN
AYDA JEBAT
SITI NORDIANA
STACY
WANY HASRITA

Artis Kolaborasi / Duo / Berkumpulan Popular
AKIM & THE MAJISTRET
BUNKFACE
FORTEEN
KHALIFAH
PROJECTOR BAND

Artis Komedi Popular
ABAM
ISSEY
JEP
JOHAN
ZIZAN RAZAK

Artis Versatil Popular
ALIF SATAR
DIDIE ALIAS
IFA RAZIAH
ZIZAN RAZAK
ZULIN AZIZ
Pengacara TV Popular
ALIF SATAR
MIRA FILZAH
NABIL AHMAD
NEELOFA
ZIZAN RAZAK

Penyampai Radio Popular
DJ LIN (SURIA)
HAIZA (KOOL)
IKHWAN (KOOL)
JOHAN (ERA)
RADIN (ERA)

Kategori Online ABPBH 3.0

Gandingan Serasi Drama
Alif Satar + Siti Nordiana (Dia Semanis Honey)
Fattah Amin + Neelofa (Suri Hati Mr Pilot)
Raja Afiq + Niena Baharun ( Sayangku Kapten Mukhriz)
Sharnaaz Ahmad + Ayda Jebat ( Awak Sangat Nakal)
Shukri Yahaya + Siti Saleha (7 Hari Mencintaiku)
Gandingan Serasi Filem
Awie + Erra Fazira (Warna Cinta Impian)
Izzue Islam + Juliana Evans (Alif 7 Dimensi)
Keith Foo + Fazura  (Langit Cinta)
Syamsul Yusof + Nabila Huda (Munafik)
Zahiril Adzim + Shera Aiyob (Juvana 3)

Personaliti Media Sosial
Luqmanpodolski
Makhlokmacho
Mat Luthfi
Nizam Rahman
Vivy Yusof

Artis Sensasi
Adira
Elly Mazlein
Fattah Amin
Neelofa
Uqasha Senrose

Artis Berpengaruh di Laman Sosial
Ayda Jebat
Datuk Siti Nurhaliza
Neelofa
Nora Danish
Zizan Razak





Tahniah kepada semua barisan pemenang ABPBH 2016 yang telah berlangsung secara langsung semalam di PICC serta siaran langsung di TV3. Anugerah yang telah masuk tahun ke 29 ini sudah pasti matang dalam segala pengurusan dan juga penganjurannya. Pasti peminat dan juga semua pengiat seni ternanti2 akan pengumuman pemenang pada malam itu. Acara di mulakan dengan Red Carpet di mana celebrity menggayakan pakaian berkonsep #Respek. Namun masih ada artis yang tidak mengikut tema kerana tidak menghormati diri sendiri dengan memakai pakaian terdedah dan tidak menghormati majlis.


Namun tahniah kepada Neelofa yang menang besar pada malam itu apabila diumumkan sebagai pemenang utama memenangi anugerah Bintang Paling Popular 2016. Lagi paling manis apabila anugerah itu turut disampaikan oleh barisan peminat Neelofa sendiri kepada artis kesayangan mereka. Memang satu yang sangat simbolik kepada peminat dan juga artis pilihan mereka. Selain itu juga Neelofa berjaya mengalahkan 4 lagi celebrity melalui kategori Pengacara TV Popular


Selain itu juga turut menang besar pada malam itu adalah Sharnaz Ahmad kerana berjaya membawa pulang 2 anugerah iaitu Pelakon TV Lelaki Popular dan Pelakon Filem Lelaki Popular. Paling mengejutkan apabila Ayda Jebat tidak berjaya merangkul anugerah utama pada malam itu apabila di tewaskan oleh Adira untuk kategori Penyayi Wanita Popular. Ayda hanya menang untuk kategori online iaitu Artis Trending Popular sahaja. Adakah ini tanda Ayda dah tak ada peminat nak mengundinya atau kemenangan sebelum ini hanya kerana kroni anda fikir sendiri.

Keputusan penuh pemenang ABPBH 2016 adalah seperti berikut :

ABPBH 2016 Kategori Utama

Bintang Paling Popular: Neelofa
Anugerah Pencapaian Sepanjang Zaman: Fauziah Datuk Ahmad Daud
Artis Baharu Lelaki Popular: Sufi AF2015
Artis Baharu Wanita Popular: Mira Filzah
Pelakon Filem Lelaki Popular: Sharnaaz Ahmad
Pelakon Filem Wanita Popular: Fathia Latiff
Pelakon TV Lelaki Popular: Sharnaaz Ahmad
Pelakon TV Wanita Popular: Emma Maembong
Penyanyi Lelaki Popular: Aizat
Penyanyi Wanita Popular: Adira
Artis Kolaborasi/Duo/Berkumpulan Popular: Wings
Artis Versatil Popular: Ifa Raziah
Pengacara TV Popular: Neelofa
Penyampai Radio Popular: DJ Lin
Artis Komedi Popular: Abam BOCEY


ABPBH 2016 Kategori Online

Artis Aksi Selfie Popular: Saharul Ridzwan
Personaliti Media Sosial Popular: Lara Alana
Artis Ikon Respek: Datuk Aznil Haji Nawawi
Artis Trending Popular: Ayda Jebat
Artis YouTube Popular: Siti Nordiana






Kini telah masuk tahun ke 29 Anugerah Bintang Popular Berita Harian di anjurkan dan telah menobatkan ramai artis dalam bidang masing2. Tahun ini 13 ketegori di pertandingkan dan bakal merebut kejuaraan manakala 5 kategori pilihan online. Baru2 ini telah berlangsung acara memperkenalkan top 5 bagi setiap kategori.


Melihatkan banyak wajah baru bakal mewarnai duni seni tanah air dan bakal di nobatkan lagi tahun ini. Siapa bakal membawa pulang gelaran Bintang Paling Popular untuk tahun ini. Adakah pengantin baru Shahezy Sam bakal mengulangi kejuaraan atau ada bakat baru yang lain lebih menonjol tahun ini.

Di senaraikan semua top 5 bagi setiap kategori :-

Artis Baharu Lelaki Popular

    Ippo Hafiz
    Ir Radzi
    Nadzmi Adhwa
    Redza Rosli
    Sufi

Artis Baharu Wanita Popular

    Falisha Crossley
    Janna Nick
    Mira Filzah
    Nana Sheme
    Ruhainies

Pelakon Filem Lelaki Popular

    Abam
    Remy Ishak
    Shaheizy Sam
    Sharnaaz Ahmad
    Syafie Naswip

Pelakon Filem Wanita Popular

    Emma Maembong
    Fathia Latiff
    Neelofa
    Nur Risteena
    Siti Saleha

Pelakon TV Lelaki Popular

    Faizal Hussein
    Fattah Amin
    Kamal Adli
    Remy Ishak
    Sharnaaz Ahmad

Pelakon TV Wanita Popular

    Emma Maembong
    Erma Fatima
    Fathia Latiff
    Siti Elizad
    Siti Saleha

Penyanyi Lelaki Popular

    Aizat
    Asfan
    Hazama
    Ir Radzi
    Syed Shamim

Penyanyi Wanita Popular

    Adira
    Aishah Aziz
    Ayda Jebat
    Dayang Nurfaizah
    Eleena Harris

Artis Kolaborasi/Duo/Berkumpulan Popular

    Akim & The Majistret
    Hafiz Suip & Adira
    Joe Flizzow & SonaOne
    Tasha Manshahar & Syed Shamim
    Wings

Artis Komedi Popular

    Abam
    Amir
    Ebby Yus
    Shuib
    Zulin Aziz

Artis Versatil Popular

    Abam
    Ajak Shiro
    Awie
    Didie Alias
    Ifa Raziah

Pengacara TV Popular

    Hazlin Hussein
    Izreen Azminda
    Neelofa
    Sherry Alhadad
    Wak Doyok

Penyampai Radio Popular

    Abby Fana (Sinar)
    Deen (Hot)
    DJ Lin (Suria)
    Feeya Iskandar (Sinar)
    Fizie (Hot)

ABPBH Kategori Online 

Artis Aksi Selfie Popular

    Datuk Siti Nurhaliza
    Elfira Loy
    Emma Maembong
    Fazura
    Nazim Othman
    Nora Danish
    Saharul Ridzwan
    Scha Alyahya
    Shukri Yahaya
    Zizan Razak

 Personaliti Media Sosial Popular

    Amran Fans
    Atita Haris
    Faizdickie
    Kevin Zahri
    Lara Alana
    Mat Lutfi
    Queen of Luna
    Ucop
    Vivy Yusoff
    Wak Doyok

 Artis Ikon Respek

    Aishah Sinclair
    Daphne Iking
    Datuk AC Mizal
    Datuk Aznil Nawawi
    Hafiz Hamidun
    Heliza Helmi
    Maya Karin
    Mizz Nina
    Sazzy Falak
    Scha Alyahya

 Artis Trending Popular

    Arja Lee
    Atikah Suhaime
    Ayda Jebat
    Fasha Sandha
    Fazura
    Sharnaaz Ahmad
    Tasha Shilla
    Uqasha Senrose
    Yuna
    Zizan Razak

Artis YouTube Popular

    Ainan Tasnem
    Eleena Haris
    Ippo Hafiz
    Najwa Latif
    Nana Sheme
    Siti Nordiana
    Syed Shamim
    Tasha Manshahar
    Wani (Kun Anta)
    Wani Kayrie




Tak sah kalau setiap majlis anugerah tak ada cakap2 belakang oleh peminat industri sendiri. Begitu juga ABPBH 2014 yang telah berlangsung dengan jayanya di Arena Of Star Genting Higland. Bagi keyboard warrior juga tetap akan megembar gemburkan isu2 yang kadang2 tidak begitu serius tapi menarik untuk dibaca oleh penonton. Apa pun jom kita lihat beberapa cakap-cakap tentang ABPBH 2014.

1) Persembahan pembukaan oleh Faizal Tahir memukau semua penonton dan mendapat sorakan gemurah kerana persembahan yang penuh bertenaga selepas lebih 2 tahun menyepi dari industri muzik tanah air.

2) Gabungan pengacara AG, Amy Mastura dan Sherry Alhadad agak tidak seimbang dan kadang2 kusam kerana lawak yang tidak berapa menjadi. Namun Sherry pandai bermain dengan suasana dan kadang2 menceriakan kembali manjlis anugerah berprestij ini. 

3) Kemenangan bagi ketegori Pelakon Komedi Wanita Popular di lihat seperti ada yang tidak kena kerana pemenang tidak begitu menyerlah tahun lepas akibat cuti bersalin. Tetapi lebih kelihatan bakat Jehan Muse pada 2014 melalui program Maharaja Lawak Mega.


4) Namun ibu Didie Alias tetap maintain dengan gaya yang berani pada malam ABPBH 2014 apabila muncul dengan pakaian yang unik berlampu di leher dan juga sekuntum bunga besar di atas kepala yang menjadi trademark beliau tahniah ibu Didie.

5) Persembahan Atilia dan ibunya Salamiah Hassan kelihatan cacat akibat masalah kerosakan microfon yang ketara kerana mereka terpaksa berkongsi satu mic dalam persembahan tersebut. Sepatutnya masalah teknikal kecil2 ini tidak berlaku dalam majlis anugerah besar yang telah di rancang berbulan2 lamanya.

6) Setelah di umumkan memenangi kategori Penyampai Radio Lelaki Popular, Johan muncul di kaca TV dengan image yang cukup berbeza dan lain apabila rambutnya diubah menjadi lurus. Johan nampak lebih bergaya dengan image tersebut dan semasa ucapannya Johan sempat berseloro tentang gayanya yang seakan sama dengan penyanyi popular Anuar Zain.


7) Gambar Johan bercumbu bersama isterinya selepas diumumkan menang kategori Penyampai Radio Lelaki Popular menjadi sebaran di media social. Tapi apa salah pasangan suami isteri pun bukan bercumbu lama cuma kucupan mesra sahaja dan kebetulan kamera berada betul2 di hadapan mereka.

8) Juga menjadi viral di media social apabila reaksi spontan Neelofa tidak bersalaman dengan seorang lelaki selepas beliau di umumkan memenangi kategori Pengacara TV Wanita Popular. Lelaki tersebut di lihat berlari ke arah Neelofa untuk bersalaman tetapi tidak di endahkan oleh beliau dan aksi ini di rakamkan oleh kamera secara kebetulan.

9) Adira sekali lagi membuat gempak apabila kelihatan kain yang di pakainya tersangkut semasa beliau mahu keluar dari barisan kerusi artis untuk menerima anugerah Penyanyi Wanita Popular. Adira seperti menahan rasa malu beberapa minit untuk menarik kainya dan juga seperti membuat ulangan kesilapan pada malam Mentor Lagend dimana beliau jatuh di atas pentas.

10) Persembahan artis pada malam itu semuanya memberi persembahan terbaik termasuklah Dato Siti Nurhaliza bersama Dayang Nurfaizah yang menyanyikan lagu Allahyarham Dato Sharifah Aini. Manakala persembahan 4 jejaki yang vokal mantap iaitu Black, Hazama, Akim dan Azlan begitu memukau menyanyikan lagu Tan Sri S.M Salim.


11) Ayda Jebat kelihatan gugup dan gementar semasa membuat persembahan nyanyian lagu Wanita Terbahagian bersama Fina bintang Akedemi Fantasia yang telah lama menyepi tanpa lagu baru.

12) Ramai tidak tahu sebenarnya Sherry Alhadad sesetengah waktu mengacara di atas pentas tanpa memakai kasut tumit tingginya.

13) Shaheizy Sam tahun ini adalah tahun ke 3 beliau di nobatkan sebagai Bintang Paling Popular Anugerah Bintang Popular Berita Harian 2014 namun masih kelihatan gugup dan gementar semasa memberi ucapan. Di iringin oleh ahli keluarga meraikan kemenangan di atas pentas dengan penuh keseronokan.














Semarak Cinta Zarra Sinar Puteri itulah tema malam anugerah penuh berprestij yang telah berlangsung dengan jayanya semalam di Arena Of Star Genting Higland. Telah menobatkan pemenang untuk 15 kategori pilihan pengundi dan juga 6 kategori online. Tahniah kepada barisan pemenang yang ada dapat di ramal dan tidak kurang yang mengejutkan. 


Apa pun telah masuk tahun ke 3 di nobatkan Bintang Paling Popular Shaheizy Sam masih lagi gugup dan gementar di atas pentas untuk menyampaikan ucapan. Sam di ramalkan membawa pulang hadiah utama dan juga kereta. Tahun ini Sam muncul bersama ahli keluarga menikmati kemenangannya di malam ABPBH 2014.

Jom kita lihat senarai penuh pemenang ABPBH 2014

Kategori Utama
Anugerah Bintang Paling Popular ABPBH 2014 = Shaheizy Sam
Artis Baharu Lelaki Popular = Hafreez Adam
Artis Baharu Wanita Popular = Ayda Jebat
Artis Komedi Lelaki Populat = Abam Bocey
Artis Komedi Wanita Popular = Didie Alias
Artis Duo/Berkumpulan Popular = Akim & The Magistrate
Penyampai Radio Lelaki Popular = Johan (ERAFM)
Penyampai Radio Wanita Popular = Fara Fauzana (HotFM)
Pengacara TV Lelaki Popular = Dato Aznil Hj Nawawi
Pengacara TV Wanita Popular = Neelofa
Pelakon TV Lelaki Popular = Shah Iskandar
Pelakon TV Wanita Popular = Nad Zainal
Pelakon Filem Lelaki Popular = Shaheizy Sam
Pelakon Filem Wanita Popular = Siti Saleha
Penyanyi Lelaki Popular = Akim
Penyanyi Wanita Popular = Adira
Anugerah Sepanjang Hayat = Tan Sri S.M Salim

Kategori Online
Artis Paling Kontroversi = Sharnaaz Ahmad
Pasangan Selebriti Romantis = Awal Ashaari& Scha Alyahya
Artis Wanita Stailo = Dato Siti Nurhaliza
Artis Lelaki Stailo = Zul Ariffin
Gandingan Serasi Di Layar = Zul Ariffin & Ayda Jebat
Personaliti Popular = Faiz Dickie








Sekali lagi tahun ini tiba bulan2 untuk peminat mengundi artis kegemaran dan kesayangan mereka melalui akhbar Berita Harian. Mana lagi kalau bukan Anugerah Bintang Popular 2014 bakal menjadi tanda aras untuk artis tempatan adakah mereka cukup popular atau cukup ramai peminat. Kini ABPBH 2014 telah keluarkan senarai penuh Top 5 yg telah di pilih oleh peminat peringkat awal.

Atikah Suhaime

Seperti biasa ada ramai artis2 lama masih kekal dalam senarai Top 5 ini dan juga tidak kurang artis2 baru yg telah mula menempatkan nama sebaris bintang2 yg popular. Antara artis baru yg ada dalam senarai bintang popular ini adalah seperti Asfan, Fynn Jamal, Azheal, Atikah Suhaime dan ramai lagi. Juga tidak kurang artis yg mendapat pencalonan paling banyak iaitu Zizan Razak sebanyak 3 kategori.

Anda masih boleh mengundi artis kesayangan anda sehingga ia di tutup. Majlis anugerah ini akan belangsung pada 5 April 2015 nanti. Jom kita saksikan senarai penuh Top 5 Anugerah Bintang Popular 2014.

Artis Baharu Lelaki Popular

1. Hafreez Adam
2. Hisyam Hamid
3. Nazrief Nazri
4. Shukri Yahaya
5. Syarul Ridzwan

Artis Baharu Wanita Popular

1. Aisyah Aziz
2. Amyra Rosli
3. Ayda Jebat
4. Indah Ruhaila
5. Puteri Balqis

Pengacara TV Lelaki Popular

1. AG
2. Awal Ashaari
3. Datuk AC Mizal
4. Datuk Aznil Nawawi
5. Zizan Razak

Pengacara TV Wanita Popular

1. Fara Fauzana
2. Heliza Helmi
3. Jihan Muse
4. Neelofa
5. Scha Alyahya

Penyanyi Lelaki Popular

1. Aizat Amdan
2. Akim
3. Asfan
4. Hafiz
5. Hazama

Penyanyi Wanita Popular

1. Adira
2. Alyah
3. Dayang Nurfaizah
4. Fynn Jamal
5. Stacy

Artis Duo / Berkumpulan Popular

1. 6ixth Sense
2. Akim & The Magistrate
3. Azhael
4. Black & RJ
5. Hijjaz

Pelakon TV Lelaki Popular

1. Aaron Aziz
2. Adi Putra
3. Amar Baharin
4. Shah Iskandar
5. Sharnaaz Ahmad

Pelakon TV Wanita Popular

1. Atikah Suhaime
2. Ayda Jebat
3. Emma Maembong
4. Nad Zainal
5. Siti Saleha

Pelakon Filem Lelaki Popular

1. Aaron Aziz
2. Adi Putra
3. Shaheizy Sam
4. Zizan Razak
5. Zul Ariffin

Pelakon Filem Wanita Popular

1. Atikah Suhaime
2. Cristina Suzanne
3. Neelofa
4. Sara Ali
5. Siti Saleha

Artis Komedi Lelaki Popular

1. Abam
2. Achey
3. Jep Sepahtu
4. Shuib Sepahtu
5. Zizan Razak

Artis Komedi Wanita Popular

1. Didie Alias
2. Dottie
3. Enot
4. Ifa Raziah
5. Jihan Muse

Penyampai Radio Lelaki Popular

1. AG (Hot)
2. Deen (Hot)
3. Ebby Halim (Klasik)
4. Johan (Era)
5. Salih Yaccob (Sinar)

Penyampai Radio Wanita Popular

1. Abby Fana (Sinar)
2. Adibah Noor (Suria)
3. Anisma Azwati Ahmad (Klasik)
4. Dina Nadzir (Era)
5. Fara Fauzana (Hot)
 
Kategori Anugerah Online ABP 2014
 

Personaliti Popular

1. Bossned
2. Faiz Dickie
3. Felicia Yeap
4. Mat Lutfi
5. Wak Doyok

Artis Paling Kontroversi

1. Hanez Suraya
2. Nabila Huda
3. Nora Danish
4. Rozita Che Wan
5. Sharnaaz Ahmad

Pasangan Selebriti Romantis

1. Awal Ashaari dan Scha Alyahya
2. Johan dan Ozzlyn
3. Lisa Surihani dan Yusry
4. Mizz Nina dan Noh Salleh
5. Zahiril Adzim dan Shera Aiyob

Artis Lelaki Stailo

1. Keith Foo
2. Nazim Othman
3. Shukri Yahya
4. Zizan Razak
5. Zul Ariffin

Artis Wanita Stailo

1. Datuk Siti Nurhaliza
2. Emma Maembong
3. Fazura
4. Neelofa
5. Nora Danish

Gandingan Serasi Di Layar

1. Adi Putra dan Zara Zya
2. Amar Baharin dan Izreen Azminda
3. Atikah Suhaimie dan Syafiq Kyle
4. Sharnaaz Ahmad dan Nelydia Senrose
5. Zul Ariffin dan Ayda Jebat







Tu lah kalau artis dah merajuk mcm2 boleh mereka buat walaupun tidak besar tapi kesan juga kepada mereka yang menganjur. Tak tahulah mana salah dan silapnya tapi artis yang cukup popular di negara China ini telah membuat keputusannya hari ini. Pagi tadi melalui radio HotFM, Shila Amzah telah di undang untuk menjadi artis jemputan bagi Anugerah Juara Lagu. Shila adalah salah seorang finalist bagi AJL melalu lagunya Masih Aku Cinta.


Tapi Shila Amzah telah membuat satu pengumuman yg mengejutkan. Hasil perbincangan bersama pengurusan dan juga pihak yg bertanggungjawab membawa Shila ke mercu kejayaan, maka dengan rasmi Shila Amzah menarik diri daripada menyertai ABPBH 2014 tahun ini. Shila Amzah yg telah di senarai pendek top 5 bagi kategori Penyanyi Wanita Paling Popular membuat keputusan itu secara langsung di radio.

Menurut kata Shila kerana ada sesetengah media Malaysia yang telah memboikot beliau makan beliau telah membuat keputusan itu. Adakah kerana merajuk atau terasa hati dengan tindakan sesetengah media Malaysia maka Shila membuat keputusan ini. Atau itu sebahagian daripada tanda protes artis ini kepada media yg telah memboikot beliau. Hanya Shila yang tahu dan mungkin telah kaji kesan baik buruk terhadap tindakan beliau itu.

Apa pun tunggu jawapan daripada penganjur ABPBH 2014 adakah mereka akan menggugurkan nama Shila Amzah dari senarai top 5 dan menggantikan dengan artis lain. Menurut rekod Shila Amzah pernah memenangi anugerah bagi kategori Penyanyi Wanita Paling Popular ABPBH 2012. Adakah Shila Amzah akan tidak bertanding bagi ABPBH kali ini sahaja atau terus tidak bertanding selamanya. Itu Shila Amzah akan terangkan kemudian. Apa pun kepad apeminat Shila Amzah besabar dan terus menyokong artis kesayangan anda ini.








Tahniah ucapan kepada Aaron Aziz untuk kemenangan kali kedua dalam majlis Anugerah Bintang Popular Berita Harian 2013 malam tadi. Aaron Aziz yg kelihatan tidak dapat menahan air mata semasa ucapan kemenangan beliau menandakan bahawa ia adalah kemenangan yg sangat2 bermakna. Namun undian jumlah undian untuk pemenang yg kurang pada tahun ini menunjukkan saingan sengit buat pemenang Bintang Paling Popular 2014 ini.


Itu berita gembira buat juara keseluruhan namun berita sedih buat bintang yg paling banyak tercalon dalam ABPBH 2013 tahun ini tidak berjaya membawa pulang apa2 anugerah. Tahun lepas Zizan Razak berjaya merangkul paling banyak anugerah apabila hampir kesemua pencalonan yg beliau tercalon berjaya menerima anugerah. Namun ia berubah tahun 2013 apabila Zizan tidak berjaya membawa pulang satu pun anugerah termasuklah anugerah Pelakon Komedi Lelaki Popular

Di bawah adalah senarai penuh Anugerah Bintang Popular Berita Harian 2013....

Artis Baru Lelaki - Achey   
Artis Baru Wanita - Zara Zya
Artis Duo/Berkumpulan - Stacy & Akim   
Penyanyi Lelaki - Hafiz
Penyanyi Wanita - Stacy
Pelakon Tv Lelaki - Shah Iskandar
Pelakon Tv Wanita - Siti Saleha       
Pelakon Filem Lelaki - Aaron Aziz
Pelakon Filem Wanita - Siti Saleha   
Artis Komedi Lelaki - Jep Sepahtu
Artis Komedi Wanita - Jihan
Pengacara Tv Lelaki - Datuk AC Mizal
Pengacara Tv Wanita - Neelofa   
Penyampai Radio Lelaki - Johan (ERA)
Pencapaian Sepanjang Hayat - Datuk Rahim Razali
Bintang Paling Popular - Aaron Aziz








ABPBH 2013 acara gilang-gemilang yang memartabatkan para penggiat seni tanah air, kembali lagi dengan tema 'Magis Alam' yang merangkumi empat elemen iaitu tanah, api, air dan angin. Kesemua elemen ini akan diekspresikan pada malam anugerah berprestij ABPBH 2013 pada 6 April 2014 bertempat di Area of Stars, Genting Highlands. 


Artis Baru Lelaki Popular
1. Achey
2. Dazrin
3. Mikael Andre
4. Nomad
5. Waris

Artis Baru Wanita Popular
1. Atikah Suhaime
2. Chacha Maembong
3. Elfaeza Ulhaq
4. Hanis Zalikha
5. Zara Zya

Pelakon TV Lelaki Popular
1. Adi Putra
2. Akim
3. Izzue Islam
4. Johan As’ari
5. Shah Iskandar

Pelakon TV Wanita Popular
1. Ana Dahlia
2. Fasha Sandha
3. Neelofa
4. Raja Ilya
5. Siti Saleha

Pelakon Filem Lelaki Popular
1. Aaron Aziz
2. Adi Putra
3. Pekin
4. Shaheizy Sam
5. Zizan Razak

Pelakon Filem Wanita Popular
1. Erra Fazira
2. Lisa Surihani
3. Nora Danish
4. Siti Saleha
5. Yana Samsudin

Artis Komedi Lelaki Popular
1. Ebby Yus
2. Jep
3. Johan
4. Rahim Sepahtu
5. Zizan Razak

Artis Komedi Wanita Popular
1. Didie Alias
2. Jihan
3. Noorkhiriah
4. Sharifah Shahira
5. Siti Chubby

Penyanyi Lelaki Popular
1. Awi Rafael
2. Black Hanifah
3. Hafiz
4. Hazama
5. Shahir

Penyanyi Wanita Popular
1. Alyah
2. Najwa Latif
3. Shila Amzah
4. Stacy
5. Yuna

Artis Duo/Berkumpulan Popular
1. Altimet & Awi Rafael
2. Forteen
3. Hyperact
4. Stacy & Akim
5. Tasha Manshahar & Syed Shamim

Pengacara TV Lelaki Popular
1. Datuk AC Mizal
2. Johan
3. Nabil Ahmad
4. Nik Michael Imran
5. Zizan Razak

Pengacara TV Wanita Popular
1. Adibah Noor
2. Erra Fazira
3. Fara Fauzana
4. Hazlin Hussain
5. Neelofa




Zizan masih terus popular apabila tercalon 5 kategori dalam Top 5 Finalis ABPBH 2013. Mungkin dah rezeki kata org kalau balik majlis anugerah Zizan mesti tidak pulang dengan tangan kosong. Tahniah buat Zizan. Berikut adalah senarai calon finalis ABPBH 2013 Anugerah Bintang Popular Berita Harian. ABPBH ke-27 ini akan berlangsung pada 6 April 2014.

 

Kategori Utama ABPBH 2013
Artis Baru Lelaki Popular
1. Achey
2. Dazrin
3. Mikael Andre
4. Nomad
5. Waris
Artis Baru Wanita Popular
1. Atikah Suhaime
2. Chacha Maembong
3. Elfaeza Ulhaq
4. Hanis Zalikha
5. Zara Zya
Pelakon TV Lelaki Popular
1. Adi Putra
2. Akim
3. Izzue Islam
4. Johan As’ari
5. Shah Iskandar
Pelakon TV Wanita Popular
1. Ana Dahlia
2. Fasha Sandha
3. Neelofa
4. Raja Ilya
5. Siti Saleha
Pelakon Filem Lelaki Popular
1. Aaron Aziz
2. Adi Putra
3. Pekin
4. Shaheizy Sam
5. Zizan Razak
Pelakon Filem Wanita Popular
1. Erra Fazira
2. Lisa Surihani
3. Nora Danish
4. Siti Saleha
5. Yana Samsudin
Artis Komedi Lelaki Popular
1. Ebby Yus
2. Jep
3. Johan
4. Rahim Sepahtu
5. Zizan Razak
Artis Komedi Wanita Popular
1. Didie Alias
2. Jihan
3. Noorkhiriah
4. Sharifah Shahira
5. Siti Chubby
Penyanyi Lelaki Popular
1. Awi Rafael
2. Black Hanifah
3. Hafiz
4. Hazama
5. Shahir
Penyanyi Wanita Popular
1. Alyah
2. Najwa Latif
3. Shila Amzah
4. Stacy
5. Yuna
Artis Duo/Berkumpulan Popular
1. Altimet & Awi Rafael
2. Forteen
3. Hyperact
4. Stacy & Akim
5. Tasha Manshahar & Syed Shamim
Pengacara TV Lelaki Popular
1. Datuk AC Mizal
2. Johan
3. Nabil Ahmad
4. Nik Michael Imran
5. Zizan Razak
Pengacara TV Wanita Popular
1. Adibah Noor
2. Erra Fazira
3. Fara Fauzana
4. Hazlin Hussain
5. Neelofa
Penyampai Radio Lelaki Popular
1. AG
2. Halim Othman
3. Johan
4. Kieran
5. Ray
Penyampai Radio Wanita Popular
1. Abby Fana
2. Dina
3. DJ Lin
4. Fara Fauzana
5. Norshela Baharudin
Kategori Online ABPBH 2013 
Artis Lelaki Stailo
1. Adi Putra
2. Awal Ashaari
3. Karl Shafek
4. Nazim Othman
5. Shaheizy Sam
Artis Wanita Stailo
1. Fazura
2. Mizz Nina
3. Scha Alyahya
4. Yana Samsudin
5. Ziana Zain
Gandingan Serasi Di Layar
1. Aaron Aziz & Nadiya Nisaa
2. Aeril Zafrel & Wawa Zainal
3. Azlee Khairi & Zara Zya
4. Zizan Razak & Siti Saleha
5. Izzue Islam & Tiz Zaqyah
Watak Jahat Dalam Filem/Drama Popular
1. Datuk Rosyam Nor
2. Hanez Suraya
3. Izreen Azminda
4. Nabila Huda
5. Sofi Jikan
Artis Berpengaruh di Laman Sosial
1. Datuk Siti Nurhaliza
2. Nora Danish
3. Shila Amzah
4. Yana Samsudin
5. Zizan Razak
Chef Selebriti Paling Popular
1. Chef Amran
2. Chef Anis Nabilah
3. Chef Nik Michael Imran
4. Chef Sherson Lian
5. Chef Wan
Aksi Di Youtube Paling Popular
1. Parodi Sayang (Bobo)
2. Parodi Gwiyomi (Nora Danish)
3. Anak Tomok OIAM merajuk (Tomok)
4. Macam Cantik Je Macam Comel Je Versi Nasyid (Amar)
5. Mengajar Kanak-kanak Riang (Mat Luthfi)
Anugerah Bintang Popular Berita Harian (ABPBH), acara gilang-gemilang yang memartabatkan para penggiat seni tanah air, kembali lagi dengan tema 'Magis Alam' yang merangkumi empat elemen iaitu tanah, api, air dan angin. Kesemua elemen ini akan diekspresikan pada malam anugerah berprestij ABPBH 2013 pada 6 April 2014 bertempat di Area of Stars, Genting Highlands. 


Pengarang Hiburan Berita Harian merangkap Pengerusi Bersama Jawatankuasa Penganjur ABPBH 2013, Shamshul Azree Samshir berkata, "Berita Harian sebagai akhbar 'Merentas Generasi' teruja kembali menganjurkan anugerah berprestij ini yang masih lagi relevan dalam mengukur populariti artis.

"Begitulah diibaratkan industri hiburan tempatan yang merangkumi artis, peminat, produk, pasaran, kreativiti pengkarya dan pelbagai elemen lain yang berkembang seiring dengan peredaran masa. Semua elemen ini berevolusi sama seperti pentas ABPBH yang tampil dengan konsep dan idea berbeza setiap tahun." Kembali ke lokasi lama yang begitu sinonim dengan ABPBH, seramai 322 selebriti dan personaliti tanah air akan bersaing pada pusingan awal yang merangkumi 15 kategori utama bagi merebut gelaran Bintang Paling Popular. 


Borang pencalonan pusingan awal ABPBH 2013 boleh didapati dalam akhbar Berita Harian (termasuk Berita Harian Ahad) bermula hari ini sehingga 29 Disember 2013, memberi kuasa kepada para peminat menentukan calon lima terakhir bagi setiap kategori.

Selain menjulang para artis, ABPBH juga merupakan anugerah yang mengiktiraf pembaca bertuah melalui kaedah 'undi dan menang', dimana mereka yang terpilih bakal menerima hadiah seperti iPad Mini, Samsung Galaxy Note II dan jam tangan berjenama yang disediakan penganjur.

Mengikut peredaran semasa yang majoritinya didominasi media sosial, Berita Harian turut menganjurkan kategori sampingan yang boleh diundi secara online di laman sesawang rasmi ABPBH, www.abpbh.com.my bermula 4 Disember. Antara kategori yang dipertandingkan adalah Artis Lelaki Stailo, Artis Wanita Stailo, Gandingan Serasi Di Layar, Watak Jahat Dalam Drama/Filem dan Artis Berpengaruh Di Laman Sosial. Dua kategori baru turut diperkenalkan iaitu Chef Selebriti Paling Popular dan Aksi Di YouTube Paling Popular.



*Sumber daripada website ABPBH




Senarai penuh pemenang ABPBH 2013 telah pun di ketahui ramai dan sukar diramal pemang bagi Anugerah Bintang Paling Popular. Tahniah kepada Sahezey Sam kerana menang bagi kategori utama ini buat kali kedua. Tapi sapa dpat lawan kemenangan Dato Siti Nurhaliza hehehe. Di sini senarai penuh pemenang yg telah di umukan mlm tadi dengan pengacara hebat Zizan Razak, Fara Fauzana dan Johan.

KEPUTUSAN TERKINI ABPBH2012

1. Artis Baru Lelaki Popular -  Aiman Hakim Ridza
2. Artis Komedi Wanita Popular - Didie Alias
3. Artis Duo/Berkumpulan Popular - Black & Malique
4. Pengacara TV Lelaki Popular - Datuk Aznil Nawawi
5. Penyampai Radio Wanita Popular - Fara Fauzana
6. Pelakon TV Lelaki Popular - Aaron Aziz
7. Artis Baru Wanita Popular - Wawa Zainal
8. Pengacara TV Wanita Popular - Fara Fauzana
9. Penyampai Radio Lelaki Popular - Faizal Ismail
10. Pelakon TV Wanita Popular - Nabila Huda
11. Artis Komedi Lelaki Popular - Zizan Razak
12. Penyanyi Wanita Popular - Shila Amzah
13. Pelakon Filem Lelaki Popular - Shaheizy Sam
14. Anugerah Pencapaian Sepanjang Hayat - Search
15. Penyanyi Lelaki Popular - Hafiz
16. Pelakon Filem Wanita Popular - Yana Samsudin
17. Bintang Paling Popular Berita Harian 2012 - Shaheizy Sam


Calon2  Top 5 bagi setiap kategori untuk Anugerah Bintang Popular Berita Harian telah di keluarkan semalam. Tahniah kepada peserta yg tercalon dah nampaknya nama2 hebat juga ramai dan nama2 baru juga ada memberi persaingan. Dapat di lihat nama seperti Zizan Razak tercalon untuk 3 ketegori. Adakah bakal mengungguli untuk tahun 2012 ini. Sama2 lah saksikan nanti ok. Di bawah ni senarai penuh untuk semua kategori.

Artis Lelaki Baru Popular
1. Aiman Hakim Ridza
2. Izzue Islam
3. Jimmy Palikat
4. Shah Iskandar
5. Taiyudin Bakar

Artis Baru Wanita Popular
1. Ainan Tasneem
2. Emma Maembong
3. Hanez Suraya
4. Nad Zainal
5. Wawa Zainal

Artis Duo / Berkumpulan Popular
1. Black & Malique
2. Hafiz & Adira
3. Jimmy Palikat & One Nation Emcees
4. Mojo
5. Sleeq & Najwa Latif

Penyanyi Lelaki Popular
1. Aizat
2. Black
3. Faizal Tahir
4. Hafiz
5. Hazama

Penyanyi Wanita Popular
1. Jaclyn Victor
2. Najwa Latif
3. Shila Amzah
4. Stacy
5. Yuna

Pelakon TV Lelaki Popular
1. Aaron Aziz
2. Adi Putra
3. Beto Kusyairy
4. Fahrin Ahmad
5. Johan As'ari

Pelakon TV Wanita Popular
1. Fasha Sandha
2. Izara Aishah
3. Nabila Huda
4. Neelofa
5. Siti Saleha

Pelakon Filem Lelaki Popular
1. Aaron Aziz
2. Adi Putra
3. Bront Palare
4. Shaheizy Sam
5. Zizan Razak

Pelakon Filem Wanita Popular
1. Lisa Surihani
2. Maya Karin
3. Neelofa
4. Nora Danish
5. Yana Samsudin

Artis Komedi Lelaki Popular
1. Angah
2. Jepp
3. Johan
4. Nabil
5. Zizan Razak

Artis Komedi Wanita Popular 
1. Aliza Abdullah @ Enot
2. Didie Alias
3. Jihan Raja Lawak
4. Norkhiriah
5. Sharifah Shahira

Pengacara TV Lelaki Popular
1. AC mizal
2. Aznil Nawawi
3. Awal Ashaari
4. Faizal Ismail
5. Zizan Razak

Pengacara TV Wanita Popular
1. Adibah Noor
2. Didie Alias
3. Fara Fauzana
4. Neelofa
5. Sharifah Shahira

Penyampai Radio Lelaki Popular
1. Ag
2. Faizal Ismail
3. Halim Othman
4. Nabil
5. Johan

Penyanyi Radio Wanita Popular
1. Abby Fana
2. Dj Lin
3. Fara Fauzana
4. Linda Onn
5. Raja Azura




Kali terakhir artis wanita dinobatkan sebagai Bintang Paling Paopular ABPBH ialah Datuk Siti Nurhaliza dan selepas itu anugerah yang berada pada hiraki tertinggi itu didominasi oleh artis lelaki. Adakah anda ingin artis wanita pula yang menang dan jika jawapannya ya, siapakah rasanya yang paling layak? Itu lah yg telah menjadi sejarah dalam anugerah mencari bintang paling popular kembali lagi.

ABPBH 2012 yg telah pun bermula pengundian peringkar awl di akhbar Berita Harian kini memerlukan undian anda untuk mencari 5 yg teratas. 15 kategori yg di pertandingkan setiap tahun mempertaruhkan senarai mereka yg popular pada tahun 2012. Kuasa anda sebagai pengundi amat2 di perlukan jadi jalan tugas anda untuk mencari top 5 bagi kategori2 di bawah ini.

Pengacara TV Lelaki Popular
Pengacara TV Wanita Popular
Penyampai Radio Lelaki Popular
Penyampai Radio Wanita Popular
Artis Komedi Lelaki Popular
Artis Komedi Wanita Popular
Artis Baru Lelaki Popular
Artis Baru Wanita Popular
Artis Duo/Berkumpulan Popular
Penyanyi Lelaki Popular
Penyanyi Wanita Popular
Pelakon Filem Lelaki Popular
Pelakon Filem Wanita Popular
Pelakon TV Lelaki Popular
Pelakon TV Wanita Popular

Selain itu juga, pihak Berita Harian telah menambah lagi beberapa kategori pengundian secara online. Ini untuk memeriahkan lagi anugerah yg telah masuk tahun ke 26. Kategori ini boleh di buat undian secara online di laman facebook ABPBH. Kat sini mereka mencalonkan bagi kategori yg unik2 dan yg juga sebahagian daripada mereka yg memeriahkan industri hiburan tempatan. Di sini ada 7 kategori baru yg perlu undian ada di laman FB ABPBH.

Artis Asia Paling Popular
Gandingan Di Layar Serasi
Watak Jahat Dalam Drama Atau Filem Popular
Watak Animasi Tempatan Popular
Artis Berpengaruh Di Laman Media Sosial
Artis Wanita Stailo
Artis Lelaki Stailo