Memaparkan catatan dengan label Big Stage. Papar semua catatan
Program realiti hiburan Big Stage sebelum ini telah melahirkan penyanyi Sarah Suhairi, kini kembali untuk musim kedua.

Kali ini, ia tampil berbeza kerana pihak produksi membawakan peserta-peserta berbakat bukan sahaja dari Malaysia, malah dari Indonesia, Brunei, Thailand dan juga Korea Selatan. Gabungan ini bakal membuatkan peserta Big Stage lebih dikenali ke peringkat Asia. 


Peserta lelaki terdiri daripada Aziz Harun (Brunei), Han Byul (Korea Selatan), Irfan Haris (Malaysia), Kucaimars (Malaysia), Santesh (Malaysia) dan Adzrin (Malaysia). Manakala peserta perempuan pula adalah Chaleeda (Thailand), Dinda Permata (Indonesia), Fieya Julia (Malaysia), Neeta (Malaysia), Sheryl Shazwanie (Malaysia) dan Syada Amzah (Malaysia).

Pengurus saluran Astro Ria, Emarina Mohd Kamal berkata, fenomena yang berlaku pada musim pertama membuatkan pihak pengurusan Astro bersedia mengembangkan jenama Malaysia ke peringkat antarabangsa.


Penyanyi tersohor negara Dato' Sri Siti Nurhaliza juga kembali menjadi juri tetap di samping dua penyanyi dari Indonesia iaitu Judika dan Cakra Khan yang akan menjuri secara begilir. Turut sama akan ada juri jemputan setiap minggu. Pengacara Big Stage masih kekalkan yang sesi lalu iaitu Sherry Al Hadad dan juga Alif Satar.

Big Stage akan mula siaran secara langsung pada 18 Ogos 2019 setiap hari Ahad jam 9.00 malam di Astro RIA dan RIA HD. Anda juga boleh menyaksikannya aksi serta aktiviti semua peserta di laman web rasmi www.bigsatge.gempak.com.








Akhirnya berakhir sudah program realiti untuk Budak-budak Baru Nak Up atau #BBNU yang menjadi fenomena selama lapan minggu. Lima peserta akhir yang bersaing pada minggu final adalah Sarah Suhairi, Syafiq Farhain, Afiq Shazwan, Wani Kayre dan Baby Shima. Kesemua lima peserta pada malam akhir membuat dua persembahan iaitu lagu pilihan dan juga lagu baru ciptaan untuk mereka


Mempunyai sifat yang rendah diri serta seorang yang selalu ceria memberi tuah kepada anak kelahiran Rawang Selangor iaitu Sarah Suhairi apabila beliau akhirnya dinobatkan sebagai juara bagi program ini. Sarah mengumpul markah tertinggi daripada keempat-empat juri dan undian TikTok sebanyak 66.05% dan membawa pulang wang tunai RM100,000 sserta trofi dari Astro.

Manakala tempat kedua pula dengan perbezaan markah hanya 1.68% sahaja dari juara milik Syafiq Farhain. Beliau berjaya membawa pulang wang tunai RM50,000 dan juga trofi. Manakala tempat ketiga dengan markah keseluruhan 62.17% adalah milik Afiq Shazwan membawa pulang wang tunai RM25,000 dan trofi. 


Tempat keempat pula adalah milik Wani Kayre dengan perbezaan markah hanya 0.02% dari pemenang ketiga. Sangat sikit perbezaan markah dan beliau berjaya membawa pulang wang tunai RM10,000 dan juga trofi. Manakala tempat kelima adalah milik Baby Shima dengan markah keseluruhan 58.56%. Beliau berjaya membawa pulang wang tunai RM5,000 dan trofi. 

Pada malam akhir ini terdapat dua juri jemputan selain daripada dua juri tetap. Juri jemputan adalah Mark Adam dan juga Mas Idayu yang pernah menjadi juri jemputan pada konsert mingguan sebelum ini. Selain itu juga penonton dihiburkan dengan persembahan dari pada juri tetap iaitu Faizal Tahir dengan lagu terbaru berliau Ragaman dan Datuk Seri Siti Nurhaliza berduet bersama Alif Satar melalui lagu Kisah Ku Inginkan.


Apa pun keputusan telah dibuat dan tahniah kepada juara serta pada semua peserta akhir mahupun yang tersingkir. Anda telah berjaya merubah dunia seni hiburan tanah air dengan kehadiran orang-orang baru lebih berkualiti.  Selamat maju jaya diluar sana. Lepas ni kita dihiburkan pula dengan peserta program yang dinanti ramai Gegar Vaganza Lima.






Tahniah kepada lima peserta yang telah diumumkan tadi layak untuk ke peringkat akhir program Big Stage. Syafiq Farhain, Wani Kayrie, Afieq Syazwan, Sarah Suhairi dan Baby Shima berjaya melangkah ke pentas akhir minggu depan. Menyaksikan akhirnya Ariff Bahran terpaksa melupakan hasrat untuk bersaing di peringkat akhir setelah diumumkan tersingkir minggu separuh akhir ini.


Pada minggu depan semua peserta akan menyampaikan 2 buah lagu dimana pertama adalah lagu pilihan dan kedua adalah lagu baharu yang dicipta khas untuk mereka. Diantara lagu baharu yang akan disampaikan adalah bertajuk Nyawa & Raga nyanyian Sarah Suhairi, lagu Darjat nyanyian Afieq Syazwan, lagu Aku Jatuh Cinta nyanyian Syafiq Farhain, Saat Terindah nyanyian Wani Kayrie dan lagu tajuk Sirna nyanyian Baby Shima.

Pada minggu keenam ini juga terdapat anugerah khas iaitu pilihan Gempak BBNU of the week yang telah dirangkul oleh Syafiq Farhain untuk kali yang kedua. Manakala Baby Shima pula memenangi Vivo Nex Superstar pada minggu ini dengan mambawa pulang sebuah handphone Vivo terbaru. 

Apa pun good luck untuk semua lima peserta akhir yang bakal berentap dan salah seorang bakal menjadi juara pertama Big Stage yang membawa pulang wang tunai RM100,000. Diminggu itu juga menyaksikan sistem pemarkahan berubah dimana 70% datang dari juri profesional manakala 30% adalah dari undian dalam aplikasi TikTok penonton. Jadi nak artis kesayangan anda menang cepat undi sekarang.






Nampaknya makin hangat pentas Big Stage apabila masuk minggu suku akhir minggu lepas menyaksikan tiada peserta yang disingkirkan. Ini kerana peserta yang sepatutnya tersingkir diselamat oleh kuasa imuniti daripada juri tetap Dato Seri Siti Nurhaliza. Sebelum ini kita lihat Faizal Tahir telah menggunakan imunitinya kepada peserta Ariff kali ini giliran Wani pula.


Walaupun banyak sangat kekurangan pada persembahan Wani pada malam itu seperti yang dikomen oleh Tok Ti namun peluang selalu datang pada saat akhir. Setelah tiga nama diumumkan berada pada kedudukan bottom tree ternyata nama Wani Kayrie paling mendapat markah yang sangat rendah daripada juri termasuk peserta Baby Shima dan Ariff Bahran. Ini diterukan lagi dengan undian rendah dalam aplikasi Tik Tok. 

Penggunaan imuniti itu menyaksikan enam peserta lagi meneruskan pertandingan diperingkat separuh akhir minggu depan dengan menyampaikan lagu-lagu bertemakan 'Road To Final'. Adakah pada minggu depan akan ada dua penyingkiran tapi tidak mungkin. Nampak pihak produksi akan meneruskan dengan lima sahaja peserta yang akan ke final dan seorang bakal tersingkir minggu depan.

Tugasan minggu depan semua peserta perlu membuat dua persembahan iaitu solo dan duet bersama artis jemputan sekali lagi. Siapakah bakal menyerlah untuk ke peringkat akhir dan siapa yang menjadi mangsa terakhir penyingkiran sebelum kita menyaksikan juara bakal dinobatkan 2 minggu lagi. Sama-sama kita saksikan program Big Stage di Astro Ria dan Ria HD. 







Tajul yang selalu mendapat markah rendah hampir setiap minggu akhirnya tersingkir pada minggu kelima ini. Tajul menyampaikan lagu Sulit dengan gaya bersahaja. Namun rezeki dalam program ini bukan miliknya terpaksa tersingkir setelah menjadi bottom tiga bersama dengan Ariff Bahran dan juga Afieq Shazwan


Pada malam itu juga menyaksikan Dato Sri Siti Nurhaliza membuat kejutan pertama apabila membuat pengumuman pada akhir konsert bahawa semua lagu yang akan dinyanyikan peserta yang layak ke minggu keenam adalah lagu pilihan beliau. Semua lagu itu dipilih sendiri oleh Dato Siti berdasarkan kesesuaian penyanyi tersebut.

Diantara lagu yang tersenarai pilihan Dato Siti adalah Semakin dari Sarah Raisuddin, Getaran Cinta Dijiwa dari Liza Hanim, Harus Terpisah dari Chakra Khan, Jadi Aku Sebentar Saja dari Judika dan ada lagi beberapa buah lagu. Semua peserta mesti menyampaikan lagu ini mengikut cara mereka tersendiri agar jauh daripada penyanyi asal.

Juga membuat kejutan pada malam minggu kelima ini adalah Faizal Tahir yang membuat keputusan untuk mengadakan tugasan battle antara peserta. Setelah berbincang dengan juri lain dan juga pihak produksi keputusan itu diambil bagi memberi peluang kepada peserta untuk membantu rakan mereka yang dibattlekan pada minggu hadapan.

Dimana kita akan melihat Ariff Bahran akan battle bersama Sarah Surhairi manakala Syafiq Farhain akan battle bersama Baby Shima dan Afiq Shazwan akan battle bersama dengan Wanie Kayrie. Namun lagu apa masih tidak diberitahu adakah mereka diberi peluang untuk memilih lagu sendiri. Kita tunggu persembahan mereka minggu depan secara langsung di Astro Ria dan RIA HD.







Malam tadi kesemua peserta Big Stage menyampaikan lagu diluar daripada forte mereka yang biasa sampaikan. Mengikut tema 'Tapi Bukan Aku' Sissy Imann membawakan lagu berkonsep Dangdut yang juga lagu kepada juri jemputan pada malam tersebut iaitu Mas Idayu. Mungkin kerana kurang lenggok dan cenkok dangdut dan juga tradisional menjadi beliau adalah mangsa penyingkiran minggu keempat.


Ia diterukkan lagi kerana kedudukan Sissy yang setiap minggu mendapat undian paling rendah dalam aplikasi TikTok. Makan tamat perjuangan Sissy dalam program realiti ini. Tapi sebagai seorang guru muzik dan juga mereka yang dah banyak ilmu dalam dunia seni Sissy mampu untuk berjaya diluar sana dan tambah dengan populariti dalam program Big Stage ini.

Selain itu juga persembahan yang memberangsangkan pada malam tersebut adalah Tajul menyampaikan lagu Hip Hop daripada Altimet iaitu Amboi. Juga persembahan hebat daripada Syafiq Farhain dengan lagu Sway dan juga Sarah Suhairi yang menyampaikan lagu K-pop. Pada malam tersebut Faizal Tahir telah menggunakan imuniti untuk selamatkan Ariff Bahran daripada tersingkir.







Minggu ke 3 program realiti Big Stage telah menyingkirkan peserta dari Sabah Andi Bernadee. Walaupun ia satu keputusan yang sangat mengejutkan kerana persembahan Andi agak baik dan mendapat pujian daripada juri tetap. Namun undian daripada peminat di laman Tik Tok tidak menyebelahi Andi dan menjadi perserta seterusnya tersingkir.


Andi pada minggu ini menyampiakan lagu duet bersama dengan Indah Ruhaila melalui lagu Tak Pernah Hilang. Ada beberapa peserta yang lagi lemah nak bandingkan dengan Andi tetapi terselamat kerana undian mereka yang tinggi. Persembahan paling bergaya pada malam ini adalah milik Syafiq Farhain melalui lagu Laksamana Raja Di Laut duet bersama Shiha Zikir. Mendapat pujian daripada Datuk Seri Siti Nurhaliza lagi untuk persembahan tersebut.

Apa pun keputusan telah dibuat oleh ketiga-tiga juri termasuk juri jemputan iaitu Mark Adam. Juri ada hak untuk menggunakan imuniti bagi peserta yang mendapat bottom tiga agar tidak tersingkir. Pada malam itu nampak seperti Datuk Siti nak menggunakan imuniti kepada seorang peserta tetapi setelah perbincangan dilakukan dengan Faizal Tahir ia tidak digunakan kerana terlalu awal. 

Minggu depan menyaksikan lapan peserta akan meneruskan perjuangan di Big Stage menyampaikan lagu lain daripada genre mereka sendiri dan adakah mampu untuk menyahut cabaran tersebut. Ada peserta menyampaikan lagu dangdut, lagu tradisional dan macam-macam lagi. Apa pun terus undian anda dan menyaksikan persembahan secara langsung mereka minggu depan setiap Ahad jam 9.00 malam di Astro RIA dan RIA HD. 






Baru masuk minggu kedua program realiti Budak-budak Baru Nak Up (BBNU) ini telah banyak drama dan kontrol versi. Pada minggu kedua ini meyaksikan bahawa Fara Hazel menjadi peserta pertama tersingkir pada malam tersebut. Menyampaikan lagu Cinta Tersimpul Rapi persembahan Fara nampak kurang bertenaga dan mendapat komen yang kurang senang daripada ketiga-tiga juri.


Akhirnya Fara mendapat markah paling rendah 53% daripa ketiga-tiga juri dan sekali gus beliau tersingkir juga kerana undian daripada penonton yang kurang memberangsangkan. Apa pun Fara Hazel anda tetap boleh menyanyi diluar sana dan teruskan kerjaya anda dengan persembahan yang lebih mantap serta lagu yang lebih hebat.

Juga pada minggu kedua ini juga menyaksikan persebaham hebat dan penuh bertenaga daripada Baby Shima tidak sia-sia kerana beliau keluar daripada zon selesa. Namun trajedi berlaku pada malam itu apabila beliau pengsan di atas pentas Big Stage selepas selesai sahaja menyanyikan lagu Ku Tak Akan Bersuara.


Sejuruh lepas itu para medik datang untuk memberi bantuan awal dan akhirnya Baby Shima terus dibawakan ke Hospital Shah Alam untuk mendapatkan rawatan lanjut. Namun dari update terbaru beliau dalam keadaan stabil tapi perlukan rehat buat sementara waktu. Menurut kata pengurus beliau yang Baby Shima kepenatan kerana banyak persembahan dan baru sahaja pulang daripada membuat persembahan di Indonesia.

Biasa lah adik nak berjaya kena kerja keras baru boleh maju dan dikenali ramai. Tapi semangat Baby Shima untuk teruskan menyanyi di pentas Big Stage sangat dikagumi. Moga minggu depan akan terus muncul dengan persembahan yang lebih bagus. Pada minggu ketiga peserta diberikan tugasan dengan artis jemputan dan akan bernyanyi secara duet dengan tema Sama-sama Up. Nak saksikan persembahan hebat mereka setiap hari Ahad jam 9 malam di Astro Ria dan Ria HD.








Malam tadi menyaksikan 10 bintang Budak-budak Baru Nak Up atau dikenali BBNU beraksi atas pentas besar Big Stage yang dibawakan secara langsung. Kebanyakan peserta menyatakan bahawa ini adalah pengalaman pertama mereka beraksi atas pentas yang penuh dengan drama dan juga pelbagai kemungkinan yang akan berlaku. 

Dalam minggu pertama ini semua peserta membawakan lagu Viral yang pernah menaikan nama mereka dalam dunia sosial media. Ada sesetengah peserta mendapat jutaan ribu viewers di Youtube dan ada pula yang ratusan ribu sahaja. Namun beraksi dipentas ini menyaksikan kebanyakan mereka gugup dan gementar.

Pada malam itu juga menyaksikan sistem permarkahan yang diberikan oleh juri ditayang kepada semua dengan jelas. Ia lebih telus daripada program realiti sebelum ini. Daripada semua markah tersebut ternyata tuah tidak menyebelahi 3 peserta mendapat markah paling rendah iaitu Tajul, Ariff Bahran dan Baby Shima


Juga sistem pengumpulan markah daripada undian secara dalam talian yang dilakukan oleh peminat telah menyelamatkan 2 peserta dari tersingkir iaitu Tajul dan Baby Shima. Ariff adalah mangsa pertama menyaksikan bagaimana proses penyingkiran yang sebenar akan belaku pada minggu kedua. Pengacara Aliff Satar mengumumkan bahawa pada malam minggu konsert pertama ini tiada penyingkiran menampakan kelegaan diwajah Ariff.

Apa pun semua peserta telah diberikan tugas dengan menyampaikan lagu pada minggu kedua dengan tema Lit Throwback. Nantikan siapa yang akan menjadi mangsa kepada penyingkiran untuk minggu kedua melalui markah yang diberikan oleh juri tetap Datuk Seri Siti Nurhaliza dan juga Faizal Tahir bersama seorang juri jemputan setiap minggu.

Saksikan Big Stage setiap hari Ahad jam 9.00 malam di Astro Ria dan Ria HD yang dibawakan oleh VIVO Nex dan juga ditrendkan oleh apps TikTok. Undian penonton hanya dibuka pada waktu siaran langsung sahaja dan boleh undi dengan 1 undi untuk satu peserta sahaja. 







Satu lagi program realiti bakal bertemu peminat industri muzik tempatan melalui program Big Stage. Bakal bermula pada 5 Ogos 2018 hari Ahad jam 9.00 malam di Astro Ria dan Ria HD.  Sebelum ini kita telah tengok Gegar Vaganza yang membawa artis-artis lama kembali semula keatas pentas yang berprestij untuk diterima peminta.


Bagi Big Stage pula ia Vic Versa dimana dalam program ini mengumpulkan artis-artis baru nak up dan juga yang popular melalui sosial media atau youtube naik stage yang mencabar. Program ini menampilkan 2 orang juri tetap yang juga otai dalam dunia muzik di Malaysia siapa lagi kalau bukan Faizal Tahir dan juga Datuk Seri Siti Nurhaliza. Juga 2 orang pengacara yang kelakar habis sebelum ini mucul dalam AJL 32 dan disatukan pula atas pentas Big Stage iaitu Alif Satar dan juga Sherry Alhadad.

10 orang peserta program ini adalah terdiri daripada 5 orang peserta lelaki dah 5 orang peserta perempuan yang akan bersaing setiap minggu dalam konsert Big Stage selama 8 minggu. Pada konsert akhir nanti hanya seorang sahaja akan dinobatkan sebagai juara Big Stage musim pertama. Pastinya program macam ini memerlukan undian penonton kerana kebanyakan BBNU ini mempunyai follow berjuta dilaman sosial dan itu satu kelebihan kepada artis ini.

Jom kita kenali 10 orang peserta musim pertama Big Stage:-


1) Tajul
2) Afiq Shazwan
3) Andi Bernadee
4) Ariff Bahran 
5) Syafiq Farhain 


1) Sissy Iman
2) Wany Kayrie
3) Fara Hazel
4) Sarah Suhairi
5) Baby Shima 

Patutnya rasa yang kena masuk program ni Haqiem Rusli sebab ramai orang pertikaikan beliau menyanyi lagu orang putih tak sedap. Tapi mungkin beliau tengah menjalani rawatan Mild Stress yang dihadapinya. Ok lah apa pun harap program ni membuktikan BBNU ni memang boleh bernyanyi live bukan sekadar dalam sosial media sahaja. Kalau korang tengok program ini ditaja oleh #TikTok mungkin ramai lagi lepas ni budak yang lahir dari apps macam ni kot lepas ini. Good Luck lah semua.