Sun Life Malaysia Menyampaikan Anugerah Biasiswa Bernilai RM130,000 Kepada Pelajar Universiti Kebangsaan Malaysia | Dunia Penuh Gosip

Sun Life Malaysia Menyampaikan Anugerah Biasiswa Bernilai RM130,000 Kepada Pelajar Universiti Kebangsaan Malaysia

Selaras dengan misinya untuk membina komuniti yang lebih sihat dan mampan, Sun Life Malaysia - penyedia insurans hayat dan takaful keluarga – telah melancarkan anugerah biasiswa sulungnya “Nurturing Sun Brighter Talent”, untuk memupuk seterusnya -menjana bakat untuk memacu pertumbuhan syarikat serta industri insurans dan takaful.Penerima yang membanggakan, Nor Halizah Binti Md Yusop dan Hng Chong Khen, dari Jabatan Sains Matematik, Fakulti Sains & Teknologi Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), menerima anugerah mereka pada majlis menandatangani Memorandum Persefahaman (MOU) antara Sun Life Malaysia dan UKM di pejabat cawangan 1 Utama Sun Life Malaysia baru-baru ini.

Setiap penerima dianugerahkan anugerah biasiswa bernilai RM65,000, sijil dan sebuah MacBook. Selain itu, penerima anugerah akan menerima penempatan latihan, dan kontrak pekerjaan tetap dengan Sun Life Malaysia selepas tamat pengajian. Sun Life Malaysia juga akan menyokong yuran peperiksaan profesional kedua-dua penerima.

Raymond Lew, Ketua Pegawai Eksekutif dan Presiden/Ketua Negara Sun Life Malaysia mengulas, “Sun Life Malaysia melihat orang ramai sebagai aset paling berharga. Kami sentiasa melabur dalam kakitangan kami dengan matlamat utama untuk membantu mereka mengeluarkan potensi penuh mereka. Melalui anugerah ini, selain membantu lebih ramai pelajar yang bercita-cita tinggi untuk meneruskan pendidikan impian mereka, kami juga komited untuk memajukan ilmu pengetahuan dengan memberi peluang kepada bakat tempatan menerokai membina kerjaya dalam industri insurans dan takaful.Penerima telah disenarai pendek selepas proses penilaian menyeluruh yang merangkumi sesi temu bual dan pembentangan kepada ahli Jawatankuasa Pengurusan Sun Life untuk menilai merit akademik, kualiti kepimpinan serta kecekapan kemahiran insaniah mereka.

Kami berbesar hati untuk bekerjasama dengan UKM, yang dipandang tinggi atas kecemerlangan penyelidikan dan kebolehpasaran pelajar, untuk anugerah biasiswa pertama kami. Dengan tuntutan dan peluang baharu yang timbul dalam industri, kami mahu menyokong pelajar dalam aspirasi akademik mereka, dan membolehkan bakat tempatan kami sentiasa berada di hadapan dalam dunia yang berubah dengan pantas,” jelas Raymond.

Prof ChM Dr Ishak Ahmad, Dekan Fakulti Sains & Teknologi UKM, berkata, “Kami sentiasa bersemangat untuk memupuk belia kami untuk mengambil peranan sebagai pemimpin masa depan. Kami ingin mengucapkan terima kasih kepada Sun Life Malaysia kerana menyokong UKM dalam memperkasakan generasi muda untuk cemerlang dalam bidang akademik dan kerana memberi peluang untuk pengalaman pembelajaran holistik untuk pelajar kami menjadi ‘sedia industri’.”

Mengulas mengenai biasiswa itu, salah seorang penerima, Nor Halizah binti Md Yusup, 21 tahun yang berasal dari Johor Bharu menyatakan, “Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada keluarga, pensyarah dan semua orang dari universiti yang telah menyokong saya dan sudah tentu kepada Sun Life Malaysia untuk sokongan kewangan. Saya sangat menghargai biasiswa dan saya percaya Sun Life Malaysia akan menjadi tempat kerja yang sesuai untuk menyemarakkan kreativiti saya dalam bidang sains data.

Untuk maklumat lanjut tentang Sun Life Malaysia, layari www.sunlifemalaysia.com.0 comments: