Acara Gala Mengiktiraf 40 Syarikat Tempatan Sebagai Superbrands Edisi ke-15 | Dunia Penuh Gosip

Acara Gala Mengiktiraf 40 Syarikat Tempatan Sebagai Superbrands Edisi ke-15

Superbrands, pihak berkuasa bebas dan penimbang tara penjenamaan, mengadakan Acara Tribute untuk 40 pemenang anugerah 2023 di Kuala Lumpur, satu rekod jauh melebihi 27 jenama untuk tahun lepas.Superbrands Malaysia menganjurkan acara penghormatan tahunannya untuk memberi penghormatan dan pengiktirafan kepada kebanyakan jenama terkuat di Malaysia dan juga memperkenalkan edisi ke-15 buku Superbrands yang populer serta merangkumi profil dua muka surat bagi setiap Superbrand.

Acara penghormatan Superbrands dianggap sebagai salah satu yang paling berprestij di seluruh dunia oleh korporat. Bercakap mengenai acara itu, Encik Mike English, Pengarah, Superbrands Malaysia berkata: “Tahun ini telah menyaksikan bilangan jenama tempatan yang belum pernah berlaku sebelum ini, masuk ke dalam senarai Superbrands dengan ramai pendatang baharu dalam pasaran, selain jenama yang diiktiraf di peringkat antarabangsa.

“Penyertaan dalam buku Superbrands adalah melalui jemputan sahaja dan mengiktiraf kekuatan sedia ada organisasi dan nilai jenamanya. Acara ini adalah sambutan sebenar bagi banyak jenama berprofil tertinggi di negara ini.”Majlis tahun ini telah dirasmikan oleh Prof Haji Mohd Said Bani CM Din, Presiden Persatuan Perhubungan Awam dan Komunikasi, Malaysia. Turut memeriahkan majlis ialah tetamu VIP Steve Teoh, seorang veteran syarikat Malaysia dan MNC, yang telah menerajui penjenamaan dan komunikasi pemasaran dalam industri yang berbeza dan merupakan ahli lembaga pengasas Persatuan Perancang Kewangan Malaysia (FPAM) serta pemegang amanah pengasas Yayasan Amal Budimas.

Prof Haji Mohd Said Bani berkata: “Saya yakin setiap daripada hadirin sedar bahawa jenama bukan sekadar memberi identiti kepada organisasi anda, ia juga menjadikan perniagaan anda diingati, menggalakkan pengguna memilih produk dan perkhidmatan, menyokong pemasaran dan pengiklanan serta menzahirkan kebanggaan pekerja anda, antara lain.

Mike English CEO Superbrands Malaysia & Superbrands Dubai


“Superbrands telah mengenal pasti dan memberi pengiktirafan kepada ramai daripada anda melalui majlis anugerah tahunannya. Dan sementara kami bekerja keras untuk membina jenama kami agar mendapatkan pulangan yang paling maksimum,  kami tidak boleh terlepas pandang bahawa produk dan perkhidmatan adalah hasil yang menghidupkan jenama itu, menyediakan hubungan emosi dan bukti bahawa jenama itu mengotakan janji yang dibuat,” katanya.

Selepas menapis dengan teliti senarai pemilihan yang ditetapkan oleh Majlis Superbrands, lebih 2,000 pengurus kanan dan profesional pemasaran telah dijemput untuk mengundi jenama calon.

Bercakap mengenai proses pemilihan dan pengundian yang ketat, En. English menambah, “Sebuah jenama yang kukuh perlu melibatkan diri dengan pelanggannya, membuatkan pelanggan merasai pemilikan dan menanamkan kepercayaan, tetapi di atas semua itu ia mesti sentiasa menunaikan janjinya, sehingga mencapai status Superbrands adalah pengiktirafan berprestij dan tugas yang sukar kerana semua kriteria ini perlu dipenuhi.Lebih 1,400 jenama terkemuka di Malaysia telah diskor oleh ahli Majlis Superbrands dan melalui tinjauan pendapat dalam talian. Jenama pemarkahan tertinggi telah dipilih sebagai Superbrands dan hanya jenama yang mencapai tahap pengiktirafan yang ditetapkan oleh Majlis Superbrands bebas, layak untuk dimasukkan ke dalam buku Superbrands Malaysia, yang menjejaki sejarah dan pencapaian setiap jenama.

Syarikat yang mengambil bahagian dalam Superbrands Malaysia 2023 adalah:

1 A&A WORLD         21   KOPETRO
2 ALHA ALFA                 22   KOYOKO
3 Amelisa Pet & Co.         23   Louis Cuppers
4 apacs                 24   Me'nate
5 ARMOR HARDWARE         25   MISTER COFFEE
6 BIKA                 26   NARQES
7 BrainyBunch                        27   NURRIFA
8 BYOND         28   PROPEDIA ACADEMY
9 Dzi Destiny                 29   Recove Group
10 Eco-Shop                 30   Ruby-Cell
11 EFFERTY                 31   SANCora
12 EMPIRE REKA         32   SANIWARE
13 FURVIT                 33   SoBella
14 FunnelEvo                 34   SPCA
15 GNI                 35   TRAPO
16 Grainlive                 36   UFORA
17 IMIKA                                37   WAWA by Wawa Zainal
18 INAI REPUBLIC               38   Wells Malaysia
19 iOCANDO                         39   Yumi Food
20 KIZZU KIDS                     40   Zinus

Majlis Superbrands terdiri daripada individu yang telah menunjukkan kebolehan yang luar biasa dalam perniagaan dan mempunyai pengetahuan yang mendalam tentang pasaran dan kaedah perniagaan.

Menerima undi Superbrand ialah sokongan yang kuat dan merupakan bukti untuk pelanggan sedia ada, bakal pelanggan, media, pembekal, pelabur dan pekerja bagi setiap status istimewa jenama.

Jenama yang mengambil bahagian dalam program Superbrands berhak menggunakan logo Superbrands pada bahan pengiklanan, pembungkusan dan komunikasi pemasaran mereka yang lain. Kisah jenama itu juga dipaparkan dalam laman web Superbrands.
0 comments: